SVETVINČENAT

Održana još jedna rascvjetana Fešta od rožic: BILJKAMA KIŠA NE SMETA, ALI LJUDIMA…

| Autor: Patricija SOFTIĆ
(P. SOFTIĆ)

(P. SOFTIĆ)


Osim mnoštva šarolikog proljetnog cvijeće koje će zasigurno ukrasiti brojne domove, balkone i okućnice, na sajmu su se već tradicionalno mogli naći i razni uporabni i ukrasni predmeti, prirodna kozmetika, raznovrsni, pa i ljekoviti proizvodi od voća i meda te drvene igračke

Festival cvijeća u srcu južne Istre, već nadaleko poznata Fešta od rožic, održan je proteklog vikenda 14. put za redom na Placi ispred Kaštela Grimani u Svetvinčentu. Ovo je već tradicionalna manifestacija koja ujedno najavljuje otvaranje sezone raznih manifestacija u toj općini koje se zbivaju sve do zime. Iako su Udruga InphoS, Općina Svetvinčenat i TZ Općine Svetvinčenat i ovaj put priredili bogat trodnevni program za sve uzraste, nažalost, vrijeme im nimalo nije išlo na ruku.

Uzgajivači iz središnje Hrvatske

Usprkos upornoj i na mahove jakoj kiši, u petak je na Placu stigao velik broj uzgajivača i prodavača cvijeća, sukulenata i začinskog bilja iz cijele Istre, no ponajviše ih je kao i uvijek bilo iz središnje Hrvatske. Osim mnoštva šarolikog proljetnog cvijeće koje će zasigurno ukrasiti brojne domove, balkone i okućnice, na sajmu su se već tradicionalno mogli naći i razni uporabni i ukrasni predmeti, prirodna kozmetika, raznovrsni, pa i ljekoviti proizvodi od voća i meda te drvene igračke. Susret s prodavačima na ovom sajmu ujedno je i prilika da se ponešto nauči i o uzgoju cvijeća i uređenju okoliša. Nešto bolje vrijeme trgovce i posjetitelje poslužilo je u subotu, a kupaca je dosta bilo i jučer, posljednjeg dana Fešte od rožic, kada su čak i pod kišobranima pohitali uhvatiti još neku željenu cvjetnicu ili kakav drugi proizvod prije nego se sajam zatvori.

Popust za iznajmljivače

Osim samog cvijeća, ove su godine organizatori stavili naglasak i na recikliranje koje je vrlo bitno za očuvanje prirode pa je u loži na placi održano nekoliko radionica na tu temu. U subotu je održano i vrlo zanimljivo predavanje o jednoj novoj, neobičnoj temi, o morskim cvjetnicama, nakon koje su djeca mogla, opet od recikliranog materijala, izrađivati razne morske organizme. Nakon toga uslijedilo je i predavanje o samoniklom bilju, a odmah potom i kulinarska radionica za djecu i odrasle na kojoj su svi zainteresirani sa svojom djecom mogli naučiti pripremati neka nova, zdravija jela sa samoniklim biljem pod vodstvom Srđane Jeftić iz hrvatskog Masterchefa.

Za iznajmljivače Općine Svetvinčenat bio pripremljen poseban popust od 15 posto za kupnju cvijeća u iznosu od 300 kuna uz predočenje bona kojeg su mogli podići u TZ-u, s ciljem da dodatno uljepšaju balkone i okućnice 380 turističkih objekata koji se nalaze diljem općine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter