PRVI POLUPODZEMNI SPREMNIK ZA ODLAGANJE OTPADA

Pazin dobio prvi od 40 polupodzemnih spremnika za mješoviti komunalni otpad


U središtu Pazina, u Muntriljskoj ulici, pazinska Usluga postavila je prvi polupodzemni spremnik za odlaganje mješovitog komunalnog otpada. Otpad koji građani budu odložili u ovaj spremnik odvozit će se na Županijski centar za gospodarenje otpadom Kaštijun. Ovo je prvi od 40 polupodzemnih spremnika koji će se postaviti na isto toliko lokacija na području grada Pazina.

- Danas smo počeli u centru grada, a sada nastavljamo po ostalim ulicama u gradu, pa sve do periferije i okolnih naselja, kaže Dragan Šipraka, direktor Usluge. Spremnik ima zapreminu pet tisuća litara, a njime će se koristiti 50-ak korisnika, domaćinstava. Spremnici će se postavljati tijekom ožujka i travnja, a u međuvremenu će se provoditi edukacija građana o odvojenom prikupljanju otpada. Tako su, usporedno s ugradnjom spremnika, stanarima obližnjih višestambenih zgrada koji će se njime služiti, podijeljeni letci s uputama za odvojeno prikupljanje otpada. Sadašnji kontejneri će se ukloniti pa građani mješoviti komunalni otpad već mogu odlagati u novi spremnik.

Kartice za građane i otpadomjeri

Tijekom svibnja na nove polupodzemne spremnike ugradit će se otpadomjeri, koji će mjeriti količinu bačenog otpada, ali o tomu će građani u sklopu edukacija biti pravodobno obaviješteni.

- Svaki će korisnik dobiti dvije kartice, slične onim bankovnim, na kojima će se nalaziti svi podaci o korisnicima, a na njima će se bilježiti sve vezano uz odlaganje otpada. Dakle, koliko je tko, u kojoj ulici i kada ubacio otpad, sve će to bilježiti naša računala, a prema podacima s kartica evidentirat će se koliko je tko odložio otpada, rekao je Šipraka, dodajući da će se do ljeta na području grada Pazina podijeliti oko četiri tisuće takvih kartica.

Uz spremnike nabavljeno je i novo specijalno vozilo za njihovo pražnjenje, a taj je kamion jučer u rupu na početku Muntriljske spustio spremnik. U sve to zajedno, dakle za kamion, spremnike, čipove, računala i edukativni materijal do sada je uloženo oko 2,5 milijuna kuna. Dio tog novca osiguran je dosadašnjim poslovanjem, a dio iz kredita. Kamion je nabavljen leasing kreditom, pojašnjava Šipraka, koji smatra kako je to, unatoč svemu, ekonomki prihvatljiv, zdrav, efikasan i pravedan sustav gospodarenja otpadom.

No, koliko će sve to građane koštati, nije znao odgovoriti, jer se cijena tek treba formirati, a to će se učiniti tek kada se snime svi troškovi takvog načina prikupljana i zbrinjavanja otpada. Međutim, svatko tko selekcionira otpad moći će umanjiti cijenu, napominje Šipraka. Stoga poziva građane da prouče letke koji su im podijeljeni na kućne adrese. Takvi će letci pod naslovom "Paziš li na okoliš? Pazin! Zato i odvajam otpad", za sada jednom mjesečno stizati na kućne adrese Pazinaca, a uskoro će se objaviti i brošura o odvojenom skupljanju otpada.

Do konca lipnja sve u funkciji

- Implementacija sustava gospodarenja otpadom dovršit će se do konca lipnja. Do tada će sustav u potpunosti profunkcionirati, a to za građane znači da će imati moderan način zbrinjavanja otpada, dodala je Zvijezdana Bertetić, viša stručna suradnica za zaštitu okoliša i komunalne poslove u Gradu Pazinu. Uz to, kada se s gradskih ulica uklone sadašnji kontejneri, grad će biti uredniji i zeleniji. U gradskoj upravi priprema se i prijava na natječaj za sredstva iz kohezijskog fonda EU-a, što bi se uložilo u edukaciju. Planiraju se radionice za građane, predstave za djecu, brošure za edukatore i učitelje.

(Mirjan RIMANIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter