Tradicionalna manifestacija

Ljubitelji prirode, počujte: Ovog vikenda velika fešta od gljiva u Brtonigli, evo programa

| Autor: Zvonimir Guzić
(Foto Općina Brtonigla)

(Foto Općina Brtonigla)


Zadnji vikend u listopadu rezerviran je za 22. "Dane gljiva" u Brtonigli, tradicionalnu manifestaciju namijenjenu svim ljubiteljima gljiva i prirode. Ovogodišnji program sadrži atraktivnu izložbu raznovrsnih primjeraka gljiva, predavanje o ljekovitom bilju koje će voditi dr. Snježana Bilić, natjecanje u branju i potraga za najvećom i najljepšom gljivom sjeverozapadne Istre, degustacija jela pripremljenih na bazi ovog jesenskog ploda, zabavni program, sajam domaćih proizvoda, kao i neke dodatne atraktivnosti namijenjene svim posjetiteljima.

Sam događaj, osim zabavnog i edukativnog karaktera, ima za cilj bolje upoznavanje sa svijetom mikologije i podizanje svijesti o važnosti čuvanja, pravilnog branja i prepoznavanja brojnih gljivarskih vrsta.

(Foto Općina Brtonigla)(Foto Općina Brtonigla)

Edukativna izložba

Tijekom dvodnevne manifestacije bit će otvorena izložba gljiva gdje će članovi gljivarskog društva "Boletus" na licu mjesta educirati posjetitelje i na izloženim primjercima objašnjavati razlike između raznih vrsta gljiva, posebno skrećući pozornost na jestive i otrovne sorte. Prvog dana se organizira i natjecanje u branju gljiva, a uz bogatu gastro ponudu glazbeni dio zabave predvoditi će "Bura Band".

Nedjelja donosi finalna natjecanja u kojima će se doznati pobjednici u kuhanju gljivarskog kotlića i to u dvije kategorije - jednu čine gljivarska društva iz svih krajeva Hrvatske, kao i ona iz susjedne Slovenije i Italije, te druga gdje će se u kulinarskim vještinama okušati gradonačelnici i načelnici mjesta Bujštine. Proglašenje pobjednika zakazano je za 15 sati, dok će se pola sata kasnije dijeliti nagrade za najveću i najljepšu ubranu gljivu, te najljepše aranžiranu gljivarsku košaricu.

- Imamo bogat program aktivnosti, između ostalog često provodimo i radne akcije čišćenja svega što ugrožava prirodne vrijednosti. U tome sudjeluju i najmlađi članovi udruge kojih je svake godine sve više. Zanimaju ih mnoge pojednosti o zaštititi staništa gljiva, te izvorima vode koji život znače mnogim biljnim i životinjskim vrstama.

Najveći broj članova je uvijek spreman odazvati se akcijama branja gljiva za prigodne manifestacije diljem Bujštine i izložbe gljiva poput ove, te za pripremu gljivarskog kotlića prigodom pučkih fešti. Zadovoljni smo suradnjom s gradovima i općinama, Turističkim zajednicama istih i klasterom sjeverozapadne Istre. Zahvaljujući tome u mogućnosti smo kroz godinu prirediti slične izložbe i organizirati prigodne manifestacije, kazao je predsjednik udruge Željko Ružić na nedavnom druženju gljivara u Sv. Mariji na Krasu.

(Foto Općina Brtonigla)(Foto Općina Brtonigla)

Sezona gljiva

Osim 22. Dana gljiva u Brtonigli društvu "Boletus" predstoji i organizacija još jedne gljivarske manifestacije koja će se održati prvi vikend u mjesecu studenom u sklopu Park Food Festa u Novigradu.

Organizator 22. "Dana gljiva" u Brtonigli je Gljivarsko društvo Bujštine "Boletus", uz financijsku i organizacijsku potporu Općine i Turističke zajednice Općine Brtonigla.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter