na ocjenjivanje pristiglo 68 uzoraka

FOTO / U Rovinju otvoren 3. GinIstra Festival: Evo tko je osvojio titulu "Best gin in show"

| Autor: Nina Orlović Radić


Otvaranje 3. po redu GinIstre, koja je okupila 47 izlagača iz pet država sa 67 uzoraka gina, proteklo je u znaku proglašenja najuspiješnijih. Prije same dodjele priznanja okupljenima se obratio organizator Igor Franković, a riječi podrške, ovom mladom Festivalu dali su i gradonačelnik Rovinja Marko Paliaga, župan Boris Miletić, te u svoje i ime nadležnog Ministarstva turizma i sporta Monika Udovičić.

(Snimio čitatelj)(Snimio čitatelj)

Kako se moglo čuti, priznanja su dodjeljena u šest kategorija: Gin liker, Sloe gin, Old Tom gin, Navy gin, Destilirani gin i London Dry gin.

Za destilirani gin 27 nagrada

U kategoriji Sloe gin dojeljena su tri zlata: Vergilas Craft Distillery, Carasman i Sempervivum distillery Poreč, kojima je priznanja dodijelio pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo ribolovstvo i vodno gospodarstvo Županije istarske Ezio Pinzan.

Gradonačelniku Rovinja Marku Paliagi pripala je čast dodjeliti dva zlata u dvije kategorije - Old Tom i Navy Gin. U kategoriji Old Tom prvo zlato otišlo je u Italiju i u ruke destilerije Jakne za gin Honey gin Nataniel, a drugo u Vrgorac, destileriji Poetica za Poetica Limited Barrel Aged iz 2023. godine. U kategoriiji Navy gin, zlato je osvojila destilerija Aura za Gin Karbun Navy Strength i Istarska kapljica destilerija za Flying goat Navy Strenght.

(Snimio čitatelj)(Snimio čitatelj)

Slavilo se i u kategoriji pod nazivom "Destilirani gin" u kojoj se našlo ukupno 27 nagrađenih, od kojih osam zlatnih kojima je čestitao i priznanje dodijelio župan Miletić. Redom su zlato osvojile destilerije Ginović Gin (Floral Dry gin), GAS Familia s.r.o. Slovačka (Gin Bilinsgate Grapefriut), Imagine Spirits (Tatau gin), Ginović Gin (Herbal Dry gin), Destileria Abelo (Honey Spirit gin) Istarska kapljica destilerija (Flaying goat Istrian dry gin Purple Edition), Destilerija Babić (Cherry on top Gin), dok je najuspješnijim u toj kategoriji proglašena Poetica Distillery d.o.o. za Poetica Summer Sonnet.

Nagrada i za dizajn ambalaže

Državna tajnica u Ministarstvu turizma i sporta Monika Udovičić, također je imala pune ruke posla pošto je predavala zlatna odličja u kategoriji London Dry Gin. U toj je kategoriji bilo ukupno 25 nagrađenih, od kojih je bilo osam zlata i po prvi put u tri godine dvije platinaste medalje. Prvo zlato pripalo je House of Spirit (Gin Agramero), slijedi Old School Distillery (Autumn gin), Destilerija Rossi (Nostromo gin), Old Hills za dva proizvoda - Pennant i Arion, Damijanić Distilery (Sette Monti), The Artisan (The Artisan gin) te Poetica Distillery d.do.o. (Poetica Ginuine).

(Snimio čitatelj)(Snimio čitatelj)

Također, dodjeljene su i dvije platinaste medalje za prikupljenih više od 90 bodova), a nagrađene su: Six Point Eight Distillery iz Ivanić Grada (6.8 London Dry gin) i Poetica Distillery d.o.o. (Poetica Olive), kojima je u platinu pripao i naslov najboljeg proizvođaca ovogodišnje GinIstre. Ujedno njima je tvrtka Valalta iz Rovinja, kao specijalnu nagradu, otkupila 100 boca gina.

Za kraj, dodajmo i da je kategorija Design Masterpiece Award, koja slavi izvanredna postignuća u dizajnu ambalaže, pripala destileriji "The Artisan" za dizajn boce The Artisan Gin.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter