BUZET: ODRŽANA STRUČNA RADIONICA "ČUVARI UŠARA"

Prvi hrvatski sustav skrbništva nad gnijezdećim parovima sova

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO

Volonteri koji žele postati "skrbnici" sova ušara, odnosno kontinuirano pratiti što se događa s parom kojeg su identificirali, trebaju se javiti u Udrugu BIOM. Metodologija je jednostavna i zahtjeva malo vremena, treba izdvoji dva sata u jednom danu, dva puta na godinu. Osluškivanjem sova dobit će se informacije o uspješnosti gniježđenja i potencijalnim opasnostima

 

Ušara (Bubo bubo) ptica grabljivica koja pripada redu sova, Strigiformes, najveća europska vrsta sove, uskoro će dobiti svoje prve skrbnike. Volonteri koji žele postati "skrbnici gnijezdećeg para sova ušara", odnosno kontinuirano pratiti što se događa s parom kojeg su identificirali, trebaju se javiti u Udrugu BIOM. Metodologija je jednostavna i zahtjeva malo vremena, treba izdvojiti dva sata u jednom danu, dva puta na godinu.

Prvi koraci učinjeni u Istri

- Osluškivanjem sova dobit ćemo informaciju o uspješnosti gniježđenja i potencijalnim ugrozama. Ovo se prvi puta radi, prenosimo slovenski model. Želja nam je kroz deset, dvadeset godina pokriti cijelu Hrvatsku, ali evo krenuli smo iz Istre, istaknuo je Vedran Lucić, ornitolog iz Udruge za biološka istraživanja BIOM iz Zagreba, na vikend radionici "Čuvari ušara" u Buzetu te rekao da je ovo jedini način da se prikupe podaci koji zbilja doprinose zaštiti sova.

Druga po redu radionica monitoringa sova ušara koja je održana u sklopu projekta Interreg LIKE - Living on the Karst Edge, privukla je u Buzet brojne zaljubljenike u prirodu, rekreativce kao i predstavnike projektnih partnera, a rezultati njihova monitoringa doprinijet će preciznijim podacima. Volonteri su na radionici upoznati s osnovama metode i glasanjima koja je potrebno prepoznati te mjerama ponašanja na terenu. EU projekt LIKE provodi Istarska županija zajedno s partnerima i suradnicima iz Hrvatske i Slovenije, a usmjeren je na područje krškog ruba i rezultirat će mehanizmima održivog prekograničnog upravljanja područjem krškog ruba.

Procjenjuje se da na području cijele Hrvatske ima između 800 i 1.200 parova velike sove ušare. Do sada je identificirano i 35 potencijalnih istarskih lokacija njihova gniježđenja, na nekim su već i pronađene pa se procjenjuje da je u Istri 30-ak parova.

Cilj je uspostaviti mrežu suradnika

- Ušara je neposredno ugrožena elektrokucijom na električnim vodovima, stradavanjem na stupovima srednjeg napona. Osim toga sove stradavaju, namjernim ili slučajnim trovanjem. Na žalost, još uvijek ima i krivolova, tako da se nalaze jedinke sa sačmom u sebi, kaže Lucić. Prijetnju predstavlja i uznemiravanje na gnijezdilištima zbog rekreativnih aktivnosti.

Cilj monitoringa sova ušara je uspostaviti mrežu suradnika tzv. čuvara sova ušara koji će svake godine obilaziti odabrane lokalitete pogodne za gniježđenje i bilježiti prisutnost ušara. Monitornig se provodi na način da se na potencijalnoj lokaciji za gniježđenje velike ušare osluškuje pjevanje mužjaka. Na lokaciji treba biti 30 minuta prije zalaska Sunca te osluškivati do trenutka kada se skoro sasvim smrači, odnosno kada se na nebu može prebrojati barem 10 zvijezda. Pjevanje mužjaka je ograničeno najčešće na pet do 30 minuta tijekom zalaska Sunca stoga je važno biti unutar predviđenog razdoblja na lokaciji.

Na radionici održanoj proteklog vikenda oko tridesetak je volontera provelo vrijeme od zalaska Sunca do prvog punog mraka, u osluškivanju ušara i bilježenju zapažanja. Rasporedili su se na 14 lokacija, prethodno odabranih točaka smještenih na obroncima Ćićarije te u kanjonu Mirne, a sove su kao i lani, uočene na četiri mjesta.

Omogućiti praćenje pronađenih parova

Budući da na njihov teritorij sve češće zalaze rekreativci, potrebno je istražiti njihov utjecaj te pravovremeno osigurati nadzor i zaštitu ove ptice. Volonterske aktivnosti monitoringa parova ušara počinju sredinom veljače i traju do sredine ožujka.

U sklopu LIKE projekta po prvi se puta u Hrvatskoj pokreće sustav "skrbništva nad gnijezdećim parovima" kojim bi se zainteresiranim volonterima omogućilo praćenje pronađenih parova i nakon radionice, sa zadatkom da u narednom razdoblju osluškuju i prate svoj par sova, te zabilježe podatak o trenutku kada utvrde glasanje mladih izleglih sovica. Za taj sustav slovenski LIKE partner Društvo za promatranje ptica iz Ljubljane razvija internet aplikaciju za slovenske i hrvatske korisnike, koju će volonteri u Hrvatskoj koristiti kao alat pri praćenju svoga gnijezdećeg para. Prvi je to primjer uključivanja volontera u znanstvena praćenja u Istri pa i Hrvatskoj, a sam je koncept u svijetu prepoznat pod nazivom "citizen science" i sve se češće koristi kao odličan način stjecanja novih ili detaljnijih spoznaja s terena od priučenih amatera.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter