PREVENCIJA RAKA DOJKI

Mobilni mamograf ordinirat će u Umagu do 22. ožujka: Poziv za pregled koji spašava život dobilo 900 Umažanki

| Autor: Zvonimir Guzić
(Snimio Zvonimir Guzić / Glas Istre)

(Snimio Zvonimir Guzić / Glas Istre)


Mobilni mamograf koji su Istarski domovi zdravlja krajem prošle godine kupili sredstvima Istarske županije, smanjit će liste čekanja i usluga će biti dostupnija mnogo većem broju žena, budući da mamografske uređaje osim pulske bolnice imaju samo ispostave u Labinu i Pazinu. Gradovi Bujštine bili su polazna točka novom vozilu, koje nakon Novigrada i Buja, trenutno ordinira ispred Doma zdravlja u Umagu.

Kako nas je izvjestila dr.med.spec.radiologije Lorena Brnjac, koordinatorica mobilnog mamografa za Istarsku županiju, vozilo će u Umagu ostati do 22. ožujka, nakon čega odlazi u Vrsar.

40 pregleda po smjeni

Za vrijeme boravka u Bujama, vozilo je imalo određenih tehničkih problema, što je skratilo posjetu ovom gradiću na sjeveru Istre.

(Snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre)(Snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre)

- Nažalost, u Bujama je mamograf bilo svega dva od predviđenih 17 dana, zbog kvara na vozilu. Sad je to sanirano i nadamo se da nećemo više imati sličnih poteškoća. Ovaj termin koji je propušten Bujama ćemo nadoknaditi tek najesen, jer već postoji popunjen raspored posjete gradovima sve do ljeta. Nakon Umaga i Vrsara, početkom travnja smo u Poreču, a slijede Rovinj i Buzet, najavila je dr. Brnjac.

U Umagu je poziv Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo da se jave na preventivni pregled za rano otkrivanje raka dojke dobilo oko 900 žena.

Dr. Brnjac pitali smo koliko se pregleda može izvršiti dnevno i koliko radiologa radi u mobilnom mamografu koji putuje Istrom.

- Kapacitet uređaja je oko 40 pregleda po smjeni. Za sada imamo na raspolaganju četvero radioloških tehnologa, po jednog iz Umaga i Rovinja te dvoje iz Pazina, što je nedostatno za ovaj obujam posla. Što se tiče dnevnog rasporeda, trenutno ponedjeljkom i petkom imamo jednu smjenu, dok smo sredinu tjedna uspjeli pokriti s dvije smjene, što je zadovoljavajuće s obzirom na manjak radne snage, kazala je.

Moći će i na uputnicu

Budući da žene dobivaju poziv za mamograf koji im je svojevrsna uputnica, da li se za pregled mogu javiti i pacijentice bez poziva, zanimalo nas je.

- Budući da nam je ovo prva godina i sam početak rada, radimo na programskom rješenju da se i pacijentima s liječničkom uputnicom omogući pregled u mobilnom mamografu. Trenutno nemamo tu mogućnost, ali za početak travnja, kada mamograf seli u Poreč, po smjeni smo predvidjeli 35 pregleda s pozivom HZZO-a i pet pregleda s uputnicom liječnika, otkrila nam je novost naša sugovornica

U Novigradu je bilo iskorišteno samo 39 posto poziva, dok je u prvom tjednu boravka mobilnog mamografa u Umagu posjećenost oko 50 posto, što znači da se po jednoj smjeni pregleda dvadesetak žena.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter