ISTRA OUTDOOR

DIJAGONALA LUĐAKA: Četiri Umažana na jednoj od najtežih trail utrka na svijetu

Nakon tri neprospavane noći i tri dočekane zore prvi je u cilj stigao Roberto Basiaco. Duško Brdar, Denis Brozić i Vedran Kovačić trijumfalno su, kao tris iz Olimpika, završili utrku u vremenu 56 sati i 31 minutu. Uslijedio je brzi povratak u Umag uz ludi doček

| Autor: Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ, Nera SOFTIĆ
Start čak 2.600 hrabrih trkača

Start čak 2.600 hrabrih trkača


Četiri člana SRU Olimpik Umag završilo jednu od najtežih trail utrka na svijetu - Grand Raid de la Réunion, također nazvan La diagonale des fous - "Dijagonala luđaka". Riječ je o planinskoj ultramaratonskoh utrci koja se održava svake godine u listopadu na otoku Réunion, francuskom prekomorskom departmanu u Indijskom oceanu, koji se nalazi između Madagaskara i Mauricijusa.

Otok Reunion bio je i ove godine domaćin 30. jubilarnom Grand Raid Réunion Trailu, utrke dužine 100 milja. Posebnost utrke Le parcours de la Diagonale des Fous je, osim teške konfiguracije tla, čak 10.210 metara akumuliranog uspona kojeg se mora savladati. Odakle i naziv utrke u slobodnom prijevodu - "Dijagonala luđaka".

Start čak 2.600 hrabrih trkačaČlanovi SRU Olimpik Umag završili jednu od najtežih trail utrka na svijetu

Čak 2.600 ljudi iz cijelog svijeta krenulo je u tu avanturu u petak 21. listopada točno u 19 sati po lokalnom vremenu. Umaški klub SRU Olimpik imao je svoja četiri predstavnika. Bili su to itekako fizički i psihički spremni Roberto Basiaco, Duško Brdar, Denis Brozić i Vedran Kovačić koji su se upustili u utrku vjerujući da je mogu završiti ispod 60 sati od starta.

Nakon tri neprospavane noći i tri dočekane zore prvi je na cilj stigao Roberto Basiaco i to nakon 50 sati i 48 minuta. Vedran, Duško i Denis trijumfalno su kao tris iz Olimpika završili utrku u vremenu 56 sati i 31 minutu. Uslijedio je brzi povratak u Umag uz ludi doček!

Start čak 2.600 hrabrih trkačaRuta Grand Raid 2022.

Brojni Istrani na Ljubljanskom maratonu

I ove je godine, krajem listopada, održan 26. Ljubljanski maraton na kojem su, među više tisuća natjecatelja, sudjelovali i brojni Istrani. Kao i na svakom velikom događaju, najbitniji je dobar osjećaj, malo zabave, malo trčanja, druženje… a rezultat kako bude! Polako i sigurno, rekli bi mnogi.

Iz kluba Istra running utrku na 10 kilometara istrčalo je sedam trkača: Toni Šipalo (47:20), Nenad Latin (49:08), Nataša Glavaš (55:36), Alen Rajković (57:45), Nives Vogrinec (1:01:51), Sandra Kralj (1:06:47) i Orijana Jurcan Brumnić (1:20:51). Polumaratonsku dionicu otrčao je Dino Krizmanić (1:39:49), Marko Milanović (1:44:29), Erol Ćurt (1:54:33) i Esma Zanini (2:06:12), dok su se na maratonsku dužinu odlučio Emir Jakupović (3:14:25), Ljubo Zajkovski (3:25:11), Matea Marinović (3:22:50) i Luka Kljajić (3:41:54).

U Ljubljanu je odlučilo ići i 12 Umažana, od kojih četiri na polumaraton, a ostali na maraton. Polumaraton su otrčali Nenad Popović, Danijel Maglica, Vedran Grižančić i Siniša Poštić-Zorić, dok su umaški maratonci bili Cristina Vojic Krajcar, Roberto Špelić, Irena Scrignar, Pavle Flere, Elvis Smaijlović, Dean Novosel, Ana Tomazin i Ronald Jurcan.

Start čak 2.600 hrabrih trkačaPuljani u Ljubljani

 

Istarski konjički sport je znatno napredovao zadnjih godina

Donedavno je bio gotovo zanemaren, a sada je podignut na zavidnu i prepoznatljivu razinu

Istra ima jako puno natjecateljskih konja i to je perspektiva koju prepoznaju i turisti koji dolaze iz zapadnih zemalja gdje je konjički sport dio standarda života. S obzirom da se sve događa u post sezoni, ovakve manifestacije su dodatna promocija za klub, Općinu Medulin i Istru u cjelini, rekla je predsjednica KK Medulin Maja Premate

FotoGODINE NISU BITNE - Zara Štoković

Turnirom u preponskom jahanju u Medulinu održanim koncem listopada u organizaciji istoimenog konjičkog kluba, završena je natjecateljska sezona u Istri. Više od 60 starteva na tom turniru, ali i na gotovo svim kolima nedavno završenog Istra kupa, znak je da se konjički sport u Istri razvija i raste. Posebno preponsko jahanje kojim se iz godine u godinu bavi sve više jahača.

Velik broj jahača

- Istarski konjički sport je napredovao. Unatrag nekoliko godina bio je gotovo zanemaren, a sada je podignut na zavidnu i prepoznatljivu razinu, ne samo u Istri, nego i u cijeloj Hrvatskoj. Tome u prilog govori i netom održana manifestacija finala Istra kupa u preponskom jahanju u KK Medulin, nakon pet održanih kola u Labinu, Barbanu, Medulinu, Žminju i Poreču, kao i naš tradicionalni turnir u preponskom jahanju "Medulin 2022." Na potonjem je startao dosad neviđen broj istarskih jahača, rekla je predsjednica KK Medulin Maja Premate, ujedno i predsjednica organizacijskog odbora finala Kupa Istre. Obje manifestacije, rekla je, kruna su međuklupske suradnje koja je rezultirala nevjerojatnim brojem jahača koji su došli na finale, a odmah potom i na tradicionalni godišnji međunarodni turnir KK Medulin.

FotoSLAVILE U UTAKMICI NA METAR - Suzana Haber i Evelin Penko

- Istra ima jako puno natjecateljskih konja i to je perspektiva koju prepoznaju i turisti koji dolaze iz zapadnih zemalja gdje je konjički sport dio standarda života. Imamo želje i preporuke krovne organizacije HKS-a da bi ubuduće ovakve konjičke manifestacije trebale trajati dva dana s obzirom na naše mogućnosti i konjički potencijal u istarskim klubovima. Moja osobna želja je da se ubuduće takva manifestacija održi na otočju Brijuni. S obzirom da se sve događa u post sezoni, ovakve manifestacije su dodatna promocija za klub, Općinu Medulin i Istru u cjelini, zaključila je Premate.

Pet utakmica za kraj

Na posljednjem ovosezonskom turniru, dakle, uobičajeno je održano pet utakmica. Preskakale su se visine od 60cm, 80cm, 90cm, 1m i 1,10m. U onoj najniže visine prepone najbolje su bile Ana Kalac iz KK Equi team, Rahela Bertoša iz KK Philipos Poreč, Adeli Slivar iz Equi teama te Laura Černjul iz Philipposa. U utakmici visine 80 centimetara (kadeti, juniori) slavile su Greta Marušić iz KK Astra, Ana Valentić iz KK Hipos te Zara Štoković iz istog kluba. Od seniora u istoj utakmici najbolja je bila Talijanka Erica Biacca, zatim Kosjenka Mikulčić Babić iz porečkog Philiposa te Tina Družeta iz KK Accordia te Katarina Rudan iz zagrebačkog KK Garić. U utakmici na 90 centimetara (juniori, kadeti) najbolje su bile Agnese Galant iz KK AS-Klinča Sela, Tia Stefanov iz Philiposa, Julia Ilijevski iz Astre te Mia Matić iz KK Medulin. Od seniora ponovno Mikulčić Babić, zatim Suzana Haber iz KK Sv. Eufemija te Maksimilijan Rojnić iz Hiposa.

FotoMia Matić i Anja Kanjir

U utakmici na metar slavile su Suzana Haber, Evelin Penko iz KK Medulin te Mia Matić iz istog kluba. Na posljednjoj utakmici, onoj na 1,10, je nakon baraža Denis Gugić iz KK Edek bio je bolji od Diega Učkara iz KK Astra.

FotoDetalj s nastupa u Medulinu

 

MTB Zimska liga Istre i Kvarnera kreće u svoju 15. godinu održavanja

U nedjelju prvo kolo XC Rastočine na Grobniku

Staza je naravno kružnog oblika dužine 3 km sa 105 m visinske razlike po krugu, a sastoji se od makadamskog puta, zemljanih putova i zemljanih trailova te je označena strelicama i trakama na mjestima promjene smjera. Tu su i dva tehnički zahtjevnija dijela, ali za te dijelove su spremni i lakši zamjenski smjerovi (chicken way) prilagođeni i apsolutnim rekreativcima

Foto

Početak MTB zimske lige i prvo kolo nas dočekuje na Kvarneru kod domaćina BK Grobnik i to u nedjelju 6. studenog. Naši dobro znani domaćini zimskih liga BK Grobnik dotjerali su i ovoga puta svoju stazu naziva XC Rastočine. Staza je naravno kružnog oblika dužine 3 km sa 105 m visinske razlike po krugu, a sastoji se od makadamskog puta, zemljanih putova i zemljanih trailova te je označena strelicama i trakama na mjestima promjene smjera. Tu su i dva tehnički zahtjevnija dijela, ali za te dijelove su spremni i lakši zamjenski smjerovi (chicken way) prilagođeni i apsolutnim rekreativcima. Dječja utrka kategorije U7 je zasebna staza s dužinom kruga od 200 m, dok kategorije U9 i U11 imaju zadanu dužina kruga i malo proširenu stazu u dužini 500m. Preporuka je ranijeg dolaska i prolazak testnog kruga radi boljeg upoznavanja staze.

Foto

Prijave za prvo kolo počinju od 10 sati i traju do 11.30 sati. Za povoljniju kotizaciju potrebno je predprijaviti se na portalu prijavim.se do najkasnije 24 sata pred utrku radi lakše organizacije i to putem linka https://bit.ly/15mtbZlik-XcRastocine. Plaća se i startni broj kojeg plaćaju svi natjecatelji uz napomenu da broj vrijedi za sva kola lige uz plaćanje kotizacije za pojedino kolo. Najmlađi natjecatelji u kategorijama U7, U9 i U11 (mala utrka) ne plaćaju kotizaciju već samo startni broj. Start dječje utrke se može očekivati od 12 sati, a vozi se na kraćoj stazi prilagođenoj dječjim uzrastima kao što je pravilo lige. Start glavne utrke je po dobrom starom običaju u 12.26 sati. Za sudjelovanje na utrkama nije potrebna licenca jer je utrka rekreativnog karaktera. Nakon utrke svim sudionicima je osigurana okrijepa nakon koje se pristupa proglašenjima najboljih ali i nagrađuju najsretniji natjecatelji.

Samo trajanje utrka ovisi o konfiguraciji terena na kojem se održava tako da dječje utrke mogu trajati u rasponu 5 do 15 minuta dok će odrasli u glavnoj utrci voziti od 50 minuta pa sve do sat i deset (najbrži natjecatelji). Kategorije U13 i U15 vozit će istu stazu, ali manji broj krugova nego odrasli.

Foto

Sponzori

MTB Zimska liga Istre i Kvarnera koja se ove sezone sastoji od 10 kola kreće u svoje 15. izdanje. Kako je to već ušlo u naviku svima tako i ovu sezonu podržavaju prijatelji, partneri i sponzori lige a to su kao prvo portal www.prijavim.se te biciklistički portali www.MTB.hr i www.MTB.si. Za nagrade po kolima, nagrade sretnim dobitnicima random lutrije po kolima kao i nagrade za pobjednike na postoljima osiguravaju talijanski brand TOFIT - proizvođači sportske odjeće, brand BITE ME proizvođači zdrave sportske prehrane te KEINDL trgovina bicikli i druge outdoor sportske opreme.

Kalendar 15. sezone MTB ZLIK

6. studenog: BK Grobnik - XC Rastočine

20. studenog: BK Albona 1921 & Bike Center Rabac - XC Rabac

4. prosinca: BK Žminj - XC Žminjska boška

18. prosinca: KBBXS Adrenalina - XC Premantura light

15. siječnja: KBBXS Adrenalina - XC Ronjgi

29. siječnja: BK Poreč - XC St. Becich

12. veljače: BK Buzet - XC Bruman

26. veljače: BK MTB Istra Pazin - XC Ježenj

5. ožujka: Bike centar Krk - XC Krk

19. ožujka: BK Novigrad - XC Novigrad

Foto

Pokrovitelj priloga

Foto

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter