međunarodni sajam

VELIKA FOTOGALERIJA / Istarska gastro uzdanica ima svoj viteški red: Otvoren sajam "S klobasicom u EU"

| Autor: Gordana Čalić Šverko  


Međunarodni sajam S klobasicom u Europu, koji se u jedanaestom vikend izdanju održava u Svetom Petru u Šumi, ujedno i Dane hrvatskih kobasica i salama, otvorila je u petak ministrica zaštite okoliša i zelene tranzicije Marija Vučković, uz podršku ministrice zdravstva Irene Hrstić, izaslanika predsjednika Sabora Antona Klimana, župana Borisa Miletića, supetarskog načelnika Maria Bratulića i županijskog pročelnika Ezia Pinzana, i to na simboličan način, rezanjem pancete teške dvadesetak kilograma i duge nešto više od jednog metra.

Jedinstveni projekt

Ministrica Vučković čestitala je svima koji su svojim vrijednim radom doveli Hrvatsku na visoko mjesto u zaštiti poljoprivrednih proizvoda. Mala zemlja veličinom, a, kazala je, 51 proizvod, u dvanaest godina od punog pridruživanja. Pozdravila je i domaćina, supetarskog načelnika, koji je svojom vizijom pretvorio ovu manifestaciju u onu koja povezuje različite krajeve Hrvatske i Istru, prepoznatu u mnogim krajevima Europe.

- Nije lako na ovaj način pozicionirati kobasicu, nije lako zaštititi je i utjecati i da drugi krenu tim putem, poručila je ministrica Vučković obraćajući se u ime hrvatske Vlade na svečanom otvaranju sajma u Hrvatskoj kući kobasica.

U posljednjih osam godina, u mandatu premijera Andreja Plenkovića, kazala je također ministrica zaštite okoliša i zelene tranzicije, u vodno gospodarstvo Istarske županije uloženo je više od 290 milijuna eura, tri velike aglomeracije na koje se desetljećima čekalo, mnogi manji projekti, ali jednako vrijedni putem različitih izvora. Osim ulaganja u vodno gospodarstvo, Vlada je uspostavila suradnju sa svim jedinicama lokalne samouprave i sa Županijom na poboljšanju gospodarenja otpadom, no tu predstoje mnoge zajedničke dodatne zadaće.

Načelnik Općine Sveti Petar u Šumi Mario Bratulić, ujedno predsjednik Organizacijskog odbora sajma kao i senzornog ocjenjivanja, naglasio je kako ove godine S klobasicom u EU nije samo sajam već jedinstveni projekt koji ima osam događaja. Započeli su prije mjesec dana velikom promocijom u Bruxellesu, a nastavljeni s najvećim senzornim ocjenjivanjem u Europi na koje je pristiglo rekordnih 263 uzoraka kobasica i ostalih suhomesnatih proizvoda u petnaest kategorija, kazao je Bratulić te poručio - vidimo se i k letu.

Prisutnima su se obratili i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Anton Kliman, ministrica Irena Hrstić, istarski župan Boris Miletić, u ime Ministarstva poljoprivrede, ravnatelj Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Mato Čačić, pročelnik za poljoprivredu Osječko-baranjske županije Ilija Pranjić, predstavnik tvrtke Rudan d.o.o., Danijel Benčić, ujedno i predsjednik HGK Pula.

Nagrade šampionima

U sklopu svečanosti uručene su nagrade šampionima sajma i senzornog ocjenjivanja koji su dobili i certifikat Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu. Nagrada za najbolje ocjenjen suhomesnati proizvod pripala je OPG-u Franjul iz Sv. Petra u Šumi, šampionu sajma i osvajaču pobjedničke šampionske štafete, a uručila ju je ministrica Vučković.

OPG Franjul šampion je i prošlogodišnjeg sajma te mu nakon dvije za redom osvojene šampionske titule, prijelazni pehar ostaje u trajnom vlasništvu. Njegov istarski ombolo ove je godine ostvario najviše bodova, u konkurenciji rekordnih 263 uzoraka kobasica i ostalih suhomesnatih proizvoda iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske i Srbije koliko ih je dostavljeno na senzorno ocjenjivanje.

Nagrađeni šampioni u petnaest kategorija su, u kategoriji istarska klobasica po starinski Otavio Pamić iz Sv. Petra u Šumi, u kategoriji istarska kosnica Premes d.o.o., Tinjan, a u kategoriji istarska kobasica OPG Milan Udovičić iz Žminja. U kategoriji istarska panceta šampion je Budak produkt j.d.o.o. iz Sv. Petra u Šumi, u kategoriji istarski ombolo/ žlomprt OPG Franjul, Sv. Petar u Šumi, u kategoriji kulenova seka OPG Joza, Andrijaševci, u kategoriji slavonska kobasica OPG Slađan Novosel, Gat, Belišće, u kategoriji slavonska slanina Belje Plus d.o.o. Beli Manastir, u kategoriji salame/salamini OPG Bančić, Žminj, u kategoriji kobasice i salame s tartufima kao i u kategoriji salame i kobasice od mesa divljači Histris d.o.o. Sv. Petar u Šumi, u kategoriji specifične kobasice Buretić Bregi d.o.o., Matulji, u kategoriji S klobasicom u EU OPG Sebastijan Marić iz Kanfanara, u međunarodnoj kategoriji - salame Bojan Zagorc, Sevnica, Slovenija, a u međunarodnoj kategoriji - kobasice Stanislav Đierčan, Šid, Srbija.

Viteški red

Istarska gastro uzdanica kobasica u Svetom Petru u Šumi ima svoj viteški red pa se u sklopu sajma već tradicionalno organizira izbor vitezova od kobasica, ljubitelja i promotora kobasica i kobasičarskih običaja svih vrsta. Novim vitezovima od kobasica u ovogodišnjem izdanju proglašeni su Ezio Pinzan, Sebastijan Marić, Otavio Pamić, Edi Turčinović i Božo Lasić. Uz svečani blagoslov i predaju viteške lente, prvi vitez od kobasica Mario Bratulić dotaknuo im je mačem ramena i proglasio ih vitezovima od kobasic s time da će Lasić lentu dobiti naknadno.

U prisezi su "svečano dali svoju vitešku riječ da će zauvijek poštivati kobasice svake vrste, frigane, kuhane, pečene i sušene, da će uživati u njima, ali i nuditi druge, da će širiti bratstvo ljubitelja kobasica te u svakoj prilici slaviti, kako ovu plemenitu namirnicu, tako i majstore koji ju nesebično pripremaju. Ponijevši u svijet časni naslov viteza od klobasic, obvezali su se također svijetom pronositi ugled i ponos drevnog i plemenitog Svetog Petra u Šumi, mjesta gdje kobasica zbližava i oplemenjuje sve ljude svijeta."

Na trodnevnom supetarskom sajmu koji traje do nedjelje, svoje proizvode predstavlja više od sto izlagača iz Hrvatske i Slovenije, kao i gosti iz susjednih država, među njima i nagrađivani proizvođači kobasica, kulena, pancete i ostalih tradicionalnih suhomesnatih proizvoda iz Hrvatske i regije, također i proizvođači ostalih domaćih proizvoda pa je i ove godine supetarski trg glavno mjesto okupljanja za sve ljubitelje tradicionalnih delicija.

Mali Sveti Petar u Šumi s višestoljetnom tradicijom proizvodnje kobasica, općina s tek nešto više od tisuću stanovnika, danas ima šest registriranih proizvođača kobasica i drugih mesnih proizvoda uključujući tvrtke Valipile, Histris i Budak produkt, te obiteljska poljoprivredna gospodarstva. Uz ovaj proizvodni potencijal te međunarodni sajam "S klobasicom u Europu" i Hrvatsku kuću od kobasica, izrasta u suvremeno regionalno i međunarodno središte kobasičarstva. Sajamski projekt koji čuva tradiciju i običaje predstavljen je nedavno u Europskom parlamentu u Bruxellesu, a krajem ožujka promocija se nastavlja i u New Yorku.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter