ŽMINJ: OTVOREN PETI FETIVAL PAŠTE

Manifestacija pašti u čast


U Žminju "Zad kaštela" otvoren je peti Istarski festival pašte i prvi Žminj Craft Beer festival na kojem su se okupili brojni zaljubljenicu u istarsku tradicijsku tjesteninu koji su uživali u fužima pljukancima ili makarunima, raviolima, ali dugim tjesteninama. Zajedničkim ubacivanjem fuža u lonac festival su otvorili Monika Udovičić, zamjenica ministra turizma u Vladi RH, Ezio Pinzan pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu Istarske županije i Željko Plavšić, načelnik Općine Žminj. Nakon toga nazdravili su craft pivom, a prije toga u pozdravnim su govorima istakli veliki značaj ove manifestacije ponajprije za očuvanje tradicije, ali i obogaćivanje turističke i ugostiteljske ponude.

Uvodeći u program na otvaranju festivala na pozornici „Zad kaštela“ najmlađi su Žminjci predstavili raskoš istarske tradicije zaplesavši balun, sette passi i rašpu, a zapjevali su narodne pjesme te zasvirali su roženice, harmoniku i šurle. Kako bi se tradicija sačuvala i prenijela na nadolazeća pokoljenja dva festivalska dana održavaju se radionice izrade tjestenine za djecu i odrasle. Radionice za odrasle vode Marija Bančić, Gracijela Damijanić i Zdenka Jakus, a za djecu Jadranka Paulinić Bakša i Marija Mačina. Uz njihovu pomoć mnogi su već uprljali ruke i zamijesili vlastito tijesto, a potom izradili svoju omiljenu vrstu tjestenine.

Na ovogodišnjem festivalu više od 25 izlagača predstavilo je razne proizvode koji se vežu uz uživanje u tjestenini, a novost ovogodišnjeg festivala pašte je već  Žminj Craft Beer na kojem "Spod kaštela" 11 proizvođača craft piva predstavlja svoje proizvode, a programom za sve pivoljupce omogućio je i praćenje utakmica Svjetskog nogometnog prvenstva.

Sutrašnji, nedjeljni, program započinje u 18 sati nastupom KUD-a Cere, a "Spod kaštela" prezentacijom kuhanja piva u kućnoj radinosti. O tomu će govoriti "homebreweri" iz Sv. Petra u Šumi Andrej Pamić, Mauro Hekić, Sandi Hekić i Vedran Čikada. O craft sceni u Hrvatskoj govorit će Ivan Vorgić, Bojan Pap i Mario Žerjav, a Dalibor Terlević o tomu jesmo li izgubili povjerenje u namirnice. Predavanje Davora Šišovića naslovljeno je "Besidarnik o pašti", a riječ je o nazivima tradicijske tjestenine i opreme za njenu proizvodnju. (Zapisao i snimio: Mirjan RIMANIĆ) 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter