(Snimila čitateljica)
Čitateljica Glasa Istre poslala nam je fotografije na kojima se vidi desetak uginulih riba koje je snimila, kako nam je rekla, na obali u Valbandonu. U pokušaju da dobijemo objašnjenja je li riječ o običnom pomoru riba uzrokovanom nekim zagađenjem ili možebitnom bacanju ribe od strane lokalnih ribara, nismo uspjeli dobiti decidirani odgovor. Naime, pretpostavka je više pa smo za komentar zamolili poznatog istarskog morskog biologa i sveučilišnog profesora dr. sc. Nevena Ivešu.
- Moram reći da to doista jesu salpe. Konzumna je to vrsta ribe i upravo u ovo zimsko doba godine ona ima najveću kvalitetu mesa. Koliko mi se čini, gledajući ove tri fotografije, ne vjerujem da su se ribe našle na obali usljed nekon nevremena ili jake bure što se, primjerice, znalo zamijetiti na pomerskoj Šćuzi. Po zimi i tijekom jako niskih temperatura salpe su se znale nasukati na obali i to baš u ovo doba godine.
No, čini mi se da to ovdje nije slučaj. Prema mojem mišljenju, velika je vjerojatnost da se ovdje radi o odbačenom ulovu ribara. Naime, na bočnim dijelovima tijela vidljiva su određena oštečenja na ljuskama. To je, lako je moguće, rezultat manipulacije ribolovnog alata, ruku ili mreže. Ne nekim jedinkama primjećujem kako crna zjenica nije kod svih ista, odnosno unutra je bijelkasto mliječne boje. Za mene je to znak da je riba odleđena i bačena, rekao nam je biolog dr.sc. Iveša.
Međutim, Iveša dodaje da je moguće da je netko navedene salpe imao u škrinji. Volio bi dodati kako salpe, na tržištu, imaju jako nisku otkupnu cijenu. Ona se kreće od 0,7 do jedan euro što je slično i kod većine naših autohtonih vrsta riba pa stoga za njih u ribarstvu nema interesa. Zbog toga se zna dogoditi da ulovljenu ribu ribari na kraju odbace. Ljudima se jednostavno njih ne da nositi, tegliti, sortirati. Sve što navodim moje su pretpostavke prema onome što vidim na fotografijama. Ako su stvarno odbačene mogu napomenuti kako je ovdje napravljena velika šteta jer je salpa jako ukusna jadranska riba čije je meso i njezin kemijski sastav najukusnije upravo tijekom zimskih mjeseci. Ta je riba biljojed jer se hrani algama. Zbog toga joj iznutrica ima neugodan miris i ljudi od nje zaziru, rekao je dr.sc. Iveša.