NA GRADSKOM VIJEĆU O PLAĆAMA U VRTIĆIMA

LABIN : Manje plaće odgajateljica nego radnika u komunalnom poduzeću ili Vodovodu


Kolektivnim ugovorom ove su godine povećane plaće odgajateljica u Dječjem vrtiću "Pjerina Verbanac" za tri posto, a trend podizanja plaća namjeravamo nastaviti, naravno postupno i prema financijskim mogućnostima, barem dok ne dosegnemo razinu plaća odgajateljica u ostalim dijelovima Istre, kaže gradonačelnik Glavičić

Planirate li, i ako planirate, kada, podići plaće odgajateljica u Labinu do prosjeka koji ima većina istarskih gradova, pitala je na posljednjoj sjednici Gradskoga vijeća gradonačelnika Valtera Glavičića vijećnica Tanja Pejić s nezavisne liste nositelja Silvana Vlačića.

Razina obrazovanja

- Znam da su učinjeni neki mali pomaci, ali oni nisu ni približno toliki da se plaće naših odgajateljica dovedu u rang s ostalim gradovima u Istri. Da ne govorim o vrijednosti posla koji one obavljaju. Taj posao je poput vode kojoj je nemoguće odrediti vrijednost pa joj dajemo neku tržišnu cijenu. Koristim tu usporedbu jer nije pravedno da odgajateljice imaju manju plaću od djelatnika, primjerice, u komunalnom poduzeću 1. Maj ili labinskom Vodovodu koji imaju nižu razinu obrazovanja od predškolskih odgajatelja. A dobro znamo da je, nažalost, tako. Opravdanje za to nikako ne može biti razlog da su 1. Maj i Vodovod proizvodne djelatnosti jer to nisu privatne firme. Stoga molim za korektan i konkretan odgovor jer ovo je područje gdje se gradska vlast treba očitovati u kojem smjeru želi ići i zašto je tome tako već nekoliko desetljeća, rekla je Pejić.

Gradonačelnik Glavičić kaže da shvaća iznimnu važnost uloge odgajateljica i značaj predškolskog odgoja za djecu Labina te da s ponosom može istaknuti da je postignut velik cilj, a to je da su ove godine sva djeca s prebivalištem na području grada Labina, a čiji su roditelji predali zahtjeve za upis, upisana u vrtićke i jasličke grupe u matičnom gradu.

- Radi se i na povećanju primanja odgajateljica. Kolektivnim ugovorom ove su godine povećane plaće odgajateljica u labinskom Dječjem vrtiću "Pjerina Verbanac" za tri posto, a trend podizanja plaća namjeravamo nastaviti, naravno postupno i prema financijskim mogućnostima, barem dok ne dosegnemo razinu plaća odgajateljica u ostalim dijelovima Istre. Grad Labin konstantno ulaže u predškolski odgoj. Nedavno smo dovršili nadogradnju Dječjeg vrtića "Gloria" kako bismo povećali kapacitete koji do sada nisu bili dovoljni, a u ovoj godini investira se i u energetsku obnovu centralnog objekta vrtića "Pjerina Verbanac".

Obnova uz EU-fondove

- Rezultat je ovih radova, koji počinju u narednim tjednima i bit će dovršeni do kraja godine, porast kvalitete i udobnosti boravka kako djece tako i odgajateljica u vrtiću, a odrazit će se i na smanjenje troškova grijanja i hlađenja. Procijenjena vrijednost radova, dijelom sufinanciranih iz bespovratnih sredstava EU-fondova, nešto je veća od dva milijuna kuna što nas svakako svrstava u gradove koji jako puno ulažu u segment predškolskog odgoja i obrazovanja, na što smo ponosni i na taj način želimo i nastaviti, rekao je Glavičić. (Branko BIOČIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter