vremenska prognoza za istru

Temperature u Hrvatskoj porasle iznad 20 °C, ali to je tek početak… Najviša temperatura zraka u Istri izmjerena u Pomeru

| Autor: Petar Radovan/Istramet
Ilustracija (Snimio Duško Marušić Čiči)

Ilustracija (Snimio Duško Marušić Čiči)


Veljača, posljednji zimski mjesec, odlučila je pokazati svoju proljetnu stranu. Dok su se nad sjeverni Jadran navukli niski oblaci, u unutrašnjosti Hrvatske temperature zraka u ponedjeljak porasle su iznad 20 °C, piše Istramet.

Prema službenim mjerenjima DHMZ-a, najtoplije je bilo u Sisku gdje je izmjereno 20,1 °C. U Slavonskom Brodu bilo je 20 °C, Karlovcu 19,7 °C, Zagrebu 18,6 °C…

Usprkos pretežno oblačnom vremenu, čak i u Istri temperature zraka porasle su vrlo visoko, a uslijed naoblačenja izostao je i jutarnji mraz. Najviša temperatura zraka na poluotoku izmjerena je u Pomeru gdje je bilo 17,7 °C.

Današnje maksimalne temperature zraka, izvor: Ogimet

Do kraja tjedna očekuje nas slično vrijeme. Na našem području prevladavat će toplo i oblačno vrijeme, oko gorja uz čestu rosulju. U kopnenoj Hrvatskoj s druge strane prevladavat će sunčanije vrijeme uz vrlo visoke dnevne temperature zraka.

Krajem tjedna i za vikend u jakoj jugozapadnoj struji stiže nam pogoršanje vremena s kišom. Prema trenutnim prognostičkim modelima, najviše kiše pasti će na sjevernom Jadranu tijekom nedjelje. Temperature zraka zadržat će se iznad prosjeka, a kiša će padati i u gorju.

Što se tiče mogućnosti jačeg zahladnjenja, njega nažalost nema na vidiku. S obzirom na prognostičke modele, moramo se zapitati očekuje li nas najtoplija veljača u povijesti mjerenja? 

Temperature zraka i tijekom vikenda bit će visoke, naročito na istoku zemlje. Izvor: WRF
Tlak zraka u subotu u Europi, izvor: WRF

Istrametova prognoza za Istru i Kvarner

UTORAK - Pretežno oblačno, tmurno i maglovito vrijeme, na riječkom području uz mogućnost rosulje. Puhat će slab do umjeren jugozapadnjak. Jutarnje temperature zraka od 4 do 8 ˘C, dnevne vrijednosti između 9 i 12 °C.

SRIJEDA - Pretežno oblačno, tmurno i maglovito vrijeme, na riječkom području uz čestu rosulju. Puhat će slab do umjeren jugozapadnjak. Jutarnje temperature zraka od 5 do 10 °C, dnevne vrijednosti između 10 i 13 °C.

ČETVRTAK - Pretežno oblačno vrijeme, oko gorja uz povremenu rosulju. Puhat će slab do umjeren jugozapadnjak. Jutarnje temperature zraka od 6 do 11 °C, dnevne vrijednosti između 11 i 15 °C.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter