REZIME 23. ŠPAROGADE U KAŠTELU

Ovo su istarski kraljevi šparoga! Pobijedili su s macom od 6,5 kila i šparogom od tri metra

| Autor: Luka JELAVIĆ
Feručo (desno) i Marino Vok (u sredini) s domaćinima uz najljepši mac od 6,5 kilograma (snimio Luka JELAVIĆ)

Feručo (desno) i Marino Vok (u sredini) s domaćinima uz najljepši mac od 6,5 kilograma (snimio Luka JELAVIĆ)


Nakon dvije godine prisilne pauze iz poznatih razloga, u Kaštelu kod Buja oživjela je Šparogada, turistička i gastronomska manifestacija koju je grupa mještana pokrenula prije 25 godina sa željom da se promovira proljetna šumska samonikla delicija.

U Kaštelu je duga tradicija okupljanja mještana u nedjelju nakon Uskrsa, na osminu ili ottavu, pa je taj datum održavanja mjesne šagre odabran za novu kulinarsku i turističku manifestaciju. Iz godine u godinu Šparogada, kako su je organizatori nazvali i zaštitili ime, je rasla, ali je korona učinila svoje, da bi se ove godine pojavila u kalendaru manifestacija i opravdala svoj povratak.

Dvadeset i treća Šparogada imala je nekadašnje, prepoznatljive okvire, program je bio bogat i sadržajan, a u njemu se našlo ponešto za sve uzraste. Po običaju, subota je bila programom najispunjeniji dan kojeg uvijek prvi najave boćari ranim početkom cjelodnevnog međunarodnog turnira. Natjecali su se i malonogometaši. Na programu se ove godine prvi put našla zanimljiva igra u vidu kviza, natjecali su se parovi koji su rješavanjem logičkih i sličnih zagonetki i pitanja stigli do nagrade "zlatne šparoge". Ipak, posjetitelji su s nestrpljenjem čekali rezultate natjecanja za najljepši mac (snop) šparoga, kao i tko će donijeti najdulju šparogu.

(snimio Luka JELAVIĆ)Neizostavna fritaja sa šparogama (snimio Luka JELAVIĆ)

Kao i na mnogo ranijih Šparogada, dominirali su Feručo Vok sa sinovima Koradom i Marinom. Za najljepše pripremljeni mac komisiji su dostavljena četiri poveća snopa svježih šparoga, a uz ostalo ocjenjivala se svježina, ujednačenost pojedinih stabljika i opći dojam. Pobijedio je Marino Vok sa lijepo uređenim snopom od čak 6,5 kilograma šparoga. Njegov brat Korado pobijedio je u drugom dijelu, u natjecanju za najdužu šparogu. Među sedam uzoraka njegova je, sa točno tri metra, bila najdulja. I u tom je natjecanju "prste" imao 77-godišnji otac Feručo, vrstan poznavatelj cijelog područja i staništa šparoga. Feručo je vrlo često bio pobjednik takvih natjecanja od 2005. godine, kada je to natjecanje uvedeno i od kada se za pobjedu dobiva špaleta.

(snimio Luka JELAVIĆ)Veliko zanimanje vladalo je za izložbu i degustaciju jela sa šparogama (snimio Luka JELAVIĆ)

- Bole me koljena, nisam kao nekada, pa me sinovi voze na mjesta gdje im kažem i gdje ima šparoga. Imali smo ove godine tri duge, ali ova od tri metra je bila najveća. Inače, ovo vrijeme do sada nije bilo naklonjeno šparogama, bilo je bure, hladnoće, pa i mraza. Dobro da se i ovo našlo, vidi se da je manje ljudi donosilo šparoge na natjecanje. Ako malo zatopli, moglo bi šparoga biti više, ali što ćemo, ne možemo utjecati na to, reći će uvijek raspoloženi Feručo iz Vinjarije, sudionik Šparogade od samih početaka i vlasnik još uvijek rekorderke od 394 centimetra.

(snimio Luka JELAVIĆ)(snimio Luka JELAVIĆ)

Dobro posjećena je i ove godine bila izložba s degustacijom jela sa šparogama. Pred posjetiteljima su se našla raznovrsna i maštovita jela koja su pripremile kuharske ekipe iz 12 obližnjih konoba i restorana, a svoja je jela donijelo i 16 domaćica. Našlo se na stolu zaista mnogo jela, mnogo neobičnih kombinacija, pokazalo se da šparoga može biti dodatak mnogim uobičajenim jelima, pa čak i morskim plodovima. Uz jela su se dobro sljubljivala domaća vina 14 raznih vinara s tog područja, a bilo je i kvalitetnog maslinovog ulja lokalnih maslinara.

(snimio Luka JELAVIĆ)Danilo Pištan bio je zadužen za palentu (snimio Luka JELAVIĆ)

Kada je o šparogama riječ, napomenimo da je fešta u Kaštelu službeno završena humanitarnom Megašparogadom. Zapravo, domaćini su pripremili veliku palentu kuhanu na starinski način i veliku fritaju sa šparogama, gosti su porcije plaćali, a sav prihod namijenjen je bujskom Centru za inkluziju.

Inače, program je obilovao i drugim sadržajima. Održana je i Dječja šparogada, a na programu su uz sportski dio, organizirane kulinarska i likovna radionica, te čitanje bajki.

U nedjelju je održana prigodna sveta misa, podsjećanje na "ottavu", a Planinarsko društvo Ćićarija Buje organiziralo je pješačenje na 11 kilometara dugoj stazi po okolici Kaštela, a sudjelovala su 52 ljubitelja prirode i rekreacije. I ove su godine Šparogadu posjetili vozači sa starim, uvijek atraktivnim oldtajmerima, a održan je i zanimljiv kulturno-umjetnički program u izvedbi polaznika vrtića i škole. I ove je godine održan susret klapa. Posebno su dobro bili posjećeni večernji koncerti na kojima su za dobro raspoloženje prve večeri bili zaduženi Mauro Staraj i La Banda, a u subotnju noć županjska Opća opasnost s Perom Galićem. Posjetitelji su mogli uživati u ponudi raznih jela, najviše u kombinaciji sa šparogama.

(snimio Luka JELAVIĆ)(snimio Luka JELAVIĆ)

- Mislim da su svi zadovoljni, trudili smo se ponuditi zanimljive i privlačne sadržaje. Nije bilo jednostavno nakon dvije godine pauze zbog korone sve ponovo pokrenuti, velika je to manifestacija i ima puno organizacijskih problema koje treba rješavati. Ipak, želju da se nastavi prihvatili su mnogi volonteri, u pomoć su nam priskočili i naši sponzori i svima posebna zahvala. Sve je proteklo na najbolji način, vrijeme je bilo nestabilno, moglo nas je i bolje poslužiti, ali nismo odustajali, bili smo ustrajni i očuvali smo tradiciju nastavkom i održavanjem 23. Šparogade. Hvala svima koji su na bilo koji način pomogli da se Šparogada održi, kaže Ivana Brčić, jedna od članica Organizacijskog odbora i jedna od 40-tak volontera koji su radili danima prije i imat će posla i poslije fešte.

Inače, službeni organizatori 23. Šparogade su KUŠD Lipa, Mjesni odbor, Zajednica Talijana i Boćarski klub Kaštel, uz potporu Grada Buje i Turističke zajednice Buje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter