pjesnikinja, učiteljica i revolucionarka

Labinska organizacija SDP-a i Forum žena obilježili 180. obljetnicu rođenja Giuseppine Martinuzzi

| Autor: Branko Biočić
(Foto Branko Biočić)

(Foto Branko Biočić)


U povodu 180. godišnjice rođenja Giuseppine Martinuzzi, labinska organizacija SDP-a i Forum žena SDP Labin položili su vijenac na njen grob kao znak sjećanja i poštovanja na lik i djelo te žene koja je svojim aktivnostima obilježila svoj kraj i dio njegove povijesti.

Giuseppina je svoj život posvetila djelovanju u prosvjeti, kulturi, prozi, pjesništvu, angažmanu na socijalnim i ekonomskim pitanjima zagovarajući poštivanje ljudskih prava i socijalne pravde. Bila je pripadnica dobrostojeće obitelji, što znači da je mogla živjeti mirno i situirano cijeli život, ali je imala ono što mi danas nazivamo socijalna osjetljivost. Bila je vatrena borkinja protiv društvene nepravde.

Kroz cijeli život zalagala se za socijalnu pravdu, ravnopravnost spolova, toleranciju, te za poštivanje temeljnih ljudskih prava i sloboda u vremenu koje je bilo puno socijalne nepravde. Najviše pažnje posvećivala je siromašnima, radnicima i seljacima, zalagala se za njihovo obrazovanje, izjednačavanje prava siromašnih s pravima bogatih i borila se za pravo glasa žena. Zbog načina pisanja i političkih razmišljanja, za vrijeme austrijske vladavine često su joj djela bila cenzurirana.

Njezin grobni spomenik postao je mjesto koje na jednostavnom kamenom natpisu nosi samo ime sa datumom godine rođenja i smrti koji na neki način svjedoči o tome što je željela za vrijeme svog života i nakon smrti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter