u Poreču otvoreno četvrto izdanje Festivala istarskog češnjaka

FOTO / Rešta domaćeg češnjaka od kilograma prodaje se za 10 eura

| Autor: Marina Vukšić


Na porečkom Trgu slobode danas je počelo četvrto izdanje Festivala istarskog češnjaka koji, kao i prijašnjih godina, organiziraju Udruga proizvođača istarskog češnjaka, Upravni odjel za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Istarske županije, Klaster za promociju proizvoda iz Istre i IQ oznaku Istarske razvojne agencije (IDA), te Grad Poreč.

Na festivalu se predstavlja sedam OPG-ova koji proizvode istarski češnjak: OPG Calabura iz Vižintina kod Oprtlja, OPG Križmanić iz Ježenja kod Pazina, OPG Dario Antonac iz Oprtlja, OPG Pamić Nefat iz Pazina, OPG Celić iz Krbuna kraj Pićna, OPG Sara Šimonović iz Vižinade i OPG Udovičić iz Rovinja.

(Snimio Milivoj Mijošek)(Snimio Milivoj Mijošek)

Još u nedjelju do 20 sati na štandovima se mogu kupiti rešte pravog domaćeg istarskog češnjaka, ali i razni proizvodi od češnjaka poput namaza od češnjaka, ukiseljene paske i umak od paski. Valja spomenuti da su izlagači za porečki festival posebno čuvali dio uroda, a rešta od jednog kilograma prodaje se po cijeni od oko 10 eura.

Udruga proizvođača istarskog češnjaka ima svoj info punkt na kojem proizvođači daju savjete za uzgoj, proizvodnju i čuvanje češnjaka. S radom je počela u veljači 2018., ima desetak članova u sve više upita za članstvo, posebice mladih poljoprivrednika koji bi se time željeli baviti.

(Snimio Milivoj Mijošek)(Snimio Milivoj Mijošek)

Istarski proizvođači nude istarski crveni i rozi češnjak, a rozi je dosta tražen budući da nije sklon bolestima i u dobrim uvjetima skladištenja može trajati i do godinu dana.

Nakon današnjeg otvaranja dodijeljenje su i oznake IQ - Istrian Quality - za iznimnu kvalitetu češnjaka koju je dobilo sedam proizvođača za istarski crveni češnjak, istarski rozi češnjak i za istarski ljubičasti češnjak.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter