šparogada na bujštini

FOTO / Feruču Voku nagrada za najdužu šparugu, a Koradu Voku za najljepši mac

| Autor: Zvonimir Guzić
(Snimila: Dejana Medica)

(Snimila: Dejana Medica)


U Kaštelu pored Buja održana je 24. Šparogada, manifestacija posvećena samonikloj šumskoj deliciji koja je nezaobilazna na jelovnicima ugostiteljskih objekata diljem Istre. Još od 1998. godine traje ova turističko-gastronomska fešta koja je imala dvogodišnji prekid zbog pandemije, ali se zato već drugu godinu za redom vratila u punom sjaju.

Bogat trodnevni program nudio je za svakoga ponešto. Petak je bio rezerviran za završetak nogometnog turnira i lagane glazbene note u izvedbi klapskih grupa, a oni skloniji nešto življem tonalitetu mogli su kasnije uživati u Night Express Bandu.

Ova već tradicionalna fešta na samom sjeveru Istre uz slovensku granicu nudi najispunjeniji program subotom, kad se isprepliću sportska nadmetanja, dječja Šparogada, gastronomski užitak, natjecanja vezana za šparogu i kasni večernji glazbeni krešendo. Boćari kreću prvi, s obzirom na velik broj ekipa i duge neizvjesne mečeve, prve boće se bacaju već u ranim jutarnjim satima.

Najzanimljiviji dio vezan je za popodnevno natjecanje u kojem se biraju najljepši mac i najduža šparoga. U tim disciplinama već su se isprofilirali određeni favoriti koji imaju višegodišnje iskustvo, tako da ni ove godine nije bilo iznenađenja već je obitelj Vok kao i mnogo puta prije odnijela prve nagrade. Dužina šparoge od 311 centimetara bila je dovoljna za pobjedu Feruču Voku iz Vinjerije, dok je njegov sin Korado Vok na natjecanje donio najljepši mac šparoga. Prošle su godine uloge bile malo drugačije podijeljene, pa je Korado imao najdužu šparogu, a njegov brat Marino Vok najljepši mac.

Ipak, njihov otac Feručo drži rekord s 394 centimetra dugom šparogom, a mnogobrojnim pobjedama od 2005. godine kad je uvedeno ovo natjecanje pridodao je i ovogodišnji uspjeh. Tajna je vjerojatno u poznavanju staništa bogatih šparogama i mnogobrojnim satima provedenim u prirodi u potrazi za ovom vrijednom biljkom. Obitelji Vok je uz diplomu pripala i špaleta kao nagradu za njihovo umijeće pronalaska dugih primjeraka šparoga.

(Snimila: Dejana Medica)(Snimila: Dejana Medica)

Održalo se još jedno natjecanje vezano za svinjsku delikatesu; naime, morala se pogoditi visina u centralnoj sali na kojoj je bila obješena špaleta. Dva su natjecatelja imala pogođenu jednaku razliku do stvarne visine, pa je pobjednika morao odlučivati ždrijeb. Visina na kojoj je bila špaleta iznosila je 308 centimetara, dok je pobjednik ždrijeba Gianfranco Rihter tipovao na 310 centimetara, njegov suparnik stavio je 306 centimetara, ali ždrijeb nije bio na njegovoj strani. U popodnevnim satima održana je i dječja Šparogada, u sklopu koje su uz sportski dio, organizirane kulinarska i likovna radionica te čitanje bajki.

Mnogobrojni posjetitelji iz cijele Istre, ali i okolnih slovenskih i talijanskih regija s nestrpljenjem su čekali dio programa koji je nudio izložbu, a zatim i degustaciju jela od šparoga popraćenu vinima lokalnih proizvođača. Petnaestak domaćica pokazalo je da se šparoge mogu spremiti na "mali milijun načina", bilo je tu šparoga i s pljukancima i na kanapeima i na pizzi i u obliku namaza i u roladi i fritulama i u svim ostalim mogućim kombinacijama. U svoj toj gužvi oko stolova sa šparogama sreli smo direktora Turističke zajednice grada Buja Valtera Bassanesea čija ustanova je, uz Grad Buje, pokrovitelj ove manifestacije.

(Snimila: Dejana Medica)(Snimila: Dejana Medica)

"Šparogada je svake godine na sve višem nivou, a uz ponudu raste i broj posjetitelja. Sve je krenulo krajem devedesetih kad je nekadašnja mjesna pučka fešta ottava, koja se stoljećima održavala osam dana nakon Uskrsa, na Mali Uskrs, prerasla u značajnu gastro i turističku manifestaciju promocije divlje šparoge. I tako se iz toga izrodila današnja Šparogada čije ime je organizator prije desetak godina zaštitio i sad ima ekskluzivno pravo na njega", upoznao nas je Bassanese s povješću Šparogade.

Uskoro imamo još jednu manifestaciju gastronomskog karaktera pod okriljem TZ-a Buje, pa smo iskoristili priliku i pitali kako teku pripreme za Oleum Olivarum koji je za dva tjedna u Krasici.

"Nakon Luganigade i Šparogade, Oleum Olivarum također pripada gastro manifestaciji koja je vezana uz maslinu. Pripreme su pri kraju, javio se određeni broj maslinara, ali u nešto manjem broju nego prošle godine zbog lošeg uroda. Likovni je natječaj za tu manifestaciju još uvijek otvoren, tako da pozivam sve koji imaju smisla za crtanje da prijave svoje radove s motivima maslina i osvoje vrijedne nagrade", najavio je sljedeći događaj direktor TZ-a Buje.

(Snimila: Dejana Medica)(Snimila: Dejana Medica)

U međuvremenu su i boćari u obližnjoj prostoriji podijelili pehare, ekipa iz Italije bila je prejaka za domaće uzdanice tako da su boćari "Kaštela" osvojili drugo mjesto, dok je Boćarski klub Sv. Marija na Krasu iz istoimenog obližnjeg mjesta završio kao treći. Kraj druge večeri ispunio je nastup Luke Basija i Šajete.

Nedjeljno jutro bilo je rezervirano za Šparogando, rekreativnu šetnju okolicom Kaštela nakon koje su vjernici mogli otići na prigodnu misu na kojoj se slavio Mali Uskrs. U popodnevnim satima mnogobrojni oldtimeri zauzeli su parking ispred obližnjeg Caffe bara 2000 u svom tradicionalnom defileu vezanom za Šparogadu. U večernjem terminu održana je Megašparogada - humanitarna prodaja šparoga s palentom, čime je završena i 24. kaštelanska Šparogada.

Na kraju treba spomenuti i mnogobrojne volontere koji su tri dana bili na usluzi svim posjetiteljima i pazili da sve prođe u redu te službene organizatore KUŠD "Lipa" Kaštel, Boćarski klub Kaštel, Zajednica talijana Kaštel i Mjesni odbor Kaštela koji su još jednom položili ispit i najavili da će i slijedeća jubilarna 25. Šparogada biti na zavidnom nivou.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter