Spašavaju živote

Umaški jubilarni darivatelji krvi na tradicionalnom prijemu kod gradonačelnika

| Autor: Glas Istre
(Foto: Grad Umag)

(Foto: Grad Umag)


Na Dan dobrovoljnih darivatelja krvi, 25. listopada, u Umagu je gradonačelnik Umaga Vili Bassanese ugostio jubilarne darivatelje krvi iz Umaga, zahvalivši im ovom prilikom na beskrajnoj solidarnosti i pomoći koju nesebično poklanjaju svojoj zajednici. Ovogodišnji su jubilarni darivatelji krvi Slaven Paić i Ezio Trento koji su krv darovali 50 puta. Na prijemu su bili prisutni i predsjednica Gradskog društva Crvenog križa Buje Đurđa Radošević, ravnatelj Hrvoje Kovačević te djelatnica Crvenog križa Buje Nicole Caterina Kovačević, kao i zamjenik gradonačelnika Grada Umaga Mauro Jurman te resorni pročelnik Slaviša Šmalc.

Dobrovoljno, anonimno, solidarno i besplatno – principi su na kojima se temelji dobrovoljno davanje krvi u Republici Hrvatskoj već 71 godinu, počevši još od 25. listopada 1953. godine kada se u organizaciji društva Crvenog križa Sisak provela prva akcija darivanja krvi. Područje Umaga posjeduje iznimno bogatu povijest dobrovoljnog darivanja krvi. Najstariji dokumenti o organiziranim akcijama darivanja krvi na području Umaga sežu još iz šezdesetih godina 20. stoljeća.

(Foto: Grad Umag)(Foto: Grad Umag)

„Solidarnost, empatija, savjest, volja, bezuvjetno davanje i razumijevanje života u zajednici karakteristike su darivatelja krvi kojima se nikad kao zajednica nećemo moći dovoljno zahvaliti. Oni su nadahnuće svima nama i primjer kako bi nam svima osnovni životni cilj morao biti pomoći drugima. Dobro je činiti dobro. A, kad je riječ o spašavanju nečijeg života, tad sam čin darivanja krvi ima dodatnu, neprocjenjivu vrijednost i plemenitost“ naglasio je gradonačelnik prilikom prijema.

Prisutnima su se obratili i ravnatelj Hrvoje Kovačević, kao i predsjednica Gradskog društva Crvenog križa Buje Đurđa Radošević, naglasivši važnost svake pojedine akcije darivatelja krvi koje pišu sudbine i spašavaju živote brojnim ljudima koji se nalaze u životnoj opasnosti.

(Foto: Grad Umag)(Foto: Grad Umag)

„U ovoj godini GDCK Buje, u suradnji sa Djelatnosti za transfuziologiju KBC Rijeka, planira održati ukupno jedanaest akcija darivanja krvi na području djelovanja, i to tri akcije u Novigradu te po četiri u Umagu i Bujama.

Godišnjim planom planira se prikupiti oko 1000 bočica krvi. Zaključno sa 25. listopada 2024. odazvalo se na akcije ukupno 639 darivatelja krvi te je prikupljeno ukupno do sada 538 bočica ove dragocjene tekućine ili 74% realizacije u odnosu na plan za 2024. godinu. Veseli podatak kako je na akcijama evidentirano ukupno 77 novih darivatelja krvi, a od toga svoju su krv darovali prvi put u životu njih ukupno 50“ naglasio je Hrvoje Kovačević.
Grad Umag u 2024. godini ima ukupno evidentirano 351 aktivnog darivatelja krvi, i to 116 žena i 235 muškaraca. Do danas, 25. listopada 2024. godine, na području Umaga održane su 3 akcije darivanja krvi, a četvrta akcija se planira 23. prosinca 2024. godine. Akcijama je do sada pristupilo 334 darivatelja koji su prikupili ukupno 285 doza, a darivatelja koji su prvi put dali krv iz Umaga ukupno je 16.

(Foto: Grad Umag)(Foto: Grad Umag)

Podsjetimo, Grad Umag je dobrovoljnim darivateljima krvi posvetio „Aleju dobrovoljnih darivatelja krvi“ te od 2020. godine svake godine po jedno stablo lipe posvećuje svakoj ženskoj osobi koja je krv darovala 50 puta i više, kao i muškoj osobi koja je krv darovala 100 puta i više.

„Dan dobrovoljnih davatelja krvi obilježava Vaša humanost i plemenitost. Veličanje je to nesebičnog dara života, kojega dobrovoljni davatelji krvi daruju tijekom cijele godine, stoga im je potrebno izraziti neizmjernu zahvalnost!“ zaključio je Kovačević.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter