POČELA BERBA

ISTARSKI POMIDORAJI Podravkinoj tvornici u Umagu bit će prerađeno čak 12 tisuća tona rajčice


Na polju kooperanta umaške udruge Pomidor u Finidi održana je tiskovna konferencija Podravkine tvornice za preradu rajčica u Umagu, na kojoj su govorili Zdravko Dimač, direktor sektora Poljoprivreda u Podravki, Zlatko Đelekovčan, direktor nabave primarnih sirovina u sektoru Poljoprivreda te Zdravko Matotan, direktor razvoja u sektoru Poljoprivreda.

Lagana šetnja poljem uz nekolicinu kooperanata koji su prisutne ponudili netom ubranom rajčicom dala je pravi pogled na život pomidoraja, proces proizvodnje i finalni proizvod od tog crvenog zlata na tržištu. Na poljima pokraj kojih se šetalo uzgojena je rana sjetva sorte HEINZ 2026 koja se sadi u travnju, dozrijeva sredinom srpnja i stoga prva kreće u preradu, pojasnio je Stjepan Majkovica, jedan od većih kooperanata Podravke.

Maksimalni kapacitet

Podravkina tvornica za preradu rajčice u Umagu, jedina takve vrste u Hrvatskoj, godišnje može preraditi 12.000 tona rajčica, a brzina proizvodnje je pospješena novom tehnologijom uvedenom prošle godine. Da bi se, zbog nesrazmjera između mogućnosti dnevnog branja rajčice koje se kreće do 1.000 tona, i mogućnosti dnevne prerade u tvornici koja iznosi oko 300 tona dnevno, sav urod stigao preraditi na vrijeme, sadnja rane sorte počinje sredinom travnja.

- U suradnji s našim kooperantima iz Istre ove smo godine posadili 4,1 milijun presadnica rajčice na površini od 179 hektara na području cijele Istre. Očekivani prosječni prinos je 70 tona rajčice po hektaru, tako da i ove godine planiramo iskoristiti maksimalni kapacitet tvornice i preraditi 12.555 tisuća tona rajčice, za što nam je potrebno vrijeme od 45 dana, kazao je Podravkin direktor sektora Poljoprivreda Zdravko Dimač. - Nažalost, mehanizacija u tvornici je stara i ne možemo prerađivati dnevno više od 300 tona rajčice, no s Gradom Umagom smo u pregovorima za izgradnju novoga postrojenja i izmještaj tvornice iz centra grada. Tada planiramo povećati proizvodnju, jer će nam plan otkupa narasti do 100 tisuća tona rajčice. Već smo započeli sa pripremnim projektom sadnje na pet tisuća hektara u okolici Koprivnice. Istražujemo i plodna tla u Hercegovini koja obiluju vodom, naglasio je Dimač.

- Kvaliteta rajčice je vrhunska, ali uvijek postoji veći faktor rizika za ranu sadnju zbog vremena, pa koristimo manje količine tih presadnica. Krajem srpnja očekujemo konačno dozrijevanje preostalih sorti koje ćemo odvoziti na preradu prema kvotama određenim u tvornici kako nitko ne bi bio previše oštećen. Naime, zna se desiti da veliki dio rajčica neki ne uspiju pobrati ili se ne stigne preraditi, pa proizvođači trpe štetu i stoga se moramo prilagođavati uvjetima proizvodnje u tvornici, pojasnio je Stjepan Majkovica, jedan od većih kooperanata Podravke. Dotaknuo se i ovogodišnje otkupne cijene.

- Cijena je nešto manja nego lani, u prosjeku za desetak lipa, ali s rukovodstvom Podravke nismo uspjeli ispregovarati prošlogodišnji iznos jer su nas pokušali ukalkulirati u svoje proizvodne mogućnosti i cijene finalnog proizvoda na tržištu, rekao je Majkovica. (Piše Sanja BOSNIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter