VIJEĆE GRADA PAZINA DONIJELO ODLUKU O PRIKUPLJANJA OTPADA  

Očekuje se povećanje cijene odvoza smeća


Gradsko vijeće Pazina, temeljem Zakona o održivom gospodarenju otpadom, donijelo je odluku o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog i biorazgradivog komunalnog otpada. Kako bi gospodarenje otpadom bilo održivo i kako proizvedeni otpad ne bi postao smeće potrebno je što više implementirati gradski Plan gospodarenja otpadom, ali i educirati javnost i promovirati dobre navike gospodarenja otpadom. Jedan od glavnih ciljeva je da 50 posto komunalnog otpada bude namijenjeno ponovnoj uporabi i recikliranje a ne odlaganju.

Osnova količine otpada je volumen

- Ova je odluka složeni akt koji će zasigurno utjecati na život i rad građana Pazinštine, ali njeno donošenje je pretpostavka za uvođenje sustava održivog gospodarenja otpadom kao uvjeta za očuvanje kvalitete života i zdravlja građana te zaštite okoliša kao temeljnih društvenih vrijednosti, za sadašnje i buduće generacije, pojasnio je između ostaloga pazinski gradonačelnik Renato Krulčić.      

Prijedlog odluke obrazložili su Elvis Kliman pročelnik gradskog Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i Željko Gržinić iz pazinska Usluge koja će prikupljati otpad. Ova odluka između ostaloga, na temelju vladine uredbe, određuje kriterij obračuna količine otpada temeljem količine predanog otpada putem volumena dodijeljenog spremnika i broja pražnjenja.

- Osnova za određivanje količine otpada je volumen zaduženog

spremnika, a ne zapunjenost zaduženog spremnika na dan preuzimanja otpada kod korisnika, pojasnio je Gržinić. Kako se kasnije u raspravi ispostavilo vijećnicu Suzanu Jašić posebno je zanimala cijena koju će građani plaćati ovakvim sustavom skupljanja otpada.

Na cijenu usluge utjecat će cijena minimalne usluge, količina predanog otpada, ugovorna kazna i namjenska naknada. Dok će cijenu za količinu predanog komunalnog otpada određivati jedinična cijena po litri komunalnog otpada, broj pražnjenja i udio korisnika u korištenju, za zajednički spremnik. Kolika će biti cijena ove usluge odredit će kada se izračunaju svi ovi parametri.

Promjena mnogih dosadašnjih navika

- Provedba ove odluke dovest će do povećanja cijene odvoza komunalnog otpada za korisnike usluga zbog njegova prijevoza u Županijski centar za gospodarenje otpadom na Kaštijunu, kao i zbog uspostave novog sustava sakupljanja otpada sukladno novim propisima, stoji u njenom obrazloženju.

Za prikupljanje komunalnog otpada davatelj usluge osigurava korisnicima spremnike standardnih veličina, a u dijelovima grada i naselja moguća je primjena drukčijih vrsta spremnika ili drukčijeg sustava prikupljanja otpada prilagođenog odabranom modelu prikupljanja otpada na tom području, uvažavajući mogućnosti, tehničke okolnosti i ograničenja tih dijelova grada pri čemu će se na više lokacija u Pazinu ugraditi polupodzemni spremnici.

- Ova je odluka tek početak postupka prikupljanja miješanog komunalnog i biorazgradivog komunalnog otpada, pojasnio je Zoran Sloković, predstojnik Ureda Grada, dodajući kako će se sustav implemetirati do konca godine. U međuvremenu će se građani educirati o novom načinu prikupljanja otpada, a odredit će se i cijena prikupljanja otpada, koja će, kako je najavio Elvis Kliman, biti ekonomska, naglasivši kako će se cijeli postupak voditi transparentno kako bi se građani što bolje upoznali sa cjelokupnim sustavom prikupljanja otpada koji će zacijelo u mnogome promijeniti mnoge dosadašnje navike.                       

(M. RIMANIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter