Snimljen panoramski kotač u Italiji

VIDEO / Dokaz zakrivljenosti Zemlje može se vidjeti iz - Istre

| Autor: Petar RADOVAN / Istramet
(Foto: Istramet)

(Foto: Istramet)


Svaki put kada bura puhne nad Istrom i pruži izuzetno dobru vidljivost, pojavljuju se zanimljive rasprave o tome što se sve može vidjeti na talijanskoj strani Jadrana. Naravno, tu su i brojni pobornici teorija kako je naša Zemlja ipak ravna, stoga se valja prisjetiti jedne odlične snimke.

Na snimci nastaloj iz Sv. Ivana od Šterne (300 m.n.v.) u uvjetima savršene vidljivosti nakon hladne fronte, s Nikonom P1000 (3000 mm optički zoom) zabilježen je fascinantan prizor – panoramski kotač u Italiji, smješten vjerojatno u Lido di Jesolu (ima ih više duž talijanske obale), udaljen oko 95 km zračne linije.

Ono što je posebno zanimljivo jest da se kotač čini “odrezan” na pola, što je klasičan optički fenomen koji se može objasniti zakrivljenošću Zemlje. Ovaj videozapis pruža nam uvjerljiv dokaz da je naš planet sferičan, uz pomoć jednostavnih fizikalnih zakona i atmosferskih fenomena.

Iako bi zakrivljenost Zemlje na toj udaljenosti trebala sakriti kotač, atmosferski uvjeti, posebice refrakcija svjetlosti, omogućili su da se gornji dio objekta vidi. Refrakcija je savijanje svjetlosnih zraka dok prolaze kroz slojeve zraka različitih temperatura i gustoće, čime se objekt, koji je ispod horizonta, djelomično “podigne” i postaje vidljiv.

U ovom slučaju, vedro vrijeme i bura su dodatno omogućili jasnu vidljivost dijela kotača. Refrakcija je “izvukla” gornji dio panoramskog kotača izvan horizonta, dok je donji dio ostao skriven ispod zakrivljenosti Zemlje.

Da je Zemlja ravna, panoramski kotač bi bio vidljiv u cijelosti, bez obzira na udaljenost. Međutim, činjenica da se kotač čini “odrezanim” na pola potvrđuje zakrivljenost Zemlje. Ovaj fenomen možemo primijetiti ne samo na panoramskom kotaču, već i na ostalim objektima na snimci, kao što su neboderi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter