KAŠTEL: TRADICIONALNA GASTRONOMSKA 21. ŠPAROGADA

Najviše posjetitelja privukla jela sa šparogama


Tradicionalna gastronomska i turistička manifestacija Šparogada u Kaštel je bogatim kulturno-zabavnim, gastronomskim i sportskim programom privukla velik broj posjetitelja. Šparogada je kroz dva desetljeća postala pravi simbol Kaštela, mjesta koje je i službeno postalo kolijevkom istarske šparoge, što je označeno i signalizacijom uz prometnicu na ulazu u Kaštel.

I ovogodišnje, 21. izdanje manifestacije djelo je samih mještana koji su prije više od 20 godina željeli proširiti i na drugačiji način oplemeniti svoju pučku feštu Ottavu koja se desetljećima u povijesti održavala prve nedjelje (osam dana) nakon Uskrsa. Šparogada je iz godinu u godinu dobivala nove obrise i sadržaje i postala je prepoznatljiva manifestacija i izvan Istre. Početak 21. Šparogade označile su brojne klape na osmom susretu koje su pjesmom oduševile brojne posjetitelje.

Ove godine šparoge krenule kasnije

Subotnji program je po tradiciji najbogatiji, a osim cjelodnevnog međunarodnog boćarskog turnira, taj dan su obilježili berači šparoga. Ove godine šparoge su krenule kasnije, pa se sa zanimanjem očekivao tko će donijeti najdužu šparogu i zaslužiti špaletu.

Uspjelo je to i ove godine Feruču Voku, koji godinama bere šparoge, zna gdje ih ima, ali za najdužu se valja dobro potruditi i dobro zagaziti u trnje i graju. Ove godine najduže šparoga imala je samo 148 centimetara, a znalo ih je proteklih godina biti i do četiri metra. Feručo Vok dobio je priznanje i za najljepši mac šparoga, drugu nagradu dobila je Sandra Đurđević, a treću Dorotea Pintić. Zanimanje posjetitelja i ove godine posebno je privukla izložba i degustacija jela sa šparogama. Bilo je tu maštovitih jela, neobičnih sljubljivanja šparoga s raznim namirnicama, a svoje umijeće u pripremanju jela pokazalo je nekoliko konoba i okolnih restorana, te Stjepan Baniček, Doriana Bernobić, Samo Gantar, Otilija Radatović, Irena Bijelić, Silvana Dubac, Višnja Postružin, Martina Bernobić, Morena Brčić Lapaš, Marija Brčić, Miranda Medica i Nadica Kovačić.

Fešta zaključena velikom Megašparogadom

Degustacija je bila popraćena domaćim vinima, a subotnji program bio je ispunjen i drugim sadržajima, dječjim radionicama, pješačenjem po okolici, izložbom automobila, sve uz dobru gastronomsku ponudu domaćina koji su posjetiteljima nudili tradicionalna jela sa šparogama. Zabavnom ugođaju pridonio je i Šajeta svojim načinom vođenja programa, a sve je završilo večernjim izuzetno dobro posjećenim koncertom Crvene jabuke.

Trećeg dana manifestacije, u nedjelju, održana je misa, na "ottavu", nakon čega su nastavljeni sportski i zabavni programi. Šparogada je zaključena velikom Megašparogadom, zapravo fritajom s šparogama uz palentu, a sredstva prikupljena prodajom porcija išla su u humanitarne svrhe. Cijelo vrijeme Šparogade bio je otvoren sajam poljoprivrednih domaćih proizvoda, te posebna prezentacija špalete. Glavni pokrovitelj 21. Šparogade bio je istarski župan Valter Flego, a organizatori su KUŠD Lipa, Mjesni odbor, Zajednica Talijana i Boćarski klub Kaštel. (Luka JELAVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter