U PAZINU PALE REKORDNE KOLIČINE KIŠE

POGLEDAJTE FOTOGRAFIJE SINOĆNJEG NEVREMENA POZNATOG PULSKOG "LOVCA NA MUNJE" i pročitajte kakvo nas vrijeme očekuje narednih dana

| Autor: Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ


Kako kažu iz DHMZ-a, rekorder je bio Pazin gdje je između 2.30 i 7.30 sati palo čak 84,8 litara po kvadratnom metru, što je apsolutni rekord otkad je osnovana postaja DHMZ-a u Pazinu, a bilo je to 1961. godine

U noći s nedjelje na ponedjeljak, točnije u rane sate ponedjeljka nad Istrom se iz oblaka uz grmljavinu ispraznila velika količina kiše, a poznati pulski "lovac na munje", Sendi Smoljo poslao nam je fascinantne fotografije sinoćnjeg nevremena.

Kako javlja Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ), u Rovinju je palo gotovo 32 litre po kvadratnom metru, u Poreču 34 litre, Puli 28 litara, dok u Medulinu nije pala ni kap.

Munje i gromovi na jugu Istre (Sendi SMOLJO)

Rekorder je ipak bio Pazin gdje je između 2.30 i 7.30 sati palo čak 84,8 litara po kvadratnom metru, što je apsolutni rekord otkad je osnovana postaja DHMZ-a u Pazinu, a bilo je to 1961. godine.

Ublažena višemjesečna suša

Kako kažu, i u nastavku tjedna očekuje nas promjenjivo vrijeme. I prema portalu Istramet, Pazin je ovaj put natopljen sa 85 milimetara kiše po četvornom metru, U Kanfanaru su izmjerena 84 milimetra kiše, Umagu 35 mm, Poreču 34 mm, Rovinju 32 mm te Puli 28 mm po četvornom metru.

"Noć na ponedjeljak obilježilo je jače pogoršanje vremena uz kišu i grmljavinske pljuskove. Pritom smo lokalno zabilježili vrlo obilne količine. Rekorder je Pazin gdje je izmjereno čak 85 mm, samo 9 mm manje u odnosu na količinu koju valja očekivati u cijelom lipnju. Nabujali su pritoci Pazinčice, a porasla je i razina vode u Pazinskoj jami", kažu iz Istrameta.

Munje i gromovi na jugu Istre (Sendi SMOLJO)

Vrlo obilne količine kiše zabilježene su, dodaju, i u Kanfanaru, a značajna kiša pala je na Umaštini, Rovinjštini i Poreštini gdje je suša značajno ublažena. Najmanje kiše palo je na Labinštini, od 8 do 21 mm.

Nastavlja se promjenjivo vrijeme

"I Pula je dobila značajnijih 28 mm koji su, prema javljanju Puljana, pali u kraće vrijeme u jakim 'monsunskim' pljuskovima. To je druga prava kiša u Puli u posljednja tri dana, jer je u petak, nakon gotovo 100 dana bez mjerljivih količina, pao 21 mm", ističu iz Istrameta i dodaju kako i idući dani ne donose stabilizaciju vremena, već će grmljavinski pljuskovi i mjestimična kiša biti česta pojava.

"Pritom očekujemo lokalan raspored oborina, a moguće je i jače nevrijeme uz tuču koja će ipak, nadamo se, izostati!", kažu na kraju u Istrametu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter