doznajemo od HŽ Putničkog prijevoza

Dolaze bolji dani za istarsku željeznicu. Stiže moderan niskopodni vlak

Vlak ima 167 sjedećih mjesta, opremljen je rampama za ulazak osoba u invalidskim kolicima, prostorom za bicikle, a putnicima je omogućen besplatan pristup internetu. Vlak je opremljen suvremenim sustavom grijanja i hlađenja, audio i video sustavom te videonadzorom, najavili su HŽ Putničkog prijevoza

| Autor: Jasna ORLIĆ
Niskopodni vlak 7023 stiže i u Istru (foto: Ivan PERIĆ/CROPIX)

Niskopodni vlak 7023 stiže i u Istru (foto: Ivan PERIĆ/CROPIX)


U Istru će tijekom sljedećeg tjedna biti prevezen još jedan vlak iz serije 7122 kakvi već prometuju na istarskim prugama, doznajemo od HŽ Putničkog prijevoza. On će zamijeniti "švedski" vlak oštećen u nedavnoj nesreći na pulskoj rivi.

Iz Hrvatskih željeznica doznajemo i jednu ohrabrujuću vijest. Uskoro, za mjesec, dva, stiže niskopodni moderan vlak proizveden u Končaru, kakav prometuje primjerice između Zagreba, Zaboka i Varaždina, ali i između Osijeka i Vinkovaca.

"Da bi se unaprijedila kvaliteta usluge željezničkog putničkog prijevoza na istarskom području u tijeku su tehničke pripreme za dolazak novog niskopodnog dizel-motornog vlaka serije 7023 u Istru. Vlak ima 167 sjedećih mjesta, opremljen je rampama za ulazak osoba u invalidskim kolicima, prostorom za bicikle, a putnicima je omogućen besplatan pristup internetu.

U Istru će tijekom sljedećeg tjedna biti prevezen još jedan vlak iz serije 7122 (snimio Duško MARUŠIĆ ČIČI)U Istru će tijekom sljedećeg tjedna biti prevezen još jedan vlak iz serije 7122 (snimio Duško MARUŠIĆ ČIČI)

Vlak je opremljen suvremenim sustavom grijanja i hlađenja, audio i video sustavom te videonadzorom", najavili su HŽ Putničkog prijevoza. Dodajmo i da su na željezničkom kolodvoru u Puli jučer boravili djelatnici iz HŽ Infrastrukture. Pretpostavljamo da su upravo stigli da bi se realizirale najave HŽ-a.

Dobre su to naznake da se ipak nešto pokreće po pitanju unaprjeđenja zapuštenog istarskog željezničkog prometa. Očito je nesreća vlaka na pulskoj rivi prošlog vikenda pokrenula pozitivne pomake za Istrane koji se voze u vlakovima starijima od 40 godina, koji su svojevremeno uvezeni iz Švedske kada ih je ona rashodovala.

Na području Istarske županije trenutno prometuje 15 vlakova, i to osam na relaciji Pula – Lupoglav – Buzet i sedam na relaciji Buzet – Lupoglav – Pula. Tijekom ljeta vozit će i dva sezonska međunarodna vlaka kojima je Pula povezana s Ljubljanom i Budimpeštom, a koji će prometovati od 22. travnja do 24. rujna.

Prošle godine u Istri je vlakom prevezeno oko 190.000 putnika.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter