IN MEMORIAM

Odlazak Klaudia Marinca, počasnog doživotnog predsjednika Udruženja obrtnika Buzet i ugostitelj koji je nesebično pomagao obrtnicima

| Autor: Glas Istre
Klaudio Marinac

Klaudio Marinac


U 82. godini života preminuo je Klaudio Marinac, istaknuti istarski ugostitelj, jedan od osnivača i aktivan član Udruženja obrtnika Buzet.

Klaudio Marinac rođen je u Buzetu 12. svibnja 1942. godine, u obitelji koja se ugostiteljstvom počela baviti davne 1933. godine. Osnovnu školu pohađao je u Buzetu te je svoje obrazovanje nastavio u srednjoj školi u Rovinju i zatim u Ugostiteljskoj školi Pula. Obrtnikom postaje 1968. godine kada od svog oca Ivana preuzima vođenje gostionice »Most« te ju neprekidno vodi do odlaska u mirovinu 2002. godine, a poslovanje nastavljaju mlađi naraštaji obitelji.

Njegov bogat i svestran život ne samo u istarskom ugostiteljstvu već i u cjelokupnoj zajednici, uočen je davne 1971. godine kada je zajedno s nekoliko kolega formirao inicijativni odbor za osnivanje Udruženja samostalnih zanatlija, ugostitelja i prijevoznika Buzet. Osnivanjem Udruženja 1972. postaje dopredsjednik, a 1973. godine biva izabran za predsjednika. Dužnost predsjednika obnašao je 27 godina, u razdoblju od 1973. do 1982. te od 1984. do 2002. godine.

Kao predsjednik izabran je za odbornika u Vijeću udruženog rada Skupštine Općine Buzet, gdje je zastupao interese obrtnika. Buzetsko obrtništvo je 1975. godine zabilježilo je nagli procvat i tada je bio član komisije koja je predlagala da obrtnici mogu zapošljavati više od 40 radnika, što je u konačnici i prihvaćeno, a 1987. godine završena je izgradnja zone male privrede Mažinjica kao jedne od prvih takve vrste u Hrvatskoj. Inicirao je suradnju s kolegama iz Kopra te između obrtnika Siska i Buzeta što je rezultiralo bratimljenjem i održavanjem dobrih odnosa koji traju i dan danas.

U nizu odgovornih dužnosti koje je obnašao treba naročito istaknuti da je bio član Skupštine i Upravnog odbora Obrtničke komore Istarske županije i njen dopredsjednik u prvom mandatu. Kao čelni čovjek Udruženja obrtnika nesebično je pružao pomoć obrtnicima i isticao se i u pružanju potpore mnogim humanitarnim, kulturnim i sportskim udrugama, među kojima je bila njegova velika ljubav prema Rukometnom klubu u kojem je bio i aktivan igrač, a zatim neizostavna podrška s tribina.

Za svoje zalaganje i aktivnosti dobio je mnogo priznanja koje krase zidove konobe »Most«, a istaknuti posebno treba Nagradu Grada Buzeta koja mu je uručena 1999. godine. Najveće priznanje Hrvatske obrtničke komore »Zlatne ruke« dobio je 2001. godine, a 2002. godine, za izuzetne zasluge u razvoju i promicanju obrtništva, dodijeljena mu je Povelja o proglašenju počasnog doživotnog predsjednika Udruženja obrtnika Buzet. Priznanje za doprinos razvoju prijateljstva i suradnje između Udruženja obrtnika Buzet i Udruženja obrtnika Sisak uručeno mu je 2007. godine, a prilikom obilježavanja 50. godišnjice Udruženja obrtnika, 2022. godine primio je Zlatnu plaketu za izniman doprinos u razvoju i vođenju Udruženja obrtnika Buzet.

Klaudio Marinac često je znao reći: »Uz profesionalnost, samo rad i velika ljubav donosi uspjeh. Kada bi ponovno birao životni put, učinio bi isto i ništa ne bi mijenjao. Opet bi se opredijelio za ugostiteljsku struku i radio za dobrobit ne samo svoje obitelji i obrtništva nego i moje Buzeštine, Istre i Hrvatske.«

Posljednji ispraćaj održati će se danas (petak) u 15.30 sati na gradskom groblju u Buzetu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter