U KAŠTELU SUTRA POČINJE 21. IZDANJE ŠPAROGADE

Od berbe do degustacije jela sa šparogama


Sutra počinje ovogodišnja, 21. Šparogada, tradicionalna gastronomska i turistička manifestacija koja kroz bogat kulturno-zabavni, gastronomski i sportski program promovira tu divlju proljetnu šumsku deliciju. Šparogada je kroz dva desetljeća postala pravi simbol Kaštela pa tu trodnevnu manifestaciju posjeti velik broj posjetitelja, ponuđača lokalnih proizvoda, sportaša, rekreativaca, volontera i djece. Ova manifestacija kojoj su organizatori još prije nekoliko godina zaštitili ime, održava se uvijek prvi vikend poslije Uskrsa, čime se njeguje tradicija mještana Kaštela i okolice koji su svoju šagru imali na ottavu, osam dana, odnosno u prvu nedjelju nakon tog velikog blagdana.

Špaleta za nagradu

Program ovogodišnje Šparogade počinje sutra završnim utakmicama malonogometnog turnira, a od 19 sati na programu je osma smotra klapa na kojoj će ove godine okupiti deset klapa iz Istre. Nakon klapa posjetitelje će zabavljati Mauro Staraj sa La Bandom. Subota nudi najraznovrsniji program, a sve počinje ujutro međunarodnim boćarskim turnirom, te nešto kasnijim programom za najmlađe (biciklijada, radionice…). U popodnevnim će satima biti održano tradicionalno natjecanje u branju šparoga. Beračima neće biti lako, jer je ovog proljeća šparoga nešto manje nego lani, a potrebno ih je ubrati što više ujednačenije veličine, jer se ocjenjuje najljepši mac, sa što više lijepih, jednakih šparoga. Uz to, berači traži i najdužu šparogu koja donosi špaletu za nagradu. Svake godine to natjecanje zaokuplja pažnju posjetitelja, a nekoliko stalnih tragača imaju svoja tajna mjesta gdje ih pronalaze, uglavnom u velikoj graji i teško dostupnim mjestima.

Subotnji program nastavlja se predstavljanjem jela od šparoga, a u pripremanju sudjeluju domaćice, konobe i restorani s tog područja. Gosti će moći nakon razgledavanja, sva jela i degustirati. U međuvremenu će se, tijekom popodneva, oko glavnog šatora kod boćališta u Malotiji, gdje se sve održava, okupiti bajkeri, ali i vlasnici dobro opremljenih i "nabrijanih" automobila, sudionici 2. Tuning expo izložbe. Središnji zabavno – glazbeni program je večernji koncert Crvene jabuke koja će posjetitelje zabavljati do kasno u noć.

Velika fritaja sa šparogama

Nedjeljni program počinje misom na "ottavu", a proljetno pješačenje na deset kilometara, turnir u stolnom tenisu i prvi put organizirana utrka na pet kilometara – Šparun. U popodnevnim satima zanimanje će izazvati vremešni automobili, dok će u 17 sati početi završni kulturno-umjetnički program s podjelom priznanja za sudjelovanje na raznim natjecanjima. Šparogada će biti zaključena velikom fritajom sa šparogama i zabavom. Najavljeno lijepo vrijeme sigurno će izmamiti šparoge, ali i posjetitelje iz raznih krajeva koji će posjetiti ovu manifestaciju. Cijelo vrijeme trajanja manifestacije održava se sajam autohtonih proizvoda, u subotu još i sajam istarske špalete i suhomesnatih proizvoda, a gostima je na raspolaganju bogata gastronomska ponuda u kojoj dominiraju tradicionalna jela sa šparogama, uz domaća vina i druga pića. Glavni pokrovitelj 21. Šparogade je istarski župan Valter Flego, a organizatori su KUŠD Lipa, Mjesni odbor, Zajednica Talijana i Boćarski klub Kaštel.

Zlatna šparoga pivnici San Servolo

Bujska pivnica San Servolo, bila je preksinoć domaćin tradicionalnog gastronomskog natjecanja koje nosi naziv "Zlatna šparoga". U natjecanju u pripremi jela od šparoga sudjelovala su tri ugostiteljska objekta: kao domaćin pivnica San Servolo iz Buja, zatim restorani Karijola iz Marezige u Sloveniji i Zanarotti iz Montagnane u blizini Padove u Italiji. Svako od troje navedenih pripremio je po jedno jelo od šparoga koje je servirano gostima, među kojima su se našli i istarski župan Valter Flego i direktor TZIŽ Denis Ivošević. Gosti su birali "najbolji pijat", dok je glavnu riječ u ocjenjivanju imao žiri koji je bio sačinjen od Antonele Zigante, Klaudija Ipše i Marka Jovanovića. U konačnici, nakon pomnog ocjenjivanja, dodijeljene su nagrade koje je izradila bujska umjetnica Lovorka Lukani, te proglašeni pobjednici. Prvo mjesto pripalo je pivnici San Servolo, drugo slovenskoj Karijoli te treće talijanskom restoranu Zanarotti, a potonji su imali i najbolji pijat. (Luka JELAVIĆ, M. SARDELIN)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter