DAN ŠKOLE BUZET

ŠKOLE UD ENBOT - nonići i none u školskim klupama

Zavičajnim projektom htjeli smo podsjetiti na sve te škole koje su nekada radile, bile pokretač društvenih zbivanja i unosile živost u sredine u kojima su djelovale, izjavila je ravnateljica buzetske škole Jadranka Bartolić Muzica

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Učenici nižih razreda položili su cvijeće kod spomen biste Vazmoslava Gržalje (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Učenici nižih razreda položili su cvijeće kod spomen biste Vazmoslava Gržalje (Snimila Gordana Čalić Šverko)


"Škole ud enbot", naziv je zavičajnog projekta čijim je viralnim predstavljanjem jučer obilježen Dan Osnovne škole "Vazmoslav Gržalja", drugu godinu za redom proslavljen u korona okolnostima. - Škola je svojevremeno bilo jako puno, skoro u svakom mjestu. Međutim, smanjenjem broja djece, polako su se zatvarale. Zavičajnim projektom htjeli smo podsjetiti na sve te škole koje su nekada radile, bile pokretač društvenih zbivanja i unosile živost u sredine u kojima su djelovale, izjavila je ravnateljica buzetske škole Jadranka Bartolić Muzica.

e-Knjiga o dobrom učitelju Rušnjaku

Na mrežnim školskim stranicama predstavljen je dio projektnih sadržaja koji je do sada realiziran. Zbog epidemiološke situacije dovršetak cjelovitog projekta prolongiran je za kraj školske godine. U povodu Dana škole učenici nižih razreda, s obzirom na to da su učenici viših razreda na online nastavi, položili su cvijeće kod spomen biste Vazmoslava Gržalje.

S realizacijom projekta "Škole ud enbot" započelo se početkom ove školske godine, a provodi se u matičnoj školi Buzet i područnim školama Vrh, Roč i Lanišće kroz različite aktivnosti. Niži razredi PŠ Vrh izradili su memory s crtežima škola. Šestaši u matičnoj školi Buzet istraživali su kako je bilo njihovim bakama i djedovima u školskim klupama te su izrađivali rječnik školskih pojmova na dijalektu. U sklopu školskog projekta izrađena je e-knjiga o učitelju Miru Rušnjaku kojega mnoge generacije pamte po dobroti i požrtvovnosti. Knjigu o životu ovog učitelja razredne nastave, a kasnije biologije, matematike i kemije, rodom iz Beneži blizu Sovinjaka, koji je svoj radni vijek proveo u raznim školama na sjeveru Istre, izradila je i materijale prikupila učiteljica Snježana Lovrinić.

U suradnji s Umjetničkom školom Matka Brajše Rašana nastala je i pjesma koja je ujedno postala i naslovna pjesma ovog projekta. Pjesmu "Škola ud enbot" autora Snježane i Nikole Lovrinića izvodi Vokalna skupina Područnog odjela Buzet labinske umjetničke škole Matka Brajše Rašana.

Kao i svake godine u zavičajni projekt uključeni su svi učenici i učitelji. Prva projektna aktivnost bila je izrada kalendara za 2021. godinu.

Kako se nekad učilo, pisalo, pjevalo…

Na Buzeštini je u prošlosti bilo više od trideset zgrada u kojima se održavala nastava. Neke još danas prkose vremenu, neke su prenamijenjene, a neke ne postoje. Da bi se prisjetili davnih dana kada su njihovi nonići išli u te škole, osnovci su krenuli u pronalaženje tih zgrada, pisanih tragova i fotografija. Kalendar krase crteži starih školskih zgrada, likovni radovi koje su izradili učenici viših razreda buzetske škole uz vodstvo učiteljice likovne kulture Žive Kutnjak.

U sklopu projekta osnovci prikupljaju tekstove pjesama koje su se pjevale, informacije o kaznama i nagradama u školi, fotografije razreda s razrednicima svojih majki, očeva, baka, djedova, stare svjedodžbe, učeničke knjižice, pisaći pribor, pernice, tintarnice, bilježnice, udžbenike…Prikupljaju pisanu građu koju posjeduju njihovi preci iz vremena kad su polazili u školu. Angažirali su i veliki broj nonića i nona koji su im ustupili svoje fotografije starih svjedodžbi, fotografije s izleta, razredne fotografije, ili pak isječke iz novina.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter