zaigrali i pikado...

Udruga slijepih Istarske županije educirala učenike o izazovima s kojima se suočavaju slijepe osobe

| Autor: Glas Istre
(Foto: Udruga slijepih IŽ)

(Foto: Udruga slijepih IŽ)


Danas je predsjednik Udruge slijepih Istarske županije Zlatko Kuftić, uz asistenciju djelatnice Nataše Kreso, u prostorijama Udruge u Puli primio učenike 3. razreda Medicinske škole Pula koji su u pratnji nastavnice Andree Juhas sudjelovali na edukaciji na temu pristupa slijepim osobama.

Edukacija je održana kao dio projekta „Od malih nogu“ kojeg Udruga provodi dugi niz godina nastojeći djeci i mladima, na njima primjeren način, predstaviti izazove s kojima se suočavaju slijepe osobe te im pomoći da nauče kako pristupiti osobama oštećena vida.
Učenike je predsjednik Udruge upoznao s najčešćim uzrocima gubitka vida te im ispričao niz zanimljivosti i primjera iz svakodnevnog života slijepih osoba. Saznali su kako slijepe osobe koriste računala i mobilne telefone, a imali su priliku upoznati se i s brojnim pomagalima kojima se slijepi koriste u svom životu.

(Foto: Udruga slijepih IŽ)(Foto: Udruga slijepih IŽ)

Učenici su sa zanimanjem pratili izlaganje gospodina Kuftića te su mu postavljali brojna pitanja na koja je on spremno odgovarao. Za kraj druženja učenici su se okušali u igri pikada prilagođenog slijepima te saznali da je to jedna od sportskih aktivnosti kojima se osobe oštećena vida rado bave te da sudjeluju na brojnim regionalnim, državnim i međunarodnim natjecanjima.

(Foto: Udruga slijepih IŽ)(Foto: Udruga slijepih IŽ)

Predsjednik Udruge je i ovdje još jednom naglasio koliko je slijepima neophodna asistencija u obavljanju svakodnevnih zadataka pa tako i tijekom sportskih i rekreativnih aktivnosti.

Ovim projektom, koji se provodi s učenicima osnovnih i srednjih škola, Udruga nastoji kod mlađe populacije potaknuti razvoj empatije te umanjiti predrasude prema osobama s invaliditetom te ih naučiti kako se ophoditi s osobama oštećena vida u svakodnevnom životu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter