USMJERAVANJE RAZVOJA

Pazinski vijećnici podržali pokretanje izmjena prostorno-planske dokumentacije

| Autor: Gordana Čalić Šverko
(Snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre)

(Snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre)


Pazin kreće u izmjene prostorno-planske dokumentacije, a prijedlog odluke o izradi izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Grada Pazina, jednoglasno su podržali vijećnici Gradskog vijeća. Plan obuhvaća cijelo područje Grada Pazina, ukupno 137,37 kilometara četvornih, a posljednje izmjene i dopune bile su 2020. godine.

Izradi izmjena i dopuna pristupa se najviše zbog velikog broja pristiglih zahtjeva vlasnika zemljišta na području obuhvata plana što utječe na promjenu i proširenje granica građevinskog područja i prenamjenu zemljišta.

Stvarno stanje

Radi usklađenja sa stvarnim stanjem na terenu, namjera je kroz izmjene cjelovito preispitati postojeća urbanizirana zemljišta, odnosno neizgrađeni dio građevinskih područja naselja i mogućnosti proširenja tih područja te odrediti uređene i neuređene dijelove građevinskog područja i utvrditi detaljnosti izrade urbanističkih planova uređenja.

Izmjene će ići i u smjeru da se u plan uvrste prostorno-planski prioriteti za budući razvoj Pazina. Planirani rok za izradu izmjena i dopuna plana je dvadeset mjeseci, u sklopu čega će biti i javno savjetovanje te javna rasprava oko konačnog prijedloga, a prije toga i rok za dostavu novih zahtjeva ili prijedloga.

Gradonačelnica Pazina Suzana Jašić u priopćenju za javnost, naknadno je detaljnije predstavila razloge i ciljeve pokretanja izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Grada Pazina. Činjenica je, navela je, da je u području obuhvata plana velik broj građevinskih čestica koje su urbanizirane, a na kojima zbog konfiguracije zemljišta nije moguća gradnja. Izmjenom plana takve će se čestice utvrditi terenskim obilaskom i izuzeti iz građevinskog područja.

Suzana Jašić (Foto: Grad Pazin)Suzana Jašić (Foto: Grad Pazin)

Širenju građevinskog područja pridonijet će i devetsto ozakonjenih zgrada koje će dati realnu sliku o postotku izgrađenosti cijelog područja Grada Pazina, a koja mora biti veća od 50 posto u pojedinom naselju da bi se širila zona gradnje.

Jašić je spomenula i kako je u prethodne tri godine zaprimljen velik broj zahtjeva za izdavanje akata za građenje koji su pozitivno riješeni što je rezultiralo izgradnjom većeg broja stambenih i drugih zgrada (što znači da će se zemljište u prostorno-planskoj dokumentaciji označiti kao izgrađeno), čime se također povećava spomenuti postotak izgrađenosti i otvara mogućnost proširenja građevinskog područja u pojedinim naseljima.

U plan će se uvrstiti i planska rješenja infrastrukturne mreže, odnosno trase sustava javne odvodnje i pročišćavanja na području šireg dijela grada, kao i ključne prostorno-planske prioritete koji se tiču planova bitnih za budući razvoj grada, a usmjereni su na stvaranje urbanog prostora i njegovu uređenost, funkcionalniju prometnu povezanost te zelenu i plavu infrastrukturu.

Prioritet je, kako je navela, odrediti i zone za građevine javne i društvene namjene. Planira se i novo područje za poticajnu stanogradnju, a važno je i planiranje građevinskih područja gospodarske namjene za razvoj digitalnih i zelenih tehnologija te obnovljivih izvora energije.

Dobre prakse

Odgovarajući na set pitanja na aktualnom satu, gradonačelnica Suzana Jašić navela je da je po stupanju na dužnost raskinula sve ugovore o direktnom financiranju medija bez natječaja, te da je Pazin u tome primjer dobre prakse s obzirom na to da jedini u Istri, uz Pulu, sredstva za financiranje programskih sadržaja i/ili istraživačkog novinarstva dodjeljuje putem javnog poziva i javno objavljuje rezultate.

Primjer dobre prakse Pazin je i po pitanju transparentnosti proračuna i trošenja proračunskih sredstava. Dostupna digitalna Platforma Otvoreno za komunikaciju i prikaz podataka na jednom mjestu, povećava transparentnost gradskih procesa i pridonosi efikasnijem radu gradske uprave.

S druge strane, građani imaju pristup informacijama o proračunu na 5. razini, mogu vidjeti trošenje proračuna u realnom vremenu, čak i kako se proračun trošio od 2009. godine, a također mogu vidjeti informacije o planiranim projektima, odlukama i drugim relevantnim aspektima upravljanja gradom.

Govoreći o ITU planovima, Jašić je iznijela kako su pri kraju urbanistička i prometna rješenja za novu zgradu autobusnog kolodvora i nove knjižnice koja ide u sklopu te zgrade. Prijava glavnog projekta u sklopu realizacije sredstava iz ITU-a očekuje se u prvoj polovici sljedeće godine.

Po pitanju zbrinjavanja otpada iz hala bivše tvornice Istraplastike na Dubravici, rečeno je kako je dobivena informacija od saborskog Odbora za zaštitu okoliša i prirode kako je zbrinjavanje tog otpada ušlo u plan nadležnog ministarstva i Fonda.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter