potpisana koalicija 

FOTOGALERIJA / Umirovljenici na izbore izlaze zajedno s IDS-om i PGS-om

| Autor: Jelena Milović


Jučer je potpisan Sporazum o suradnji između IDS-a i PGS-a s Istarskom strankom umirovljenika (ISU-PIP) koja je nastavak, kako su je nazvali, plodonosne suradnje ovih stranaka kroz čitav niz izbornih ciklusa koji su se dogodili u proteklih deset godina. Suradnja je, moglo se tako čuti, ne samo politička već i konkretna. Predsjednik IDS-a Dalibor Paus, premda na ovom potpisivanju nije bilo svih predstavnika stranaka koalicije, naveo je kako ju u Osmoj izbornoj jedinici čine zajedno IDS-PGS-Fokus-NS Reformisti.

Ostale stranke ove koalicije opravdale su svoj nedolazak spriječenošću. Budući da se koaliciji ovog petka formalno priključila i Istarska stranka umirovljenika, Paus je istaknuo kako im je cilj da umirovljenička populacija ima svog predstavnika; kako u općinama i gradovima, tako i na nacionalnoj razini, sve kako bi se mogli zalagati za one politike koje doprinose kvaliteti života građana treće životne dobi. Nabrojao je i rezultate koji su ostvareni u proteklom razdoblju, referirajući se na umirovljeničku populaciju, kao što su dogradnja doma u Buzetu - realizirana u suradnji s Istarskom županijom i Gradom Buzetom, izgradnja doma u Labinu koji je pred otvaranjem te dom umirovljenika u Pazinu.

- U suradnji s ISU-om pokrenuli smo projekt pomoći u kući gdje gerontodomaćice odrađuju važan posao za građane treće životne dobi. Tu je i Centar pomoći 521, a jedna od politika koja će nam biti u fokusu i za koju ćemo se založiti na nacionalnoj razini jest da najviše 30 posto mirovine može ići na režijske troškove.

Sve što prelazi 30 posto treba se namiriti iz socijalnih programa, što države, što lokalnih i regionalnih samouprava, kako bi zaštitili primanja naših umirovljenika i osigurali im što bolju kvalitetu života, rekao je ovom prilikom Paus. Predsjednik PGS-a Darijo Vasilić izrazio je zadovoljstvo priključenjem ISU-a koaliciji i istaknuo da nisu zadovoljni položajem umirovljenika u Hrvatskoj, ni činjenicom da je prosječna hrvatska mirovina na samome dnu mirovina u zemljama EU.

"Prosječna mirovina kod nas doseže tek 40 posto prosječne plaće i nema dinamike u promjenama tih odnosa", ukazao je na tu činjenicu Vasilić koji smatra kako se ništa po tom pitanju u posljednjih 10 godina nije promijenilo. Usporedbe s Istarskom županijom radi dotaknuo se i gorućeg problema u Primorsko-goranskoj županiji, a to je nedostatak domova za umirovljenike. Ustvrdio je kako u ovoj županiji nije izgrađen niti jedan javni dom umirovljenika u posljednjih 30 godina, ali su otvarani privatni.

"Golem je nesrazmjer u cijenama javnih i privatnih domova i malo koji umirovljenik može si priuštiti odlazak u privatni dom, a u javni ne može doći zbog ogromnih lista čekanja. Zato se zalažemo da država subvencionira razliku u cijeni privatnih i javnih domova", napomenuo je i zaključio kako su oni na strani umirovljenika te da će tako uvijek biti.

Predsjednik Istarske stranke umirovljenika Zdenko Pliško otišao je i korak dalje u svom obraćanju. Naime, on smatra da bi svi domovi za umirovljenike, bez obzira na vlasništvo, trebali za krajnjeg korisnika imati istu cijenu.

Zalagat će se, veli on, i da se oformi tijelo za nadzor koje bi imalo funkciju pratiti stanje u domovima, u kojima umirovljenici borave. Naime, nisu nepoznati slučajevi zanemarivanja i zlostavljanja osoba treće životne dobi u nekim od tih ustanova. Izrazio je zadovoljstvo nastavkom suradnje s regionalnim strankama IDS-om i PGS-om.

Podsjetio je kako je njihova stranka nastala prije 12 godina, kada su istovremeno počeli i suradnju s IDS-om. "Vjerujem da ćemo u ovom mandatu uspjeti realizirati sve postavljene ciljeve jer imamo partnere s kojima u ovih 12 godina surađujemo, a ono što smo započeli smo i odradili. Uspjeli smo napraviti promjene jer smo bili realni u svojim zahtjevima", kazao je Pliško. Podsjetio je kako je upravo na inicijativu Istarske stranke umirovljenika financiran program palijativne skrbi koji je kasnije prenesen na područje čitave županije, a zatim prekopiran na područje cijele Hrvatske.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter