Tradicionalni susret na Rušnjaku kod Baderne

Prije 80 lit njih 69 krenulo je u borbu

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Polaganje vijenca kod spomen obilježja na Rušnjaku (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Polaganje vijenca kod spomen obilježja na Rušnjaku (Snimila Gordana Čalić Šverko)


Na legendarnom Rušnjaku kod Baderne, prigodnim programom i tradicionalnim druženjem boraca i građana, u organizaciji Udruge antifašističkih boraca i antifašista Poreča, Odbora za obilježavanje godišnjice Rušnjaka, Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Poreč, a pod pokroviteljstvom Grada Poreča, obilježena je 80. obljetnica odlaska prve veće organizirane grupe partizana iz zapadnog djela Istre u narodnooslobodilačku borbu pod vodstvom narodnog heroja Joakima Rakovca. S Rušnjaka su otišli u Liku i Gorski Kotar u borbu za oslobođenje od fašizma i pripojenje matici zemlji.

Istarsko zajedništvo

Predsjednik porečke Udruge antifašističkih boraca i antifašista Arduino Matošević poručio je kako Rušnjak posjećuju zadnje nedjelje u žetvenjaku da se podsjete onih koji su s tog mjesta krenuli udariti temelje povijesti, u borbu protiv fašizma, velikog zla u povijesti naroda.

- Bila je hrabrost prije 80 lit uloviti se u borbu protiv velike i moćne fašističke i nacističke sile koja je smrvila Europu, dio Afrike i došla do prid Moskvu. I tako je njih 69 ustalo pod vodstvom narodnog heroja Joakima Rakovca i Jože Šurana i krenulo u borbu nepoznatim putevima za oslobođenje svoga kraja i bolju budućnost nadolazećim naraštajima. Besida je bila jača od konopa i sve se držalo u šakreten tako da ni karabinjeri u Baderni, ni u Sv. Lovreču, bez obzira na jaku aktivnost, nisu niš mogli otkriti, podsjetio je Matošević. Također je naglasio da se u Rušnjak dolazi da bi se dalo do znanja svima da je "istrijanski čovik želija i doživija da živi slobodan u Hrvatskoj, u Titovovoj Jugoslaviji u to vrime, da bude gospodar na svojen. Tu slobodu je platilo i sedamnaest miljari Istrijani koji su svoje živote ostavili na raznim bojištima."

- Ponosni smo i na naše borce u Domovinskom ratu koji su sve to obranili i dali svoj veliki doprinos stvaranju hrvatske države. Posebno moramo uvijek isticati veliki postotak u odazivu Istrijana na mobilizaciju u Domovinskom ratu, poručio je Matošević. Brojnima okupljenima na Rušnjaku obratio se i predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Franjo Habulin.

- Danas zahvaćeni plimnim valom povijesnog revizionizma, suočeni sa sustavnim demoniziranjem NOB-a, njenih boraca i njihovog vrhovnog komandanta maršala Tita, mi moramo doslovno iz dana u dan ponavljati notorne činjenice, boriti se za privilegij iznošenja istine i da nam pri tome ne nalijepe neku od omiljenih etiketa kojima se difamiraju neistomišljenici, poručio je Habulin. Istarski župan Boris Miletić, u ovoj prigodi izaslanik predsjednika Zorana Milanovića, rekao je kako možemo biti ponosni što u Istri, i udruge iz NOR-a i udruge branitelja, Domovinskog rata, zajednički polažu vijence na obilježja, te dodao da nema puno takvih primjera u Hrvatskoj. Također se dotaknuo Tita.

- Ne znam kome može smetati slika Josipa Broza Tita koji je vodio NOR i koji je izborio to, a to su Istrijani potvrdili u Rujanskim odlukama, da se Istra pripoji matici domovini, rekao je Miletić, a svoj je govor završio riječima: "Smrt fašizmu - sloboda narodu!"

- Rušnjak je tijekom cijelog NOR-a bio mjesto slobodarskog duha, sastajalište partizana, veza aktivista i simbol nade, poručio je gradonačelnik Poreča Loris Peršurić.

Rušnjak kao simbol

- U ovoj svečanoj prilici, želim naglasiti važnost očuvanja antifašističkih vrijednosti koje su naši preci hrabro branili. Njihova hrabrost, požrtvovnost i zajedništvo ostaju trajna inspiracija za nas sve. Neka nam Rušnjak bude podsjetnik da je snaga Istre u njenom jedinstvu, u poštivanju različitosti i u ponosu na istarskog čovjeka - vrijednog, radišnog, poštenog i ponosnog. Neka povijest Rušnjaka bude podsjetnik na to da cijenimo vrijednost slobode i mira te se uvijek borimo za pravdu i jednakost. Neka Rušnjak ostane vječni simbol hrabrosti i otpora protiv svih oblika nepravde i netolerancije, poručio je Peršurić te najavio kako uskoro kreće obnova Memorijalne kuće Joakima Rakovca.

Prigodnim riječima skupu se obratio predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Poreč Mirko Buić, predsjednik Zajednice društava "Josip Broz Tito" Istarske županije Josip Hrvatin, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Istarske županije Branko Oplanić.

Među uzvanicima bio je i Živko Rakovac, sin narodnog heroja Joakima Rakovca, saborski zastupnici Katarina Nemet, Emil Daus i Marin Lerotić, te predsjednica Županijske skupštine Sandra Ćakić Kuhar.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter