dan škole

Upoznajmo prošlost, zavirimo u budućnost: Buzetski osnovci ponosno čuvaju tradiciju svoga kraja od zaborava

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Mali folkloraši (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Mali folkloraši (Snimila Gordana Čalić Šverko)


Dan Osnovne škole "Vazmoslav Gržalja" na temu Upoznajmo prošlost, zavirimo u sadašnjost, obilježen je gotovo dvosatnim programom i izložbom učeničkih radova. Buzetsku školu u matičnoj i područnim školama Roč, Vrh i Lanišće, polazi 471 učenik.

Ponos škole očuvanje je tradicije od zaborava, a moto, ideja vodilja - činimo svijet boljim mjestom. Svečano obilježavanje započelo je polaganjem cvijeća uz spomenik Vazmoslavu Gržalji, prvom istarskom partizanskom učitelju.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)Učenici Područne škole Lanišće (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Uspješni na natjecanjima

Kako bi se osnovci upoznali s prošlošću školstva na Buzeštini, u školskoj 2020./2021. godini započeo je projekt Škole ud enbot. U tom projektu nastala je ideja o izdavanju knjige o školi koja uskoro izlazi iz tiska, a na Danu škole predstavila ju je učiteljica povijesti i urednica knjige Kristina Pavletić Prodan. Knjiga govori o prošlosti hrvatskog osnovnog školstva na Buzeštini nakon Drugog svjetskog rata.

U programu kroz koji je proveo sedmaš Gabriel Mulato, nastupila je školska vokalna skupina Pinguentini Umjetničke škole Matka Brajše Rašana, Područnog odjela Buzet. Mali folklor izveo je tradicionalne plesove ovih krajeva. Nastupili su Mali zbor i plesna skupina. Dramska skupina izvela je igrokaz Čarobni kolač, predstavili su se učenici područnih škola Lanišće i Roč, učenici prodruženog boravka, mužikanti Područne škole Vrh i školski bend.

Učenici buzetske škole sudjeluju na brojnim natjecanjima te ostvaruju zapažene rezultate pa je ravnateljica Jadranka Bartolić Muzica njima i njihovim mentorima uručila prigodne nagrade. Pohvaljen je tako Mecha pingvin FLL Team iz Buzeta u čijem su sastavu učenici Osnovne škole "Vazmoslav Gržalja": Fran Črnac, Heli Šavko, Lana Krbavčić Ratoša, Linda Kert i Dora Majer, s mentorima Draganom Kranjčićem i Sinišom Mikcem, a koji su osvojili prvo mjesto FIRST LEGO League državnog robotičkog natjecanja, u organizaciji Hrvatskog robotičkog saveza, održanog na FER-u u Zagrebu.

Učenici buzetske škole uključili su se i u 5. međunarodno Milenijsko natjecanje iz kreativne industrije i ostvarili zapaženi rezultat, prvo mjesto u kategoriji Kreativni sat. Sudjelovali su Gabriel Mulato i Ivan Prodan, učenici sedmog razreda matične škole, mentorica je Kristina Pavletić Prodan, profesorica povijesti i hrvatskog jezika i književnosti.

Veliki broj učenika pozvan je na brojna županijska natjecanja iz engleskog jezika, matematike, geografije, talijanskog jezika, islamskog vjeronauka gdje su postigli odlične rezultate. Učenici i njihovi mentori, Slađana Katarinčić, Mihaela Kranjčić, Gordana Božić, Martina Brojan, Rebeka Pilat, Snježana Lovrinić i Elvedin Posavljak, pohvaljeni su za rad i uloženi trud.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)Učenicima i mentorima uručene su prigodne nagrade(Snimila Gordana Čalić Šverko)

Projekt Učionica u šumi

Ravnateljica Jadranka Bartolić Muzica najavila je da će se uskoro premijerno prikazati dokumentarni film Put u Vukovar snimljen u travnju prošle godine prilikom posjete prošlogodišnjih osmaša. Za travanj je najavljena i promocija knjige "Škole ud enbot", koja govori o školstvu na Buzeštini od 1945. do 2020. godine.

Škola je uključena u projekt Erasmus+ "Učionica u šumi" kao partner udruzi Modelna šuma Istra, zajedno sa Dječjim vrtićem Olga Ban iz Pazina, Pučkim otvorenim učilištem iz Gospića te Šumarskim institutom u Ljubljani. Već sedmu godinu zaredom uključena je i u Zavičajnu nastavu, projekt Istarske županije, a od 2020. godine u projekt Conttati sa slovenskom školom Sečovlje i talijanskom nižom srednjom školom iz Trsta.

U suradnji s Matematičkim društvom Istra u kolovozu se već tradicionalno organizira Ljetna škola matematike u Roču. Mala glagoljska akademija "Juri Žakan" Roč, jedina državna smotra učenika osnovnih škola kojoj je cilj očuvanje kulturne baštine, upoznavanje, učenje, valoriziranje, čuvanje i njegovanje glagoljice i glagoljske pismenosti lani je proslavila trideseti rođendan.

Organizaciju potpisuju Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Agencija za odgoj i obrazovanje, suorganizator je Grad Buzet, a provoditelj škola.

Vazmići, ŠSD Pinguente.....

Od prošle godine u školi djeluje učenička zadruga "Vazmići" koja će ove godine sudjelovati na županijskoj smotri učeničkih zadruga u Bujama.

Pri buzetskoj školi djeluje i Umjetnička škola Matka Brajše Rašana, Područni odjel Buzet sa voditeljem Nikolom Lovrinićem.

Zapažene rezultate postižu učenici u Školskom sportskom društvu Pinguente s voditeljem Darkom Černehom i učiteljem Ervinom Kiršićem.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter