DOBRA PRAKSA

U sklopu EU projekta LIKE u Buzetu se održava radionica "Čuvari ušara": PRVI PUTA U HRVATSKOJ SUSTAV "SKRBNIŠTVA NAD GNJEZDEĆIM PAROVIMA SOVA UŠARA"

Sova ušara (EU PROJEKT LIKE)

Sova ušara (EU PROJEKT LIKE)


Prvi je takav primjer uključivanja volontera u znanstvena praćenja u Istri pa i Hrvatskoj, a sam je koncept u svijetu prepoznat pod nazivom "citizen science" i sve se češće koristi kao odličan način stjecanja novih ili detaljnijih spoznaja s terena od priučenih amatera s izraženim afinitetom za prirodu i njezinu zaštitu

Žele li postati skrbnici gnjezdećim parovima sova ušara, zaljubljenici u prirodu, rekreativci i ostali zainteresirani mogu se prijaviti na radionicu "Čuvari ušara", koja će se u sklopu EU projekta LIKE održati u Buzetu 9. ožujka od 14 do 21 sat, uključujući i terenski dio, a prijavu putem "on line" obrasca treba dostaviti najkasnije do 3. ožujka.

Praćenje gnjezdećih parova

Ušara (Bubo bubo) jedna je od najvećih vrsta sova na svijetu te jedna od najšire rasprostranjenih. Gnijezdi se na teško dostupnim liticama koje u krškom području Istre lako nalazi. Budući da na njezin teritorij sve češće zalaze rekreativci, potrebno je istražiti njihov utjecaj te pravovremeno osigurati nadzor i zaštitu ove veličanstvene ptice.

- Radi se o ponavljanju uspješne prošlogodišnje radionice s razlikom u tome što ove godine pokrećemo prvi puta u Hrvatskoj sustav "skrbništva nad gnjezdećim parovima" kojim bi se zainteresiranim volonterima omogućilo praćenje pronađenih gnjezdećih parova i nakon radionice, sa zadatkom da u narednom razdoblju osluškuju i prate svoj par sova, te zabilježe podatak o trenutku kada utvrde glasanje mladih izleglih sovica, ističe voditelj EU projekta Bruno Kostelić.

Za taj sustav slovenski LIKE partner Društvo za promatranje ptica iz Ljubljane razvija internet aplikaciju za slovenske i hrvatske korisnike, koju će volonteri u Hrvatskoj koristiti kao alat pri praćenju svoga gnjezdećeg para. Kostelić kaže da je to prvi takav primjer uključivanja volontera u znanstvena praćenja u Istri pa i Hrvatskoj, a sam je koncept u svijetu prepoznat pod nazivom "citizen science" i sve se češće koristi kao odličan način stjecanja novih ili detaljnijih spoznaja s terena od priučenih amatera s izraženim afinitetom za prirodu i njezinu zaštitu.

- Projekt LIKE je putem svojih partnera Udruge BIOM i Društva za promatranje ptica iz Ljubljane osigurao prijenos ove dobre prakse iz Slovenije u Hrvatsku, s obzirom da naši susjedi već petnaestak godina razvijaju taj sustav koji budi svake godine sve veći interes u javnosti. Ova je aktivnost odlična i kao oblik obiteljskog druženja gdje djeca i roditelji zajedno mogu kvalitetno provoditi vrijeme u prirodi, a pri tome učeći mlade naraštaje o odgovornom ponašanju prema prirodi i značaju zaštite ugroženih vrsta, naglašava Kostelić te dodaje da je preporuka da djeca, iskažu li za to interes, na radionici sudjeluju isključivo uz pratnju roditelja, a preporučljivo je da ne budu mlađa od desetak godina s obzirom na očekivanu hladnoću u predvečernjim satima u prirodi, te nužnost tišine i određene koncentracije prilikom osluškivanja sova.

Najveće sove na svijetu

Volonterske aktivnosti monitoringa parova ušara počinju sredinom veljače i traju do sredine ožujka. Volonteri će na radionici biti upoznati s osnovama metode i glasanjima koja je potrebno prepoznati te mjerama ponašanja na terenu. Kroz ovaj projekt upoznat će se sa životom jedne od najvećih sova na svijetu te vrlo jednostavnom metodom istraživanja koja doprinosi zaštiti prirode. Usto će steći nova znanja i vještine te iskustvo rada na terenu. Volonteri dalje mogu postati "skrbnici" para sova ušara, odnosno kontinuirano pratiti što se događa s parom kojeg su identificirali.

Koordinirani popis ušara kojeg rade volonteri u Sloveniji provodi se već petnaestak godina. Stručnjaci ornitolozi iz Udruge BIOM prezentirati će na radionici metode jednostavnog istraživanja ušara te podijeliti prošlogodišnja iskustva volontera. Osim metode monitoringa, bit će predstavljen sustav skrbništva nad gnjezdećim parovima ušara. Nakon predavanja, sudionici će se automobilima zaputiti na odabrane lokacije za slušanje ušara. Na svakoj točci najmanje će dvije osobe provesti vrijeme od zalaska sunca do prvog punog mraka i bilježiti opažanja u za to predviđeni obrazac. Petnaestak prethodno odabranih točaka smješteno je na obroncima Učke i Ćićarije te u kanjonu Mirne. Nakon terenskog dijela slijedi povratak u Buzet. Uz druženje će razmijeniti iskustva s terena i dodijeliti skrbnike zabilježenim parovima ušara.

Monitoring sova ušara jedna je od brojnih projektnih aktivnosti EU projekt Interreg LIKE - "Living on the Karst Edge" kojeg provodi Istarska županija zajedno s partnerima i suradnicima iz Hrvatske i Slovenije. Projekt je usmjeren na područje krškog ruba, a rezultirat će mehanizmima održivog prekograničnog upravljanja područjem krškog ruba, smanjivanjem pritisaka na bioraznolikost i osiguranjem preduvjeta za uspostavu formalne zaštite. (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter