U srijedu je u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije predstavljen priručnik za pripremu jednostavnih obroka od sezonskih namirnica namijenjen osobama s teškoćama čitanja. U školskoj godini 2017./2018. kroz projekt Zdravo i fino održane su dvije edukativne radionice u prostorima Zavoda za javno zdravstvo te zajednička radionica pripreme obroka u Školi za odgoj i obrazovanje - Pula. To je ujedno jedini takav priručnik u Republici Hrvatskoj jer do sada tiskani priručnici nisu bili namijenjeni osobama s teškoćama čitanja.
Sigurni način pripreme hrane
Kako je rečeno, recepti su izrađeni slikovno, uz pomoć alata za izradu slikovnih komunikacijskih simbola. Aleksandar Stojanović, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, rekao je kako je ovo jedan u nizu projekata kojeg Zavod radi u suradnji s odgojnim i obrazovnim ustanovama.
- Projekt je zamišljen početkom prošle školske godine, a proizašao je iz rada Savjetovališta za pravilnu prehranu Istarske županije pri Zavodu za javno zdravstvo i Škole za odgoj i obrazovanje Pula, s tim da su u ovom projektu osim rada Savjetovališta za prehranu, sudjelovale i predstavnice našeg savjetovališta, nutricionistica dr. Olga Dabović Rac. U projekt je uključen i segment sigurnosti hrane kako bi učenike educirali oko sigurnog načina pripreme hrane, higijenskog postupka s namirnicama, načina uporabe, pribora, predmeta opće uporabe, općenito načina ponašanja u kuhinji kako bi zaštitili i sebe i osobe kojima se hrana nudi, rekao je Stojanović te dodao kako je cijeli projekt odrađen kroz nekoliko radionica - dio radionica je odrađen u Zavodu za javno zdravstvo, a dio u Školi za odgoj i obrazovanje. (A. LONČARIĆ)
OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU OD ČETVRTKA