slavlje mediteranske kuhinje i ribarske baštine

FOTOGALERIJA / Bili smo na Brodet kupu u Fažani: Svaki kuhar ima svoj tajni sastojak

| Autor: Mihael Stojanović


 U subotu je Fažana bila domaćin dviju značajnih manifestacija: Regate tradicijskih barki i Brodet kupa. Ove događaje organizirala je Turistička zajednica Općine Fažana.

Program je započeo u ranim popodnevnim satima s regatom tradicijskih barki u Fažanskom kanalu, koja je potrajala do večeri. U večernjim satima, posjetitelji su mogli uživati u kuhanju brodeta. Uz ovu kulinarsku aktivnost, posjetitelji su slušali ribarske priče i upoznavali se s ljudima od mora i njihovim životnim iskustvima.

Timsko kuhanje brodeta

U vrijeme zalaska sunca, na platou iza ribarske kućice započelo je timsko revijalno kuhanje brodeta. Deset ekipa pristiglo je iz Istre i s Kvarnera, uključujući timove poput Manikomio, Dream Team, Ki-Zo, Nona & Oliver, Rovinj batana Regina, Bocconcino, Fažana i Tri generacije, koji su se natjecali u pripremi ovog tradicionalnog jela. Svaka ekipa dobila je osnovni paket od 7 kilograma miješane ribe, pregače, kuhalo i plinsku bocu, dok su ostale sastojke sami donijeli.

- Danas obilježavamo drugi dan fažanske tradicije od mora. Ova manifestacija slavi našu bogatu gastronomsku ponudu, koja je tradicionalno prisutna na našoj rivi. Posebno smo ponosni na naše drvene barke batane i na jedriličarski klub, koji je organizirao regatu. U njoj sudjeluju iskusni jedriličari i mlađe generacije. Osim toga, pripremamo brodet, specijalitet koji danas priprema osam ekipa; među njima su jedriličari, stariji mještani i mlade ekipe. Posjetitelji će uživati u brodetu s palentom, a sve to prate zvuci klape Lungomare, što obećava dobru zabavu, rekla nam je Melita Peroković, direktorica Turističke zajednice Fažana.

Direktorica fažanskog TZ-a istaknula je pozitivne turističke pokazatelje, navodeći kako su predviđali 5% manje noćenja ove godine u odnosu na prošlu sezonu.

- Fažana je sezonska destinacija s ograničenim kapacitetima. Međutim, zadovoljni smo jer smo bilježili kumulativni porast od 1% noćenja u odnosu na prošlu godinu, dodala je. Najbrojniji gosti su Nijemci, Poljaci, Slovenci i domaći posjetitelji, a kazala je kako je i raduje povratak talijanskih gostiju, koji su poznati kao dobri potrošači.

- Svake godine rado dolazimo na regatu u Fažanu. To su naši dragi prijatelji s kojima dijelimo ne samo sudjelovanje na regati već i privatna druženja, rekao je Enio Cerin, predsjednik rovinjske Udruge Kuća o batani.

Razne vrste ribe

- Prošle godine počeli smo organizirati natjecanja u pripremi brodeta, tzv. brodetijade. Odmah smo se uključili jer želimo pokazati naš rovinjski, originalni način pripreme. Danas pripremamo brodet s raznim vrstama ribe, ali donijeli smo i posebne sastojke koje ne smijemo otkriti. Svaki čovjek koji živi uz more i voli more mora znati pripremiti brodet. To je obaveza, kao što svatko zna 'Oče naš', tako mora znati i brodet napraviti, zaključio je. Uz brodete, koje su pripremali natjecatelji, brojnim posjetiteljima su se nudili i pedoći na buzaru.

Ovaj događaj nije bio samo gastronomski užitak, već i prilika za druženje i povezivanje s ljubiteljima tradicijske kuhinje, ribarskih priča i morskog načina života. Ljubav i strast prema kuhanju bili su tajni sastojak koji je ovu večer učinio posebnom i nezaboravnom. U večernjem dijelu zabavnog programa, za glazbu su se pobrinuli Škico Acoustic Band i klapa Lungomare.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter