OVOG VIKENDA

Šparogada u Kaštelu: Natjecanje u branju šparuga, degustacija jela i koncert Opće opasnosti

U subotu se od 16 sati održava i Dječja šparogada, a na programu su, uz sportski dio, kulinarska i likovna radionica te čitanje bajki. I u tom dijelu programa šparoga je u glavnoj ulozi

| Autor: Luka JELAVIĆ
Natjecanje u branju jedno je od središnjih događanja Šparogade (Snimio Luka Jelavić)

Natjecanje u branju jedno je od središnjih događanja Šparogade (Snimio Luka Jelavić)


Vikend pred nama u Kaštelu kod Buja bit će u znaku šparoge (šparuge), proljetne delicije koju svi u ovo vrijeme traže i kušaju. Tradicionalna gastronomska i turistička manifestacija, nakon dvije godine, vraća se u poznate okvire, pa će i 23. izdanje Šparogade kroz bogat program promovirati tu divlju proljetnu šumsku deliciju.

Trodnevna manifestacija

Šparogada je kroz više od dva desetljeća postala zaštitni znak Kaštela, a trodnevnu manifestaciju posjeti velik broj posjetitelja, znatiželjnika, ponuđača lokalnih proizvoda, sportaša, rekreativaca, volontera i djece. Ova manifestacija kojoj su organizatori još prije nekoliko godina zaštitili ime, održava se uvijek prvi vikend poslije Uskrsa, čime se njeguje tradicija mještana Kaštela i okolice.

Program ovogodišnje Šparogade počinje u petak završnim utakmicama malonogometnog turnira, a od 19 sati na programu je smotra klapa koja je uvijek rado posjećena. Nakon klapa večernji program od 22 sata nastavlja se glazbom, a na sceni će Mauro Staraj i La Banda. Subota po tradiciji nudi najraznovrsniji program, a sve počinje ujutro međunarodnim boćarskim turnirom, a od 11 sati počinje zanimljiva igra u potrazi za zlatnom šparogom koju treba pronaći na nekom, samo organizatorima poznatom mjestu. Od 15 do 18 sati predviđeno je natjecanje u branju šparoga po obližnjim šumarcima i predjelima bogatijim šparogama.

Trebat će beračima puno upornosti i vještine, jer treba pronaći lijepe i zdrave šparoge ujednačene veličine. Naime, nagrađuje se najljepši mac, a uz njih samo najvještiji će se uključiti za nagradu koju donosi najdulja ovogodišnja šparoga. Svake godine to natjecanje zaokuplja pažnju posjetitelja koji prate vaganje, mjerenje najduže i ocjenjivanje ubranih šparoga.

Subotnji program nastavlja se predstavljanjem jela od šparoga i sa šparogama, a u pripremanju sudjeluju domaćice te konobe i restorani s tog područja. Gosti će nakon razgledavanja, sva jela moći i degustirati. Naravno, sve uz ponudu domaćih vina lokalnih vinara.

Humanitarni gastro program

U subotu se od 16 sati održava i Dječja šparogada, a na programu su, uz sportski dio, kulinarska i likovna radionica te čitanje bajki. I u tom dijelu programa šparoga je u glavnoj ulozi. Večernji subotnji program završava velikim koncertom Opće opasnosti.

Nedjeljni program počinje u 10 sati svetom misom na „ottavu“ u mjesnoj crkvi, a tada počinje i proljetno pješačenje na 10 kilometara u organizaciji Planinarskog društva „Ćićarija“ Buje, počinje i turnir u stolnom tenisu, a otvara se i sajam učeničkih zadruga. U popodnevnim satima Šparogadu će posjetiti i vozači sa starim, uvijek atraktivnim automobilima, dok će u 17 sati početi završni kulturno - umjetnički program uz podjelu priznanja za sudjelovanje na raznim natjecanjima.

Šparogada će biti zaključena velikom palentom sa šparogama, a prihod od prodaje porcija palente ide u humanitarne svrhe. Sve će se odvijati u zabavni program, a za posjetitelje se sva tri dana priprema dobra gastronomska ponuda raznih jela, najviše svakako sa šparogama, uz domaća vina i druge delicije. Još samo da vrijeme bude naklonjeno posjetiteljima i domaćinima.

Organizatori i ovogodišnje Šparogade su KUŠD Lipa, Mjesni odbor, Zajednica Talijana i Boćarski klub Kaštel, uz potporu Grada Buje i Turističke zajednice Buje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter