gradsko vijeće

Krajem siječnja odluka o POS-u u Pazinu

| Autor: Anđelo DAGOSTIN
Dršćevka, gradi se staza za kolica i invalide

Dršćevka, gradi se staza za kolica i invalide


Oporbeni vijećnici na zasjedanju pazinskog Gradskog vijeća, u tijeku aktualnog sata, išli su na ruku poziciji na način da nisu zahtijevali odgovore na svoja pitanja. Kako su kazali, s obzirom na dugi dnevni red, ponudili su vladajućima da odgovore mogu dobiti i pisanim putem. Tako je javnost ostala uskraćena za informacije koje bi ipak morale biti odgovorene u "realnom vremenu".

Nisu baš svi vijećnici bili s tim suglasni. Karla Žakula (Možemo!) zatražila je odgovor na pitanje zašto postavljanje javne rasvjete nije dovršeno u čitavom naselju Stancija Pataj, kako je bilo planirano. Gradski komunalni pročelnik Elvis Kliman je odgovorio da će se dio rasvjete riješiti tijekom 2023. godine, a glavnina u 2024. godini. Endi Rimanić (HDZ) je pitao kakvi su rezultati ankete o POS stanogradnji i što se u tom smjeru planira.

- Dobili smo 30 prijava, znamo sastav i socijalnu strukturu. Bili smo u Zagrebu na sastanku u Agenciji za promet nekretninama prije 10-ak dana. Ondje smo došli s tri prijedloga, s jednom parcelicom koja može praktički sutra ući u taj program. Objasnili su nam hodogram. Krajem siječnja Gradsko vijeće treba odlučiti da ulazimo u POS projekt i tada ćemo znati konkretnije, kazala je gradonačelnica Suzana Jašić ne precizirajući gdje se planira POS izgradnja, ni kakvi su planirani rokovi.

Vedran Ivančić (IDS) ponovo je pitao zašto Grad Pazin ne bi od privatnog vlasnika otkupio jedinu zelenu površinu u Vranici za potrebe uređenja parka. Opet je ponovio pitanje za dovršetak pješačkog spoja u Dršćevci kuda bi se moglo kretati s kolicima (roditelji s djecom i invalidi). Ponovio je i pitanje za uređenje parkirališta u Ulici Viktora Cara Emina (Vranica) kako bi se ondje riješilo prometno pitanje.

Mirjana Monas (IDS) isto je ponovila pitanje kada će se sanirati potporni zid u Ulici Soline. Kaže da nije dobila odgovor na pitanje o prometnom rješenju na Štranjgi gdje se prebrzo vozi, te koliko je koštala projektna dokumentacija za dječji vrtić u Starom Pazinu od kojeg se odustalo. Na posljednje pitanje gradonačelnica Suzana Jašić je odgovorila da se radi o 270 tisuća kuna te da se u budućnosti to može iskoristiti.

Marija Ivankovića (IDS), koji je zamijenio vijećnicu Anju Jurčić, zanimalo je hoće li se realizirati svi projekti izabrani putem natječaja "Pazin proračun". Na to je Jašić odgovorila da će svi biti realizirani osim onog u Ulici Franine i Jurine gdje financijska sredstva nisu dostatna. Također je Ivanković zatražio da se postave niži "ležeći policajci" u Ulici Muntrilj.

Nakon aktualnog sata, vijećnici su na sjednici jednoglasno usvojili proračun za 2023. godinu s projekcijama za 2024. i 2025. zajedno s prihvaćenim amandmanima, a kojim je na prihodovnoj strani u sljedećoj godini planirano 138,9 milijuna kuna (18,4 milijuna eura), dok je rashodovna strana 155,4 milijuna kuna (20,6 milijuna eura). Samim proračunom u sljedećoj godini povećavaju se socijalna prava, ukupan iznos za stipendije učenika i studenata, plaće pomoćnicima u nastavi, ulaganja u održavanje cesta, javnu rasvjetu i ostalu komunalnu infrastrukturu, a i projektiranje za što bolje povlačenje sredstava iz EU fondova.

Prihvaćena je i izmjena odluke o komunalnoj naknadi čime se od plaćanja komunalne naknade oslobađaju visokoškolske ustanove (Veleučilište Rijeka), dok će od sljedeće godine komunalnu naknadu plaćati naselja Jelenčići, Bortuli i Šepčići s obzirom da je zatvoreno odlagalište komunalnog otpada u Jelenčićima. Gradonačelnica Jašić je istaknula da se nije išlo u povećanje komunalne naknade jer se uspjelo pripremiti proračun bez toga da se građane dodatno opterećuje. Prihvaćene su izmjene gradskog proračuna za 2022. godinu, kao i sporazum o financiranju kreditne obveze za adaptaciju i opremanje Odjela za dječju rehabilitaciju u Specijalnoj bolnici za ortopediju i rehabilitaciju "Martin Horvat" Rovinj te izmjene odluke o porezima Grada Pazina i na kraju, program rada Gradskog vijeća za 2023. godinu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter