Piše Vanesa Begić

Bilo je jednom

(Foto: Dođi u kvart)

(Foto: Dođi u kvart)


Čega je nekada bilo više, a sada manje u Puli? Broj škola je već godinama isti, djece, istina, ima manje, ali (uglavnom), osim u Osnovnoj školi Šijana, nema smjenskog rada, OŠ Kaštanjer bit će uskoro nadograđena, kao i Šijana, a već par školskih godina Kaštanjerci koriste prostorije Pučkog otvorenog učilišta da bi svi bili u jutarnjoj smjeni. Od srednjih škola, osim glazbene, sve imaju jutarnju smjenu, vrtića ima daleko više, djece manje, kao i broja stanovnika na svakom popisu, ali su standardi drukčiji pa i normativi za vrtićku skupinu. Kako i treba biti, sve najbolje za najmlađe. Iako ima još nekoliko vrtićkih skupina smještenih u zgradama, u svojevrsnim nekadašnjim garsonijerama, to bi uskoro trebala biti prošlost.

Ima manje kinodvorana, na što je svakako utjecalo i digitalno doba, satelitski programi, mogućnosti »skidanja« filmova, beskonačno gledanje nekoliko epizoda serija i drugo. Ima manje (praktički ništa) tvornica, ali zato beskonačno puno apartmana. Vremena mijenjaju običaje i načine življenja.

Nekada je grad bio đir, Korzo, šetnje, pa i tu je dolazila do izražaja čar smjenskog rada u školama - đir po Korzu prije i nakon poslijepodnevne smjene, no sada se život ne odvija u gradu, ponešto u shopping centrima, a najviše ispred mobitela. Kroz vrijeme su nestali toliko spominjani gradski restorani, mliječni restorani, restorani po gradu - čast izuzecima - su uglavnom turistički đir.

Dječji kreativni centar, bivši Pionirski dom, ima već nekoliko godina novo ruho, ali uvijek s prepoznatljivim narančastim stolicama, nema tu dječjeg kina subotom - generacije rođene sedamdesetih subotom ujutro gledale u filmske projekcije - ali zato ima ponovno dječje kazalište - Teatar Naranča.

Nekada nije bilo manifestacija poput Dođi u kvart ili Dođi u grad - središte grada, kao i kvartovi, bili su uvijek puni ljudi, bez nekih naročitih povoda - jednostavno, tamo se odvijao život i stoga je bilo živahno, spontano.

Puno je bolja bila povezanost s mjestima šireg pulskog područja, takozvanog pulskog prstena - čekanje

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter