SURADNJA S MINISTARSTVOM PROSTORNOG UREĐENJA

PAZIN: Umjesto POS stanova, planiraju se POS obiteljske kuće

| Autor: Anđelo DAGOSTIN
Na području Starog Pazina poticala bi se gradnja obiteljskih kuća (A. DAGOSTIN)

Na području Starog Pazina poticala bi se gradnja obiteljskih kuća (A. DAGOSTIN)


 "Postoje li planovi za izgradnju stanova poticane stanogradnje, jer interes za njima postoji", pitala je na aktualnom satu posljednje sjednice Gradskog vijeća Pazina vijećnica Suzana Jašić (SDP). Nakon što je izvan snage stavljen Detaljni plan uređenja Starog Pazina otvara se mogućnost većeg kompleksa za poticanu stanogradnju na tom području uglavnom u gradskom i državnom vlasništvu. Odgovorio joj je to gradonačelnik Renato Krulčić i dodao da te parcele ne bi bile namijenjene velikim stambenim blokovima, već obiteljskim kućama.

Tijekom iduće godine očekuje se razgovor s Ministarstvom prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine koje upravlja Agencijom za pravni promet i posredovanje nekretninama o uvjetima poticane stanogradnje. Grad Pazin će prethodno trebati osigurati svu infrastrukturu i osloboditi APN od komunalnog doprinosa, a postoji i mogućnost gradskog modela u kojem bi Grad davao graditeljima građevinske čestice uz minimalnu naknadu i obavezu gradnje u roku od godine dana.

Vijećnicu Jašić zanimalo je što se događa s napuštenim deponijem tvrtke Natural recycling company na području Dubravice (bivša tvornica Istraplastika) te je li obavljen najavljivani razgovor s predstavnicima firme. Gradonačelnik Krulčić je odgovorio da je sastanak obavljen u kolovozu ili rujnu te da je dogovoreno da će u roku od 6 mjeseci dislocirati poslovanje iz Pazina, a do kraja siječnja zbrinuti sav otpad na lokaciji. Sve račune za obavljene mjere deratizacije i dezinsekcije Grad je uputio toj tvrtki od koje očekuje da ih podmiri. Na pitanje Jašić razmatraju li podizanje kaznene prijave protiv firme ili zabranu zbrinjavanja otpada u Pazinu ubuduće, Krulčić je odgovorio da su pokrenute izmjene GUP-a kojim će se u toj zoni ubuduće zapriječiti mogućnost te djelatnosti.

Jašić je zanimalo do kud se stiglo s prodajom zemljišta u Špadićima (Poreč) iz čega bi se financirala obnova tamošnjeg pazinskog dječjeg odmarališta, na što je Krulčić kazao da je, zbog otprilike pet četvornih metara površine, odvjetnik koji zastupa Općinu Karojba stavio sudsku zabilježbu te se sad mora čekati dogovor između općina Karojba i Motovun. Na pitanje kakva je budućnost skloništa za životinje u Lokama Krulčić je kazao da se legalizacija objekta očekuje početkom iduće godine. Nakon što nadležno ministarstvo ustupi zemljište ponovo bi se pokrenulo trenutno zatvoreno sklonište.

U idućoj se godini u novom gradskom proračunu uz rekonstrukciju i uređenju Parka istarskih velikana planira uređenje tamošnje ugostiteljskog objekta i zahoda u vrijednosti od tri milijuna kuna. Gradonačelnik Krulčić je pojasnio da se radi o zasebnom projektu koji ne uključuje uređenje središnjeg Trga slobode. U parku bi se jedan dio uredio kao dječji park s igralima, dok bi drugi dio bio mirniji, osjetilni park. Ugostiteljski objekt je zaseban dio na kojem se rade izmjene kako bi bio financijski prihvatljiviji od prethodnog, a ujedno adekvatan središtu grada.

Na pitanje na što se odnosi planiranih 50 tisuća kuna za izradu projektne dokumentacije za deponij Lakota, Krulčić je ustvrdio da je sanacija uspješno okončana te da novi kanal uspješno odolijeva i najvećim oborinama. Novim se zahvatima planira spriječiti erozija tla koja prijeti urušavanjem okolnim zgradama, ali i istočnom izlazu iz grada. Najavio je da bi se nakon tog zahvata nastavilo s nasipanjem inertnog materijala u deponiju Lakota, kako bi se dobila upotrebljiva površina (ne više kamenog mulja) iako se ispod deponija nalazi oštećeni odvodni tunel koji se već jednom urušio.

- Statika tunela morat će izdržat svu tu zemlju, kazao je gradonačelnik Krulčić. Odobrena je izrada dvaju urbanističkih planova uređenja: onog u poduzetničkoj zoni Podberam površine 2,2 hektara, nakon čije će se izrade uslijediti komunalno opremanje zone, te zone ugostiteljsko-turističke namjene Ravne (kod Kršikle) površine 1,6 hektara.

Prihvaćeno je izvješće o radu gradskog Savjeta za socijalnu skrb i zdravstvo, kao i kupnja zemljišta za dogradnju Područne škole Trviž za što se planira izdvojiti 434 tisuće kuna. Odobrena je gradnja dječjeg igrališta u Ulici Saše Šantela u idućoj godini.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter