Jedna od najstarijih udruga u istri

FOTOGALERIJA / Udruga gluhih i nagluhih Istarske županije obilježila 75 godina

| Autor: Jelena MILOVIĆ


Čak 75 godina postojanja obilježila je danas u Domu hrvatskih branitelja Udruga gluhih i nagluhih Istarske županije. Voditeljica programa proslave bila je Tatjana Vodnik, a na znakovni jezik sve je prevodila Lorena Benčić. Riječ je o jednoj od najstarijih udruga u Hrvatskoj za gluhe i nagluhe, a ujedno i jedna od najstarijih udruga osoba s invaliditetom Istarske županije, od izuzetnog značaja za ove osobe i članstvo. Upravo je te respektabilne godine postojanja posebno naznačila Dijana Vincek, predsjednica Hrvatskog saveza gluhih i nagluhih, u želji da zajedno proslave i stoti rođendan.

Nazočne je pozdravila i čestitala ovu veliku obljetnicu Gordana Antić, pročelnica za zdravstvo i socijalnu skrb Istarske županije, koja se referirala na dugih 75 godina i istaknula kako postoji svijest o inkluziji, puno prije nego smo mi počeli o njoj pričati. Za potrebe koje iskazuju kao osobe oštećenog sluha poručila je kako su oni ti koji trebaju nadležnima ukazati na probleme koje imaju, dok je na nadležnima da ih riješe te da su im oni na usluzi.

Ispred Grada Pule skupu se obratila i zamjenica gradonačelnika Ivona Močenić, koja im je poželjela čim više uključivanja, kvalitetnog školovanja i inkluzije u zajednici. Kad je riječ o inkluziji, tajnica Udruge Alma Zulim govorila je upravo o njenoj provedbi. "To je cjelokupan proces i pokret protiv predrasuda te poštivanje različitosti", navela je između ostalog. "Gluhe i nagluhe osobe znaju reagirati neprikladno, upravo jer se osjećaju isključeno. Okolina nije dovoljno osjetljiva, a nedostaje svijesti o tim razlikama. Inkluzija je neprekidni proces kroz koji učimo živjeti jedni s drugima", istaknula je pritom Zulim te zaključila kako osjećaj pripadnosti i jednakih mogućnosti treba imati svatko, a mi bi trebali težiti društvu u kojoj je svaka osoba cijenjena, poštovana i osnažena.

Udruga gluhih i nagluhih Istarske županije ovim povodom podijelila je i zahvalnice suradnicima i partnerima: Istarskoj županiji, Gradu Puli, Gradu Rovinju, Gradu Pazinu, Gradu Poreču, Općini Marčana, Zakladi za poticanje partnerstva i razvoj civilnog društva, Tehničkom fakultetu u Puli, Dnevnom centru za rehabilitaciju Veruda Pula, HAKOM-u te ispred Istarskog foruma udruga s invaliditetom Zlatku Kuftiću, predsjedniku Udruge slijepih Istarske županije.

A da osobe oštećena sluha mogu i dobro zasvirati, dokazao je gitarski dvojac Deaf Art iz Zagreba, koji je svojim numerama zabavio prisutne, dok je plesnu točku Bachata Mindfulness, koreografkinje Daria Udossi, izvelo pet plesačica. To je ujedno bio i uvod u domjenak koji se održao nakon službenog programa u organizaciji domaćina.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter