vremenska prognoza za istru

Krajem tjedna stižu jaka južina i obilna kiša, zadržat će se toplo vrijeme

| Autor: Petar Radovan/Istramet
Ilustracija (Snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre)

Ilustracija (Snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre)


Nakon današnjeg prolaznog pogoršanja vremena, utorak i srijeda donose nam povoljnije vrijeme, međutim već u četvrtak stiže novo pogoršanje jesenskog tipa. Od zime do daljnjega nema ni z, a Istramet donosi prognozu što nas očekuje u idućih 10-ak dana.

Nakon što će veći dio tjedna donijeti povoljno vrijeme, u četvrtak slijedi naoblačenje, mjestimično slaba kiša, a jačat će jugo i jugozapadnjak. U prvom dijelu petka prema trenutnim modelima prolazno će biti jakog juga i jugozapadnjaka, a zatim slijedi kišni val.

Kao što je i uobičajeno u sličnim situacijama, najviše kiše očekujemo oko Učke te na riječkom području i u Gorskom kotaru. Što se tiče temperatura zraka, one će i dalje ostati visoke za doba godine, a odstupanje će još izraženije biti zahvaljujući toplim noćima.

Udari juga u petak, izvor: WRF, Istramet
Prvi izraženiji kišni val izgledan je u petak, izvor: WRF, Istramet

Vikend nam prema aktualnim modelima donosi promjenjivo, toplo i vjetrovito vrijeme, nimalo nalik veljači. Snijeg je upitan čak i u najvišem gorju, pošto neće doći do prodora veće količine hladnog zraka u naš dio Europe.

Početkom idućeg tjedna moguć je novi prodor s Atlantika uz razvoj Genovske ciklone koja bi ponovno mogla donijeti novu obilnu kišu, naročito u gorskom području. Naravno, bez značajnijeg pada temperature zraka. 

Duboka ciklona na Atlantiku u petak uz stvaranje sekundarne iznad sjeverne Italije, izvor: WRF, Istramet

Trodnevna Istrametova prognoza za Istru i Kvarner

UTORAK - Djelomice sunčano vrijeme. Puhat će slaba bura i sjeverozapadnjak. Jutarnje temperature zraka od 1 do 7 °C, dnevne vrijednosti između 13 i 16 °C.

SRIJEDA - Djelomice sunčano vrijeme. Zapuhat će slab do umjeren jugozapadnjak i jugo. Jutarnje temperature zraka od 0 do 6 °C, dnevne vrijednosti između 13 i 16 °C.

ČETVRTAK - Oblačno vrijeme s povremenom slabom kišom, naročito u drugom dijelu dana kada će se oborine intenzivirati. Puhat će umjereno i jako jugo i jugozapadnjak. Jutarnje temperature zraka od 4 do 10 °C, dnevne vrijednosti između 11 i 15 °C.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter