Puno više od ribarskog mjesta

Ljeto u Fažani donosi pregršt sadržaja, a tu će se naći za svakoga ponešto

| Autor: Vanesa Begić
(Snimio: Duško Marušić Čiči/Glas Istre)

(Snimio: Duško Marušić Čiči/Glas Istre)


Fažana. Nekada malo ribarsko mjesto, sada ribarsko mjesto, glavna poveznica s otočjem i Nacionalnim parkom Brijuni, mjesto s bogatom ugostiteljskom ponudom i mnoštvom manifestacija koje njeguju mediteransku kulturu i kraj i sve specifičnosti toga kraja. Mjesto poznato po fešti od sardela, po školi soljenja sardela, fažanskom tancu koji uključuje toliku djecu, mlade, po eko-projektima mjesne osnovne škole i Dječjeg vrtića Sunce, učestalim folklorno-umjetničkim programima…

(Snimio: Duško Marušić Čiči/Glas Istre)(Snimio: Duško Marušić Čiči/Glas Istre)

Izleti

Tu se čekaju brodovi za Veli Brijun, mnoštvo izletnika koje "okupira" ovo mjesto, zatim, ljeti, to je i postaja za odlazak na Mali Brijun i događanja u "režiji" Kazališta Ulysses.

Šetnja navečer Fažanom podrazumijeva susretanje brojnih turista iz svih krajeva - splet jezika, kultura, tradicija, brodice koje odlaze s turistima na promatranje delfina, zalazak koji brojni turisti, ali i domaći, ovjekovječuju s lukobrana, popularne đige, miris kalamara iz okolnih lokala, red za sladoled, mnoštvo štandova s raznim predmetima, proizvodima.

(Snimio: Duško Marušić Čiči/Glas Istre)(Snimio: Duško Marušić Čiči/Glas Istre)

Veliki je put, promjenu, preobražaj napravilo ovo mjesto u zadnjih dvadesetak godina, od kada se može pohvaliti i sjajnim turističkim rezultatima.

Poseban zalazak

Zbog toga i puno Puljana te ne samo, ovdje odlazi navečer, kako bi uživali u sugestivnim bojama zalaska sunca, koji je ovdje poseban. A Fažana je već od drevne povijesti imala svoje specifičnosti - ljepota pogleda na Brijune samo je jedna od pogodnosti. Besplatnih. Naravno, nije uvijek sve idilično - problem nedostatka parkinga i (pre)skupog parkinga prisutan je svugdje oko nas.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter