VREMENSKA PROGNOZA

Temperature će ići i do 30 stupnjeva Celzija, a za srijedu upaljen Meteoalarm

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Arhiva Glasa Istre)

Ilustracija (Arhiva Glasa Istre)


S početkom travnja stiglo je iznadprosječno toplo vrijeme, a čini se po temperaturama kao da je ljeto ove godine uranilo. Ipak, s gotovo 30 °C koje se očekuju u utorak, već u noći na srijedu stiže promjena vremena, javlja 24 sata.
Gotovo 30 °C očekuje se u utorak, a diljem Hrvatske bit će iznadprosječno toplo te većinom sunčano, na zapadu zemlje prolazno s više oblaka. Puhat će slab i umjeren jugozapadni i južni vjetar, na Jadranu umjereno jugo, prognozira Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ). Najniža temperatura zraka od 9 do 14, po gorskim kotlinama i malo niža, na Jadranu između 11 i 15 °C. Najviša dnevna od 25 °C do 30 °C, dok će duž obale i na otocima biti između 21 i 26 °C.

Nižu se rekordno topli mjeseci, jedan za drugim. U Dalmaciji, tako i u Splitu, mnogi već uživaju u kupajući se u moru. I Jadran bilježi trend zagrijavanja i rasta temperature, barem na onom površinskom dijelu.

- Ovo je rekordan dio travnja otkad postoje mjerenja. A to se može očekivati i dalje jer El Niño i dalje traje, a plinovi staklenika koje čovjek proizvodi ne opadaju značajno. I dalje se betonira, asfaltira, postoje ratovi, eksplozije - rekao je za HRT prof. dr. sc. Branko Grisogono.

(Foto: DHMZ)(Foto: DHMZ)

Ipak, od noći s utorka na srijedu stiže promjena vremena, a na snazi za srijedu je i crveni meteoalarm za dio Hrvatske.

Bit će pretežno sunčano, a u srijedu prolazno s više oblaka i vrlo malom vjerojatnošću za poneku kap kiše na sjevernom Jadranu. Vjetar na kopnu slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni, u srijedu prolazno jak. Afrički zrak nad zapadnu Europu donosi znatne količine saharskog pijeska koji će od utorka zamutiti i atmosferu nad našim krajevima.

U srijedu će puhati umjereno do jako jugo najprije na sjevernom Jadranu a onda će okretati na buru, koja će pod Velebitom imati olujne udare. U četvrtak će se proširiti duž obale i postupno slabjeti. Temperatura na moru bez znatnije promjene, a na kopnu dnevna osjetno niža od današnje.

Ravnatelj DHMZ-a Ivan Güttler komentirao je za RTL ekstremne travanjske temperature.

“Ovo su temperature koje bi više odgovarale početku lipnja, nakon vrlo tople veljače i ožujka nastavljaju se visoke temperature i u travnju. U nekim hrvatskim postajama su probijeni rekordi za te mjesece. Imamo jedan dotok toplog zraka, ne samo u Hrvatskoj nego u većem dijelu zapadne Europe. Visoke temperature vidjet ćemo i sutra, a onda nekoliko dana malo niže, ali definitivno jedno toplo razdoblje”, rekao je.

Koji je razlog ovako toplom vremenu?

“Postoje dva elementa. Jedno su spore, ali sustavne klimatske promjene. Nama se dijelovi Hrvatske zagrijavaju trećinu ili čak pola stupnja svakih desetak godina, a na to se nadodaju promjene u strujanju, to sada djeluje na područje Hrvatske i zapadne Europe”, dodao je Güttler.

Navodi da sezonske prognoze za ljeto daju naznake da će ono biti toplije od prosjeka.

“Ono što znamo na globalnoj razini da ipak izlazimo iz jedne tople faze koja je počela prošlo ljeto, a završit će ovog ljeta”, zaključio je.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter