Cvijeće znači život, ljubav i sreću

FOTOGALERIJA / U Savičenti otvorena "Fešta od rožic"

| Autor: Jelena Milović


Uz prigodan program danas je otvorena ovogodišnja trodnevna "Fešta od rožic" u Svetvinčentu, 17. godinu zaredom.

Organizator ove fešte je Udruga Projekt, uz podršku TZO Svetvinčenat i Općina Svetvinčenat. U Svetvinčentu za ovu manifestaciju kažu kako je najpopularniji i najposjećeniji sajam cvijeća u Istri. Sadnice cvijeća dolaze iz rasadnika hrvatskih uzgajivača i sade se u vrtovima i na balkonima diljem Istre, dajući tako značajan doprinos hortikulturnom uređenju za predstojeću turističku sezonu.

Ove godine sajmu se odazvalo 25 izlagača, a suncem okupana placa bila je prepuna šarenih cvjetnih kulisa. Svojim su nastupima svečanost otvorenja uveličali KUD Savičenta uz tradicijske plesove i zvuke Istre pod voditeljskom palicom Jasne Galant i Jasmina Jelenića, Dječji vrtić Balončići - proljetnim recitacijama i igrokazima Flipića, Loptica i Tigrića - djece od tri do sedam godina. Nastupio je i školski zbor OŠ Svetvinčenat, uz recitacije učenika produženog boravka, kao i Studio Art Dance, voditeljice Tatjane Samuele Ban.

"Fešta od rožic" potiče uređenje okućnica i samog mjesta. Osim toga, svake se godine donira određena količina cvijeća dječjem vrtiću Balončić i osnovnim školama Juršići i Svetvinčenat, kojim oni ukrase svoja dvorišta. Ova fešta svakako obogaćuju kulturni program općine, ali ponajprije daje dodanu vrijednost samim okućnicama koje se uljepšavaju brojnim cvijećem kojeg posjetitelji nabave na sajmu. Riječ je uglavnom o lokalnim posjetiteljima, ali kompletan šušur već sad daje ritam predstojećoj sezoni, koju već sad najavljuju u dobrim brojkama.

"Ova fešta svake godine ostavi i neke trajne vrijednosti. Uredimo koji dio općine ili dio samog mjesta, ulaz u mjesto ili naš trg. Cvijeće znači život, ljubav i sreću. Sve su to asocijacije koje su pozitivne te se ljudi uz cvijeće osjećaju ugodnije. Vjerujem da će tako biti i ovog vikenda", rekao nam je ovom prilikom direktor Turističke Zajednice Općine Svetvinčenat Dean Pustijanac. 

Osim cjelodnevne mogućnosti obilaska sajma, program događanja na Placi i u Kaštelu ove godine je raznovrstan te nudi dvije radionice za djecu i odrasle. Sutra u 10 sati održat će se radionica izrade prirodne kozmetike u Kaštelu Morosini Grimani. U 14 sati na rasporedu je kreativna radionica izrade ukrasnih košarica, a u 15 sati nastup KUD-a Savičenta. Radionice se besplatne, a prijave su moguće neposredno prije samog početka u Kaštelu Morosini Grimani. U nedjelju program donosi nastup KUD-a Savičenta te prezentaciju viteških dvoboja na Placi. Sutra program traje do 20 sati, a u nedjelju završava u 18 sati.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter