NOVI PROJEKTI u Labinu

Zgrada bivše škole postaje Centar pčelarstva i apiterapije

| Autor: Branko Biočić
(Snimila Irina Brubnjak)

(Snimila Irina Brubnjak)


Nakon Mjesnog odbora Labin Donji, i Mjesni odbor Ripenda je održao sastanak s predstavnicima Grada Labina, a u vezi planova i gradskog proračuna za 2025. godinu.

Sastanku su prisustvovali gradonačelnik Valter Glavičić i pročelnici Upravnih odjela Loreta Blašković (UO za poslove gradonačelnika, Gradskog vijeća i općih poslova), Anita Blagonić (UO za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i izdavanje akata za gradnju) i Serđo Mandić (UO za komunalno gospodarstvo i upravljanje imovinom) te članovi Mjesnog odbora Ripenda u punom sastavu – Doris Živić Juričić, Daniela Roguljić Novak, Alen Paliska, Vilma Corva na čelu s predsjednicom mjesnog odbora, Alis Kovačec Martinović.

Obnova ceste

Susret je započeo kratkim pregledom realiziranih projekata, od kojih je jedan od najznačajnijih obnova ceste prema Ripendi (dionica Ripenda – raskrižje Rabac, od skretanja kraj restorana Due Fratelli do skretanja za Gornji Rabac), a koji se nastavlja ove jeseni/zime. Iako se radi o županijskoj cesti, drugu fazu u kojoj se kreće s asfaltiranjem, Grad Labin će sufinancirati 50% kako bi osigurali da se projekt uspješno finalizira.

(Foto: Grad Labin)(Foto: Grad Labin)

Predstavnici mjesnog odbora su također dobili informaciju da se krenulo s demontažom igrališta Grejs u Ripendi Kras koje uskoro kreće u renoviranje vrijedno 40.925 eura. Od planiranih projekata naglasak je stavljen na projekt rekonstrukcije zgrade stare škole u Ripendi Kras te obnova dionice ceste od spomenika u Ripendi Kras prema Ripende Kosi. U odnosu na prošlu godinu kad je bilo govora o isključivo konstruktivnoj sanaciji škole, ove godine javila se prilika za prijavu projekta rekonstrukcije prenamjene cijele škole na pilot projekt razvoja zelene infrastrukture te je u tijeku izrada glavnog projekta za rekonstrukciju i prenamjenu škole u centar pčelarstva, apiterapije i apiturizma Istočne Istre. Osim rekonstrukcije škole, projekt bi obuhvatio i hortikulturalno uređenje okoliša na relaciji škola – dječje igralište.

Članovima mjesnog odbora predstavljen je i projekt revitalizacije ceste od spomenika palim borcima u Ripendi Kras do Ripende Kosi, u sklopu kojeg bi se navedena dionica (otprilike 3,5 kilometara duljine) zadržala u navedenim gabaritima, uz izradu proširenja za mimoilaženje na mjestima gdje je to moguće (22 mjesta).

Tijekom iznošenja svojih prijedloga i zahtjeva, kao jedan od najznačajnijih problema s kojima se susreću naši sugrađani na području Ripende istaknuo se nedostatak regulacije prometa za motocikliste s enduro/cross motorima koji se sve češće mogu sresti na pješačkim i biciklističkim stazama, a čija vožnja i aktivnosti ugrožavaju sigurnost pješaka i devastiraju prirodu.

Biciklističke staze

Dotaknuvši se teme pješačkih i biciklističkih staza, postavilo se i pitanje obilježavanja biciklističkih staza na privatnim terenima za koje vlasnici nisu obaviješteni, niti su dali svoje dopuštenje.

- Na području MO Ripenda imamo puno lijepih projekata na koje smo ove godine posebno ponosni i sretni da možemo pričati o njihovoj konačnoj realizaciji. Posebno bih istaknula obnovu spomenika palim borcima koju je potaknuo sam MO Ripenda iz svojeg proračuna te realizirao u potpunosti uz pomoć Grada Labina. Na sam spomen obnove Repenjanima, iskazuje se oduševljenje i zahvalnost jer nam navedeni spomenik definira jednu točku Gornje Ripende čijom će obnovom ta ista postati pravom riječju centralna. Također, moramo spomenuti i obnovu dječjeg igrališta »Grejs« čiji su radovi upravo u tijeku, a uzbuđenje i sreća klinaca i klinceza koji se koriste njime neopisiva, izjavila je Alis Kovačec Martinović, predsjednica MO Ripenda.

Članovi MO Ripenda do kraja rujna Gradu će dostaviti popis prioritetnih projekata koji će se staviti u plan proračuna za 2025. godinu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter