PRIMANJA

I ODGAJATELJICE TRAŽE VEĆE PLAĆE: Pazinske i žminjske "tete" imaju najniže plaće u Istri?

| Autor: Anđelo DAGOSTIN
Nedavni posjet gradonačelnika Renata Krulčića Dječjem vrtiću Olga Ban (Anđelo DAGOSTIN)

Nedavni posjet gradonačelnika Renata Krulčića Dječjem vrtiću Olga Ban (Anđelo DAGOSTIN)


Predstojnik Ureda Grada Zoran Sloković je potvrdio da se u dogovoru sa sindikatom planiraju daljnja povećanja, ali iduće godine tek isplaćivanje "neoporezivog iznosa na plaću" * Odlučili su se za privremeno rješenje u vidu naknada, jer će zbog zakonskih izmjena iduće godine u gradskoj blagajni biti manjak od 1,5 do dva milijuna kuna

Tijekom prvog čitanja pazinskog gradskog proračuna za iduću godinu, vijećnica Suzana Jašić zanimala se zašto nije planirano povećanje plaća za djelatnike pazinskog dječjeg vrtića koje značajno zaostaju za onima u pazinskoj osnovnoj školi. Napomenula je da su tek lani njihove plaće vraćene na one iz pretkrizne 2008. godine. Također je istaknula da prema analizi koja je napravljena prije nekoliko godina pazinske i žminjske odgajateljice imaju najniže plaće u Istri.

Predstojnik Ureda Grada Zoran Sloković je potvrdio da se osnovica vratila na onu prije krize, kao i božićnice, regres i dar za djecu, te da se u dogovoru sa sindikatom planiraju daljnja povećanja, ali iduće godine tek isplaćivanje "neoporezivog iznosa na plaću". Naime, iduće godine očekuju se porezna rasterećenja koja će ići na teret lokalne samouprave, kazao je Sloković, pa prema projekcijama očekuju manjak od 1,5 do 2 milijuna kuna.

Zbog toga se gradska uprava za iduću godinu odlučila za privremeno rješenje u vidu naknada, dok bi se ovisno o punjenju proračuna onda razgovaralo o povećanju osnovice ili izmjeni sustava koeficijenta. Razliku između plaća u vrtiću i onih u školi Sloković je obrazložio time što se prve isplaćuju iz gradskog, a druge iz državnog proračuna.

Prethodno je ravnateljica Vesna Rusijan iznijela godišnje izvješće o radu dječjeg vrtića "Olga Ban" prilikom kojeg je notirala da je upravno vijeće ustanove višestruko upozorilo gradsku vlast na zaostajanje plaća njihovih djelatnika. U posljednjih pet godina broj polaznika povećan je za 10 posto, pa sada iznosi 522. Otvoren je novi odjel u Svetom Petru u Šumi, kao i jaslička skupina u Pazinu. Unatoč tome i dalje se u jaslički program ne uspijevaju upisati svi zainteresirani. Sve je veći broj polaznika (njih 130) koji su upisani u desetosatni program, većina ih je i dalje u osmosatnom programu, dok šestodnevni program polazi samo jedan polaznik. Nadodala je da raste broj polaznika s posebnim potrebama. Sve više djece u dječjem vrtiću boravi i tijekom srpnja i kolovoza.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter