Projekt "Digitalni nomadi"

Turistička zajednica središnje Istre osvojila prestižnu nagradu Europske mreže kulturnog turizma

| Autor: Glas Istre
(Foto: Turistička zajednica središnje Istre)

(Foto: Turistička zajednica središnje Istre)


Europska mreža kulturnog turizma nagrađuje projekte koji doprinose očuvanju i promociji kulturne baštine održivim turizmom, potičući inovativne pristupe i međunarodnu suradnju u tom području. Turistička zajednica središnje Istre osvojila je 3. mjesto u kategoriji Transnacionalni tematski turistički proizvodi na dodjeli nagrada ECTN-a, i to u snažnoj konkurenciji.

U navedenoj kategoriji treće mjesto osvojila je Turistička zajednica središnje Istre sa svojim projektom Digitalni nomadi u Središnjoj Istri, što predstavlja veliki uspjeh s obzirom na iznimno jaku konkurenciju. Drugo mjesto pripalo je projektu A Transient Legacy – Digitalization of the Silesian Regional Mining Heritage, kojeg provodi Muzej rudarstva u Zabrzeu u Poljskoj, u suradnji s Europskom rutom industrijske baštine. Dok je prvo mjesto zauzeo projekt Camino Portugues Coastal Hiking Route, u organizaciji turoperatora Follow the Camino, koji obuhvaća Porto, Bragu i Vianu do Castelo u Portugalu te Galiciju u Španjolskoj.

Treće mjesto, kao što je već spomenuto, zauzela je Turistička zajednica središnje Istre za projekt Digital Nomads in Central Istria, za doprinos održivom turizmu kroz inovativne programe usmjerene na digitalne nomade, kao što su Live and work in Central Istria, odnosno Živi i radi u središnjoj Istri, te nastavci projekta Digital Nomad In-Residence i Gourmet Getaway Workation.

Ovi projekti promoviraju produljenje turističke sezone privlačenjem digitalnih nomada na dulje boravke, dok istovremeno potiču društveno-ekonomsku korist za lokalnu zajednicu, sve u skladu s načelima održivosti.

- Ova nagrada potvrđuje našu viziju i predanost u stvaranju održivog i inovativnog turističkog proizvoda koji spaja suvremeni način života s bogatom kulturnom baštinom središnje Istre, izjavila je Sanja Kantaruti, direktorica Turističke zajednice središnje Istre.

U suradnji s Udrugom digitalnih nomada Hrvatske (Digital Nomad Association Croatia), lokalnom razvojnom agencijom Srce Istre i ostalim partnerima i podržavateljima, projekt je uspješno okupio digitalne nomade iz cijeloga svijeta koji su tijekom svog boravka sudjelovali u lokalnim kulturnim i društvenim aktivnostima, stvarajući snažne veze s lokalnom zajednicom. Ključne aktivnosti uključuju zajedničke večere, radionice dizajna radnih odmora te suradnju s lokalnim mentorima i poduzetnicima.

Posebno je istaknut i ekonomski utjecaj projekta, koji je smještajem, ugostiteljstvom i
aktivnostima sudionika značajno doprinio lokalnom gospodarstvu. Pozitivan odjek projekta prepoznat je i na društvenim mrežama, gdje su digitalni nomadi dijelili svoja iskustva, dodatno promovirajući središnju Istru kao atraktivnu destinaciju za rad na daljinu.

- Središnja Istra postaje međunarodno priznata destinacija za digitalne nomade, a ova nagrada dodatan je poticaj za daljnji razvoj inovativnih turističkih inicijativa koje ističu našu kulturnu i prirodnu baštinu, dodala je Kantaruti.

Projekt Živi i radi u središnjoj Istri postavlja novi standard za održivi kulturni turizam u Europi, dok istovremeno jača gospodarsku otpornost lokalne zajednice i poboljšava ukupno turističko iskustvo. Također, inicijativa je to usmjerena na produljenje turističke sezone i očuvanje kulturnih vrijednosti regije.

Sve ostale vijesti, informacije o projektima i događanja na području Turističke zajednice središnje Istre možete pronaći na mrežnoj stranici TZSI, Facebooku, Instagramu i LinkedInu.

Posjetite i službenu stranicu projekta – Live and work in central Istria.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter