VELIKI POTICAJ

Ministarstvo odobrilo financijsku potporu rovinjskoj udruzi: "Galileovcima" stižu bespilotne letjelice, oprema za robotiku i alati za umjetnu inteligenciju

| Autor: Aldo Pokrajac
(Foto: Privatna arhiva)

(Foto: Privatna arhiva)


 Projektu »Primijeni STEM! Promijeni svijet!« kojeg provodi Udruga tehničke kulture »Galileo Galilei« u suradnji s partnerima Gradom Rovinjom i Osnovnom školom Vladimira Nazora odobrena je financijska potpora Ministarstva znanosti i obrazovanja u iznosu od 14 tisuća eura. Dobiveni novac udruga će iskoristiti na nabavku STEM opreme i održavanje radionica za sve učenike Rovinja.

(Foto: Privatna arhiva)(Foto: Privatna arhiva)

ministarstvo, rovinj, Nabaviti će se i bespilotne letjelice koje će se koristiti u obrazovanju, alati strojnog učenja i vizualnog prepoznavanja putem umjetne inteligencije, oprema za radionice robotike i izradu igrica te mobilna aplikacija Chat GPT.

Novi naraštaj

- Ovo je velika čast i prilika za nas da nastavimo s našom misijom i vizijom te da doprinesemo razvoju naše zajednice i društva. Zahvaljujemo se Ministarstvu i partnerima na povjerenju i podršci. Veselimo se novim izazovima i uspjesima te se nadamo da ćemo zajedno ostvariti naše ciljeve i snove, rekao nam je Gordan Sindžić, predsjednik udruge prilikom posjete njihovim radionicama u Vili Antoniji, u kojoj je smještena i Gradska knjižnica.

Udruga tehničke kulture Galileo Galilei osnovana je 2000. godine radi poticanja stvaralaštva djece i mladih, osobito darovitih učenika. U 23 godine postojanja organizirala je mnogobrojne radionice, predavanja i aktivnosti iz područja tehnike, informacijsko-komunikacijskih tehnologija, razvoja softvera, robotike, programiranja, interneta i STEM područja, čije je aktivnosti pohađalo oko 900 djece i mladih.

(Foto: Privatna arhiva)(Foto: Privatna arhiva)

Na radionicama udruge ove školske godine sudjeluje 47 učenika od četvrtog do osmog razreda osnovne škole. Najmlađi iz četvrtih radova počinju s izradom igrica u grafičkom programu Scratch, potom slijede radovi na mobilnim aplikacijama, robotici i strojnom učenju uz pomoć umjetne inteligencije. U osmom razredu već se radi s bespilotnim letjelicama, dronovima.

Predsjednik Gordan Sindžić je ostvario poslovnu karijeru kao suvlasnik informatičke tvrtke, pa se, veli, radom u udruzi želi odužiti društvu i potaknuti mlade generacije da se posvete znanju. I dalje se bavi inovacijama pa je prošlih godina osvojio srebrnu medalju na Međunarodnoj izložbe izuma ARCA i zlatnu na turskom sajmom inovacije Teknofest.

Prvi su mu suradnici članovi Izvršnog odbora informatičari Ina Venier i Aleksandar Žibert. Uz njih sa učenicima na radionicama rade renomirani mentori iz STEM područja Davor Šerfez, Dražen Domitrović, Davor Marić i Toni Žufić.

Darovita djeca

Samo tijekom 2022. i 2023. godine organizirane su radionice izrade igrice u Scratchu, programiranja i upravljanja mikroprocesora Generacija Now, mala škola sklapanja elektronskih uređaja DIY, napredna radionica programiranja Phyton, radionica animiranih priča uz korištenje BITEABLE programa te kreativna radionica »Izradi elektronički borić«. Voditelje udruge posebno raduje odaziv na radionice Zimska škola programiranja, Ljetna školu informatike, Izradi poster i uredi video, Izradi mobilnu aplikaciju i druge.

(Foto: Privatna arhiva)(Foto: Privatna arhiva)

- S obzirom na to da darovita djeca imaju veće obrazovne potrebe od standardnog školskog programa i zahtijevaju dodatne sadržaje i postupke, u udruzi se koriste suvremene i neformalne metode poučavanja čija poanta leži u Galileovu postulatu »Čovjeka ne možeš ničemu naučiti. Možeš ga samo podržati u tome da to znanje pronađe u sebi«, kaže Gordan Sindžić.

Posljednjih godina najbolji polaznici sudjeluju u Croatian Makers ligi. U 2022. osvojili su drugo mjesto na natjecanju Generacija Now. Prošle godine su sudjelovali na radionici i natjecanju robotike u Centru znanja Međimurske županije u Čakovcu.

Najveći domet u Croatian Makers ligi bilo im je drugo mjesto u trećem kolu. Slijedom toga udruga je dobila donaciju udruge Institut za Razvoj i Inovativnost Mladih IRIM od šest robota Maqueen i AI kamere te organizirala radionice sa strojnim programiranjem i vizualnim prepoznavanjem. Također, udruga je od HT i udruge IRIM dobila opremu za izvođenje Generacija Now programa. Ova se opremu koristi za realizaciju edukativnih aktivnosti, izradu prezentacije individualnih radova učenika te za organizaciju natjecanja u okviru Croatian Makers robotičke lige.

Međutim, želja za provedbom još više radionica proizašlih iz potreba djece i mladih sputana je financijskim ograničenjima nabavke opreme. Udruga nastavlja biti aktivna uz pomoć donatora i volontera koji svoje slobodno vrijeme i trud ulažu u djecu i mlade jer shvaćaju da boljitak društva dolazi sa znanjem.

Kreativni odgoj

Udruga je osnovana nakon jedne od neuspješnih hrvatskog školskog reformi, kada se na ulazu u 21. stoljeće ukida školski predmet tehnička kultura i uvodi povijest tehnike. Grupa entuzijasta predvođenih pedagozima Dubravkom Svetličić, Radenkom Matijašecom i Miroslavom Stanišićem osnivaju Udrugu tehničke kulture Galileo Galilei.

Klasičan model tehničke kulture gdje se radilo rukama i izrađivalo stvari je nestao, informatičko doba pomelo je sve pred sobom. Tehnički odgoj u školama se je tako sveo na informatiku.

Obrazovni sustav nije više mogao pružiti više od toga pa je Udruga okupljala učenike koji su znali ili su mislili da znaju stvarati. Danas o STEM radionicama bruje svi jer bez kreativnosti nema ničega.

Upravo je cilj osnivanja udruge bio je da se nadarenim učenicima omogući kreativni odgoj kroz igru, jer tek kad se djeca igraju mogu otkriti i pokazati svoju kreativnost. Finale svih ovih igara bila su natjecanja mladih tehničara gdje su učenici dobili potvrdu uspješnosti, a udruga potvrdu dobre i sustavne organizacije.

Dok je još bila u povojima, udruga je privukla veliki broj učenika i nove mentore, prvo profesore tehničke kulture i informatike, potom i druge specijalizirane stručnjake. Odmah na početku pedesetak učenika uključilo u strojarsku, elektrotehničku, robotičarsku, maketarsku i modelarsku sekciju.

Ubrzo su im se priključile fotografska, građevinarska i multimedijalna sekcija. Udruga je na Županijsko natjecanje u mladih tehničara dovela više od 30 učenika i organizatora dovela u velike probleme, pa povjerenstvo donosi odluku o kvotama.

Prvi državni prvaci

Od osnivanja udruge najveći uspjesi došli su 2006. godine kada je Valentin Zubak osvojio naslov državnog prvaka u elektrotehnici. Zlatko Damijanić je uspješno sudjelovao na čak tri državna natjecanja u strojarskoj, multimedijskoj i ECDL-u (Europska računalna diploma). Prije njih na državnim natjecanjima su sudjelovali Petar Flego i Marko Sossich,

Goran Zaharija demonstrira svog robota u kategoriji srednjih škola. Mladen Burić i Matija Šljivić prezentiraju svoje radove u kategoriji strojarstvo.

Tina Ugulin i Ivan Ivetić nadmeću se u kategoriji graditeljstvo. Marin Marić natječe se u graditeljskoj sekciji. Leonard Gojani i Luka Vošten demonstriraju svoje radove u kategoriji prometna tehnika. Prvi Galileovci danas su odrasle osobe, neki na rukovodećim pozicijama, inženjeri, ravnatelji škola. Postavili su temelje za nove generacije kojima je tehnička kultura i znanost dio željenog obrazovanja.

- Zašto je važno djecu učiti programirati i logički razmišljati već u osnovnoj školi?! Ne iz hira, nego zato što su mnogi koji promišljaju o budućnosti shvatili da već živimo u digitalnom dobu i da nekakvo programiranje stoji iza svega što nas okružuje.

Svaka industrija i svaki posao ili već jest ili će sigurno biti digitalan i protkan tehnologijom. Ne želimo da naša djeca budu samo korisnici novih tehnologija, već i njihovi stvaraoci. Međutim, djeca sve brže usvajaju IT tehnologije a zaostaju u STEM područjima gdje se uz razmišljanje i propitivanje traži fina motorika pa smo snažnije krenuli i u tom smjeru, zaključuje Gordan Sindžić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter