udar na demokraciju

Koalicija IDS-Fokus-Reformisti-PGS: Novi Kazneni zakon državi daje "milicijske ovlasti"

| Autor: Glas Istre
(Foto: Press)

(Foto: Press)


Zagreb – Koalicija stranaka IDS, Fokus, NS Reformisti i PGS ocijenili su izmjene Kaznenog zakona i uvođenje novog kaznenog djela odavanja dokaznih radnji opasnim udarom na demokraciju.

Tim povodom je u Hrvatskom saboru održana konferencija za medije na kojoj su prisustvovali predsjednik IDS-a Dalibor Paus, predsjednik stranke Fokus Davor Nađi, predsjednik Narodne stranke Reformisti Radimir Čačić te saborski zastupnici Emil Daus (IDS), Katarina Nemet (IDS) i Damir Bajs (Fokus).

- Potpuno razumijemo potrebu stvaranja ravnoteže između interesa javnosti i zaštite postupka i njegovih sudionika, ali ove ponuđene zakonske odredbe ne idu u smjeru uravnoteženja tih dvaju interesa, već u smjeru onoga što je i bio povod za njihovo pokretanje - da spriječe političku štetu koja nastaje vladajućoj stranci curenjem informacija, istaknuo je Dalibor Paus govoreći o izmjenama Kaznenog zakona, dodavši kako probijanja kaznenog postupka nije bilo ništa manje i dok je istraga bila tajna te kako ponuđeno rješenje koje se okrenulo zastrašivanju zviždača i novinara to neće spriječiti, već će znatno opteretiti i onako neefikasan sustav koji će se sada baviti sam sa sobom: „Kada su u pitanju slučajevi za koje postoji javan interes rješenje treba tražiti u ubrzanju postupaka i jačanju povjerenja u sudstvo.“ zaključio je Paus.

Davor Nađi problematizirao je uvođenje novog kaznenog djela nazvavši ga štetnim te istaknuo kako se njime državi omogućuje lov na političke protivnike. „Uzmimo u obzir situaciju da neki medij objavi određene materijale koji su u interesu javnosti, kao što se i do sada normalno radilo.

Tko u ovoj situaciji štiti urednika, novinara ili blogera kojima policija može kucati na vrata i reći im – ili daj ime od kog si dobio materijale, ili ćemo te optužiti za ometanje istrage? Zanimljiv je i tajming, jer se Premijer počeo snažno zalagati za ovaj Zakon od kad su svima poznati inicijali prvi put izašli u javnost.

Sličan oblik vladanja vidimo kod istočnih susjeda. Novim Kaznenim zakonom vidimo da su Plenković i Vučić braća po represiji“ izjavio je Nađi nadodavši da javnost treba shvatiti ozbiljne posljedice koje ove izmjene mogu donijeti za društvo. - Upravo traje saslušanje kandidata za Glavnog državnog odvjetnika pred saborskim odborom. Svjesni smo da se radi o igrokazu čiji je drugi čin saslušanje pred vladinom komisijom koju čine Plenković i sedam patuljaka, tj. HDZ-ovih ministara.

Nitko ni ne pomišlja da bi mogli imati različit stav od Premijera i predsjednika stranke. Naravno, već i prije početka farse, Plenković je odredio novog Glavnog državnog odvjetnika.

Barem za jednog od njih, Turudića povezanog s Mamićima, Rimac itd., neupitno je da je povezan s HDZ-om što ga čini i vjerojatnim kandidatom, izjavio je Radimir Čačić nadodavši da ovakvim Zakonom nitko ne dobiva osim represivnog aparata koji će vjerojatno biti politički motiviran.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter