LABIN

OBLJETNICA ROĐENJA MATIJE VLAČIĆA ILIRIKA: Bogat program obilježavanja 500. obljetnice rođenja najslavnijeg Labinjana

| Autor: Branko BIOČIĆ

Obilježavanje će trajati do mjeseca listopada, ali će zbog duljine trajanja i opsežnosti, program i nadalje ostati otvoren građanima Labina, ali i svim ostalim partnerima iz Hrvatske i Europe koji se žele uključiti svojim prijedlozima i idejama

Programski odbor za obilježavanje 500. obljetnice rođenja najslavnijeg Labinjana, reformatora, teologa, lingviste, filozofa i crkvenog povjesničara Matije Vlačića Ilirika na svojoj je sjednici potvrdio program obilježavanja koji će započeti 3. ožujka na dan Vlačićevog rođenja te će trajati do mjeseca listopada. Zbog duljine trajanja i opsežnosti, program će i nadalje ostati otvoren građanima Labina, ali i svim ostalim partnerima iz Hrvatske i Europe za uključivanje sa svojim prijedlozima i idejama.

Međunarodni karakter

Gradonačelnik Grada Labina Valter Glavičić, ujedno i predsjednik Programskog odbora obilježavanja godine Matije Vlačića Ilirika, tom je prilikom izrazio zadovoljstvo što su u program obilježavanja uključene sve labinske škole i institucije, ali i naglasio važnost što će obilježavanje povijesne obljetnice rođenja labinske najistaknutije i najpoznatije povijesne ličnosti izaći iz okvira lokalnog obilježavanja te imati značajne nacionalne i međunarodne programe.

Od događaja u Labinu izdvaja se 5. Međunarodni znanstveni skup Matija Vlačić Ilirik, izdavanje edukativne knjižice za učenike labinskih osnovnih i srednje škole, produkcija i izvedba kazališne predstave o životu i stvaralaštvu Matije Vlačića Ilirika, dokumentarni film HRT-a o životu i radu Ilirika te izložba vrijednih knjiga u Narodnom muzeju Labin. Dogovorena su i prigodna događanja u Zagrebu, Osijeku, ali i u Beču i Regensburgu gdje će se ove jeseni održati tri znanstvena skupa na temu Vlačića. U Wittenbergu će Grad Labin postaviti ploču na kuću u kojoj je živio Vlačić. No, jedan od najznačajnijih međunarodnih događaja bit će u travnju mjesecu u srcu Europskog parlamenta, gdje će biti organizirana dokumentarna izložba o Matiji Vlačiću Iliriku na kojoj će biti promovirani kultura, jezik i turizam Labina, a koju je omogućio i podupro europarlamentarac Valter Flego, predsjednik Počasnog odbora 500. obljetnice.

Građanin Europe

- Labinjan Matija Vlačić Ilirik, prije 500 godina bio je građanin Europe. Stoga zahvaljujem svima koji će svojim uključivanjem u program pridonijeti nacionalnoj i međunarodnoj promociji Vlačića i njegovog izuzetnog utjecaja na filozofski i teološki nauk 16. stoljeća, a koji ne prestaje intrigirati znanstvenike do danas. Predsjedavanjem Valtera Flege, eurozastupnika, počasnim odborom, kao i sudjelovanjem svih ostalih članova počasnog odbora koji predstavljaju eminentne kulturne i znanstvene institucije u Republici Hrvatskoj, uvjereni smo da će 500-ta obljetnica rođenja Matije Vlačića Ilirika biti svima nama dodatni zamah za daljnju turističku i znanstvenu promociju Vlačića i njegovog rodnog Labina, rekao je Glavičić.

Članovi Programskog odbora, uz predsjednika Valtera Glavičića, su i Danijel Mohorović, Danijela Mohorović, Tullio Vorano, Vedran Kos, Dijana Muškardin, Loredana Ružić Modrušan i Borjan Batagelj.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter