ČUVARI UŠARE U ISTRI

Monitoring najveće sove u Hrvatskoj provode volonteri, u sumrak osluškuju njeno glasanje

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Sova ušara

Sova ušara


Mužjak ušare, ptice grabljivice koje pripada redu sova, glasa se glasno i duboko "uu-hu" i u prosjeku to ponavlja svakih osam sekundi, a ženka piskutavo i glasno.

Svi zaljubljenici u prirodu koji su jedva dočekali da Javna ustanova Natura Histrica, u suradnji s zagrebačkom udrugom Biom, ponovno organizira "Čuvare ušare", radionicu o praćenju gnijezdećih parova, prvo su morali usvojiti taj podatak.

Monitoring u kanjonu rijeke Mirne (Snimila Gordana Čalić Šverko)Monitoring u kanjonu rijeke Mirne (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Sove ušare aktivne su noću i teško ih je vidjeti, ali ih je lako čuti. Njihovim osluškivanjem od sredine veljače do sredine ožujka kada se gnijezde na visokim neravnim stijenama, suhim i južno orijentiranim, može se doći do vrijednih podataka o njihovoj rasprostranjenosti koji doprinose zaštiti ove vrste. Ovo je šesta godina za redom da se u Istri kontinuirano prati ušara, najveća sova u Hrvatskoj, s rasponom krila do 170 centimetara.

Procjenjuje se da na području Hrvatske ima između 800 i 1.200 gnijezdećih parova velike sove ušare, a u Istri između 19 i 30, istaknuo je Luka Meštrović iz Nature Histrice na radionici "Čuvari ušare" u Buzetu.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter